Hvis du skal ansætte en månedslønnet funktionær, kan du helt gratis oprette din ansættelseskontrakt med Legal Desk. Du kan også læse mere om, hvad en ansættelseskontrakt – også kaldet ansættelsesbevis, ansættelsesaftale og ansættelsesbrev – skal indeholde.
GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Pris: GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
En ansættelseskontrakt for en månedslønnet funktionær er en skriftlig kontrakt mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Den beskriver de vilkår og forhold, der skal gælde ansættelsesforholdet og giver dermed klare retningslinjer for både arbejdsgiver og medarbejder.
En medarbejder er månedslønnet, hvis han eller hun skal aflønnes med en fast månedlig løn uanset hvor mange arbejdsdage, der er i måneden. Hvis medarbejderen har varierende arbejdstid og kun skal aflønnes for de arbejdstimer han eller hun arbejder, skal du i stedet bruge vores ansættelseskontrakt for timelønnede.
Du skal være opmærksom på, at medarbejderen ikke behøver at være fuldtidsansat for at være månedslønnet. En deltidsansat kan altså godt være månedslønnet, hvis han eller hun bliver betalt et fast beløb om måneden for sit arbejde, f.eks. 18.000 kr. for 20 timers arbejde om ugen.
Ifølge Ansættelsesbevisloven er en arbejdsgiver forpligtet til at udarbejde en skriftlig ansættelseskontrakt til en medarbejder inden for en frist på syv kalenderdage efter starten af ansættelsesforholdet. Dette er dog ikke et krav, hvis medarbejderen arbejder tre timer eller mindre om ugen i en periode over fire uger, eller hvis der ikke på forhånd er fastsat en garanteret mængde betalt arbejde.
Hvis en arbejdsgiver ikke udarbejder en skriftlig ansættelseskontrakt, kan arbejdsgiveren blive dømt til at betale en godtgørelse til medarbejderen. Derfor er det meget vigtigt, at der bliver lavet en ansættelseskontrakt for alle medarbejdere.
Herudover skaber en ansættelseskontrakt afklaring af juridiske såvel som praktiske detaljer i ansættelsesforholdet. En fornuftig ansættelseskontrakt skaber altså et bedre arbejdsmiljø og mindsker risikoen for senere konflikter og misforståelser mellem arbejdsgiver og medarbejder.
Ansættelseskontrakter kan sammensættes på mange forskellige måder. Der er dog en række punkter, som ifølge ansættelsesbevisloven altid skal fremgå af kontrakten:
Hvis du har ansatte, der allerede var ansat inden den nye lov om ansættelsesbeviser trådte i kraft den 1. juli 2023, kan de anmode om opdaterede ansættelsesbeviser i overensstemmelse med de nye regler. Vi anbefaler, at I opdaterer jeres ansættelseskontrakter i tråd med de nye regler – både for nye og eksisterende medarbejdere.
Nedenstående eksempel på en ansættelseskontrakt er en funktionærkontrakt og opfylder alle funktionærlovens krav. Ansættelseskontrakten indeholder bestemmelser vedrørende arbejdsbeskrivelse, arbejdstid, lønforhold, ferie m.v. Herudover kan du vælge om pensionsordninger og frynsegoder skal udgøre en del af lønpakken.
Som funktionær opnår medarbejderen visse rettigheder, såsom fastlagt opsigelsesvarsel, løn under sygdom, godtgørelse ved usaglig afskedigelse m.v. Hvis betingelserne er opfyldt, kan du som arbejdsgiver ikke aftale eller beslutte, at medarbejderen ikke skal have funktionærstatus. Du kan læse mere om dette i vores artikel om funktionærer.
Vær opmærksom på at direktører ikke er omfattet af funktionærloven, uanset om de varetager en stilling, der opfylder førnævnte kriterier. Der skal derfor laves en direktørkontrakt, hvis den ansatte skal indtræde som direktør.
Mange ansættelser er omfattet af en overenskomst. En overenskomst på arbejdsmarkedet er en kollektiv aftale mellem en arbejdsgiverorganisation og en lønmodtagerorganisation. Overenskomsterne vil fastsætte visse krav til ansættelsesforholdet såsom arbejdstid, ferie og anden godtgørelse.
Før du laver en ansættelseskontrakt, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvorvidt ansættelsesforholdet er omfattet af en overenskomst eller ej. Dette kan for eksempel være tilfældet, hvis arbejdsgiveren er en del af en overenskomst eller er medlem af en arbejdsgiverorganisation. Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en overenskomst, skal du lave en ansættelseskontrakt, der stemmer overens med den relevante overenskomst. Du kan ikke bruge Legal Desks ansættelseskontrakt i denne type af ansættelser, men bør i stedet kontakte din brancheorganisation.
Når du har gennemført formularen, modtager du straks ansættelseskontrakten, der er klar til at blive underskrevet af dig og din medarbejder. I kan nemt og sikkert underskrive digitalt med jeres MitID (læs mere om, hvordan dette gøres her), så du slipper for at printe og scanne ansættelseskontrakten. Når I begge har underskrevet, er ansættelseskontrakten gyldig, og I kan sikkert opbevare ansættelseskontrakten online i jeres private Legal Desk arkiv.
Du behøver ikke udfylde en skabelon, når du laver din ansættelseskontrakt med Legal Desk. Det eneste, du skal gøre, er at besvare de spørgsmål, der bliver stillet i formularen. Herefter vil kontrakten blive automatisk genereret på baggrund af din besvarelse, og du modtager den med det samme – klar til underskrift.
Klik ‘Lav ansættelseskontrakt nu’ nedenfor for at gå i gang.
En kontrakt, der definerer vilkårene for ansættelsen af en funktionær, som modtager månedsløn.
Ja, det er påkrævet at have en skriftlig ansættelseskontrakt.
Efter ansættelsesbevisloven skal en ansættelseskontrakt som minimum indeholde oplysninger om:
Ja. Ansættelseskontraktens vilkår bør tilpasses efter virksomhedens og medarbejders behov.
Arbejdsgiveren kan blive pålagt at betale en godtgørelse til medarbejderen, hvis kontrakten er mangelfuld.
Det afhænger af, hvor længe medarbejderen har været ansat i virksomheden. Men hvis du som medarbejder selv ønsker at opsige din stilling, skal du give din arbejdsgiver et opsigelsesvarsel på én måned.