Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Forening
dit dokument oprettes ...
15
Det tager 15 i reelt tidsforbrug

Forening

I Danmark er der et rigt foreningsliv. Der er et hav af forskellige foreninger med forskellige formål. Men hvad er en forening egentlig, og hvad skal der til for at starte en forening? Bliv klogere her, hvor du også nemt kan stifte en frivillig forening gennem Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: 2.499,-

Ekskl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 15.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

15 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er en forening?

En forening er en sammenslutning af en række mennesker, organisationer, institutioner, virksomheder eller lignende, der har en fælles interesse, som de ønsker at fremme, udbrede eller dyrke. Der er overordnet fem typer af foreninger:

  1. Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.)

  2. Frivillige foreninger

  3. Almindelige foreninger

  4. Andelsboligforeninger

  5. Særlige foreninger

Fælles for dem alle er, at der er mere end ét medlem og medlemmerne har indgået en aftale om formålet for foreningen, typisk i form af vedtægter. Den øverste myndighed i foreningen vil være generalforsamlingen, hvor alle medlemmer kan deltage og stemme, oftest med én stemme hver. Derudover vil der være en bestyrelse til at varetage ledelsen af foreningen mellem generalforsamlinger, som er valgt af medlemmerne. Nogle foreningstyper kræver et CVR-nummer og skal derfor registreres hos Erhvervsstyrelsen på Virk.dk.

Vil du stifte en frivillig forening, kan du nemt gøre det her med Legal Desk

Forskellige foreningstyper

Nedenfor beskrives, hvad der karakteriserer de enkelte foreningstyper hver især og hvornår der er krav om, at foreningen skal registreres. 

Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.)

Det der karakteriserer foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.) er, at de skal være erhvervsdrivende og have til formål at fremme deres medlemmers økonomiske interesser gennem erhvervsdrift. Derfor skal F.M.B.A. også registreres hos Erhvervsstyrelsen for at modtage et CVR-nummer, da de netop betegnes som erhvervsdrivende. Det betyder også, at F.M.B.A. er reguleret af loven om ‘visse erhvervsdrivende virksomheder’ og at der skal føres regnskab og indberettes årsrapporter til Erhvervsstyrelsen på Virk.dk. Når registreringen finder sted, skal der vedlægges foreningens vedtægter og dokumentation på, at foreningen er lovligt stiftet (stiftelsesdokument mm.). En F.M.B.A. skal altså på mange måder oprettes og drives på samme måde som et selskab. Derudover er det et krav, at der i en F.M.B.A. er minimum to medlemmer.

Hvis du har brug for hjælp til at føre regnskab, kan du med fordel prøve det brugervenlige regnskabsprogram e-conomic gratis i 90 dage. Læs mere her.

Frivillige foreninger

Frivillige foreninger kan have mange forskellige formål. Det kan eksempelvis være idrætsforeninger, grundejerforeninger, kulturelle foreninger og lignende. En frivillig forening er ikke forpligtet til at have et CVR-nummer og derfor heller ikke forpligtet til at blive registreret hos Erhvervsstyrelsen, men kan selv bestemme, hvorvidt dette ønskes. Dog er det nødvendigt at få et CVR-nummer, hvis den frivillige forening skal søge om tilskud fra kommunen eller anden offentlig myndighed. En frivillig forening kan ikke opkræve moms eller have lønnede ansatte, deraf navnet ‘frivillig’. Hvis en frivillig forening omsætter for over 50.000 kr. over en periode på 12 måneder, eller hvis foreningen skal ansætte medarbejdere, skal foreningen ændre driftsform til en almindelig forening. 

Almindelige foreninger

Almindelige foreninger kaldes også “ikke-erhvervsdrivende foreninger” og kan eksempelvis være en non-profit organisation eller forening, der har et almennyttigt formål eksempelvis nødhjælpsorganisationer. Det kan også være en sportsforening eller lignende, som på grund af en omsætning på over 50.000 kr. ikke længere kan være en frivillig forening. Medlemmer af en almindelig forening betaler et kontingent, der skal bidrage til foreningens formål. En almindelig forening registreres hos Erhvervsstyrelsen og modtager dermed et CVR-nummer.

Andelsboligforeninger

Andelsboligforeninger har til formål at erhverve, eje og drive en ejendom til beboelse for andelsboligforeningens medlemmer. Det er et krav, at en andelsboligforening skal registreres hos Erhvervsstyrelsen, da den som udgangspunkt er selskabsskattepligtig. 

Særlige foreninger

Særlige foreninger er eksempelvis indkøbsforeninger, andelsforeninger, legat og stiftelse eller brugsforeninger. Disse foreningsformer skal alle registreres hos Erhvervsstyrelsen og have et CVR-nummer. En indkøbsforening indkøber, fremstiller, eller fremskaffer varer eller tjenesteydelser til sine medlemmers forbrug. En indkøbsforening er ifølge SKAT omfattet af selskabsskatteloven. En andelsforening er eksempelvis et slagteri, mejeri eller lignende, hvor formålet er at fremme medlemmernes interesser i form af samhandel. Legal og stiftelse er en særlig virksomhedsform, hvor formålet er at støtte konkrete formål og projekter. En brugsforenings formål er at sikre foreningens medlemmer billige varer gennem fælles indkøb.

Der findes også andre former for særlige foreninger og det er ikke alle, der skal registreres og have et CVR-nummer. Det der afgør, hvorvidt en forening skal registreres, er beskrevet nedenfor.

Hvornår skal en forening registreres?

Som nævnt er det forskelligt, hvorvidt der er krav om, at en forening skal registreres eller om det er valgfrit. Men overordnet skal en forening registreres hvis:

  • Foreningen er erhvervsdrivende og medlemmerne har begrænset ansvar (F.M.B.A.)

  • Foreningen har ansatte og der skal udbetales løn

  • Foreningen skal modtage tilskud fra det offentlige (registreres som frivillige foreninger)

  • Foreningen skal drive erhverv og muligvis momsregistreres

  • Foreningen skal importere eller eksportere varer (Læs mere om import og eksport her) 

  • Foreningen omsætter for mere end 50.000 kr. om året

Hvordan starter jeg en forening?

Hvis du ønsker at starte en forening, kræver det hverken startkapital eller diverse godkendelser. Enhver kan nemlig danne en forening, så længe formålet er lovligt. Det er derfor et privat anliggende og det kræver ikke så meget andet end, at man som medlemmer vedtager nogle retningslinjer for foreningen i form af vedtægter. Typisk drejer det sig om foreningens formål, hvem der kan være medlemmer og beslutningskompetencer. Vedtægterne kan blandt andet indeholde følgende områder:

  • Formål

  • Adresse

  • Betingelser for medlemskab

  • Kontingent

  • Generalforsamling

  • Bestyrelse

  • Regnskab

  • Vedtægtsændringer

  • Opløsning

Afhængigt af foreningens formål og aktivitet skal foreningen som nævnt registreres hos Erhvervsstyrelsen og derigennem modtage et CVR-nummer.

Sådan virker Legal Desk. Artiklen fortsætter under videoen.

Opret frivillig forening gennem Legal Desk

Vi synes, at det skal være nemt og overskueligt at stifte en frivillig forening. Derfor kan du nu klare det hele gennem Legal Desk - nemt og hurtigt. Du udfylder blot vores formular og betaler, hvorefter du straks modtager dit færdige dokument – klar til at blive underskrevet med NemID.

Herefter sørger vi for at registrere din forening, og sender dig din nye forenings CVR-nummer, så snart den er oprettet. Dermed kan du være helt sikker på, at papirarbejdet bliver korrekt udført, og du hurtigst muligt kommer igennem processen. 

Forening

Få styr på papirarbejdet på 15 minutter

Nem oprettelse

Alle dokumenter samlet ét sted

Inkl. registrering

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 50.000 selvstændige

Kun 2.499,-

Ekskl. moms

Opret forening nu

Spar 15.000,- ift. traditionel advokat