Ansættelsesklausulloven er den lov, der bestemmer, hvilke aftaler, der må indgås vedrørende jobklausuler, konkurrenceklausuler og kundeklausuler. Læs med her og bliv klogere på reglerne i ansættelsesklausulloven – du kan også oprette en ansættelseskontrakt med Legal Desk, der indeholder konkurrence- og/eller kundeklausul.
GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Pris: GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
En ansættelsesklausul er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Den vil træde i kraft, når du fratræder din stilling og vil som regel begrænse dine muligheder for at opnå ansættelse hos bestemte virksomheder og konkurrenter. Ansættelsesklausulen kan ligeledes have til formål at begrænse din kontakt med arbejdsgiverens eksisterende, og at du ikke må starte din egen konkurrerende virksomhed, når du fratræder stillingen.
For at en ansættelsesklausul skal være gældende, skal aftalen være gyldigt indgået og overholde de gældende regler på området.
Ansættelsesklausulloven er den lov, der bestemmer reglerne for, hvordan aftaler om ansættelsesklausuler må udformes. Ansættelsesklausulloven trådte i kraft den 1. januar 2016 og indeholder blandt andet fornyede regler vedrørende mulighederne for at lave aftaler om jobklausuler.
Den indeholder også regler for hvilke betingelser, der skal være opfyldt for at indgå forskellige former for ansættelsesklausuler – herunder konkurrenceklausuler og kundeklausuler samt kombinerede klausuler, som er en blanding af de to. Du kan læse mere om de forskellige klausuler nedenfor.
Arbejdsgivere bruger typisk ansættelsesklausuler for at beskytte sig imod, at lønmodtager senere skulle opføre sig illoyalt i højere grad end det, der almindeligvis følger af de arbejdsretlige principper. Et typisk eksempel er, at arbejdsgiveren kan frygte, at lønmodtageren efter endt ansættelse vil forsøge at “stjæle” kunder fra virksomheden ved at overtale kunderne til at indgå aftale med lønmodtagerens nye arbejdsplads – i dette tilfælde ville arbejdsgiveren kunne beskytte sig med en kundeklausul.
Arbejdsgivernes behov kan selvfølgelig være forskellige, hvilket er grunden til, at der eksisterer forskellige former for ansættelsesklausuler. På den måde kan arbejdsgiver vælge den type ansættelsesklausul, som passer til vedkommende situation. Der findes grundlæggende tre former for ansættelsesklausuler, der også kan kombineres på kryds og tværs – disse er jobklausuler, konkurrenceklausuler og kundeklausuler.
En konkurrenceklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og lønmodtager om, at lønmodtageren efter ophør af ansættelsesforholdet ikke må drive en lignende konkurrerende virksomhed inden udløbet af en bestemt tidsperiode. Det kan også være en aftale om, at lønmodtager ikke må tage ansættelse i en virksomhed, som er i direkte konkurrence med vedkommendes tidligere arbejdsgiver. En række betingelser skal imidlertid være opfyldt for, at konkurrenceklausulen bliver anset som gyldig.
En af disse betingelser er, at lønmodtager skal have været ansat i en særligt betroet stilling, samt at vedkommende er blevet skriftligt oplyst om de forhold ved ansættelsen, der gør det nødvendigt at indgå aftale om konkurrenceklausul. Dernæst skal lønmodtager have været ansat hos den pågældende arbejdsgiver i en uafbrudt periode på minimum 6 måneder, hvorefter konkurrenceklausulen maksimalt må være gældende i 12 måneder efter lønmodtagers fratrædelse af stillingen. Lønmodtager skal også kompenseres økonomisk i perioden, hvor konkurrenceklausulen gælder.
En kundeklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og lønmodtager om, at lønmodtager ved sin fratrædelse ikke må tage arbejde hos sin tidligere arbejdsgivers kunder eller forretningsforbindelser. Aftalen kan ligeledes bestemme, at lønmodtager hverken direkte eller indirekte må have erhvervsmæssig kontakt med den tidligere arbejdsgivers kunder eller forretningsforbindelser. For at kundeklausulen bliver gyldig, skal en række krav være opfyldt.
En kundeklausul kan først og fremmest kun finde anvendelse og være gyldig, hvis aftalen herom angår kunder, som lønmodtageren har været i forretningsmæssig forbindelse med inden for de seneste 12 måneder, før vedkommende blev opsagt. Derudover skal lønmodtageren – ligesom ved en konkurrenceklausul – også have været ansat hos arbejdsgiver i en uafbrudt periode på minimum 6 måneder, hvorefter kundeklausulen ikke må forpligte lønmodtageren i mere end 12 måneder fra vedkommendes fratrædelse af stillingen. Lønmodtager skal også her kompenseres økonomisk i perioden, hvor kundeklausulen gælder.
Kombinerede ansættelsesklausuler er kombinationer af konkurrence- og kundeklausuler, altså aftaler der både begrænser lønmodtagers muligheder for at drive konkurrerende virksomhed og at tage arbejde hos arbejdsgiverens kunder og forretningsforbindelser. For at en kombineret ansættelsesklausul skal være gyldig, skal både betingelserne for konkurrenceklausulen og kundeklausulen være opfyldt.
Derudover skal det bemærkes, at kombinerede klausuler er særligt byrdefulde for lønmodtageren, hvorfor de aldrig kan forpligte lønmodtager i mere end 6 måneder efter vedkommendes fratrædelse af stillingen.
En jobklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og lønmodtager om, at lønmodtagerens muligheder for at opnå ansættelse i en anden virksomhed begrænses. Det kan også være en aftale mellem arbejdsgiver og en bestemt virksomhed om, at lønmodtagers muligheder for at opnå ansættelse i virksomheden hindres eller begrænses.
Et typisk eksempel på en jobklausul, som er blevet indgået mellem to virksomheder, vil diktere, at parterne ikke må ansætte hinandens medarbejdere, før der er gået 12 måneder fra den pågældende medarbejder fratrådte sin stilling hos den modsatte part. Hvis du er bundet af en jobklausul, skal du derfor også kompenseres økonomisk i de måneder, hvor du er bundet.
Det blev pr. 1. januar 2016 gjort ulovligt at indgå jobklausuler, hvorfor alle jobklausuler indgået efter denne dato automatisk er ugyldige. De jobklausuler, som er blevet indgået inden nævnte dato er gyldige, men kun frem til 1. januar 2021, hvorefter også de bliver ugyldige. Tidspunktet for indgåelsen af aftalen om jobklausulen har derfor stor betydning.
Har du brug for at lave en ansættelseskontrakt, der indeholder en konkurrence- og/eller kundeklausul, kan du nemt bruge Legal Desks smarte online formular. Heri beskriver du blot dine behov, og på baggrund heraf bliver din ansættelseskontrakt automatisk udarbejdet.
Vores standard ansættelseskontrakt er gratis, og det koster kun 199 kr., hvis du ønsker at tilføje en konkurrence- og/eller kundeklausul. Klik blot ‘Lav ansættelseskontrakt nu’ nedenfor for at gå i gang nu.
Det er en lov, som bestemmer reglerne for, hvordan aftaler i form af ansættelsesklausuler må udformes.
En klausul, der forhindrer en medarbejder i at arbejde for konkurrenter efter ansættelsesforholdet stopper.
Det kan også være en klausul om, at medarbejderen ikke selv må drive en lignende konkurrerende virksomhed.
En klausul om, at medarbejderen efter fratrædelse ikke må arbejde hos den tidligere arbejdsgivers kunder eller forretningsforbindelser.
Klausulen kan også bestemme, at medarbejderen ikke må have erhvervsmæssig kontakt med den tidligere arbejdsgivers kunder eller forretningsforbindelser.
Kombinationer af konkurrence- og kundeklausuler. Til forskel fra de enkelte klausuler, kan kombinerede klausuler aldrig forpligte medarbejderen i mere end seks måneder efter fratrædelse.
En klausul, hvor medarbejderens muligheder for at opnå ansættelse i en anden virksomhed begrænses. Den kan også handle om, at medarbejderens muligheder for at blive ansat i en bestemt virksomhed hindres eller begrænses.
Ja, en ansættelsesklausul skal være skriftlig for at være gyldig.