18. januar 2023
De danske arbejdsgiverforeninger varetager arbejdsgivernes interesser ved at repræsentere dem over for det politiske system og andre interesseorganisationer. I artiklen her kan du læse mere om arbejdsgiverforeningerne og få et overblik over deres opgaver.
En arbejdsgiverforening – også kaldet arbejdsgiverorganisation – varetager medlemmernes fælles interesse med hensyn til muligheden for den mest frie og billige adgang til ansættelse, beskæftigelse og afskedigelse af lønmodtagere.
Arbejdsgiverforeningerne varetager arbejdsgivernes interesser og er kendetegnet ved, at de:
Arbejdsgiverforeningerne betragter fagforeningerne som legitime forhandlingsparter, som de kan forhandle og indgå overenskomster med på såvel centralt plan som på de enkelte arbejdspladser. Store kendte fagforeninger på det private marked er HK, 3F og Dansk Metal.
En forening hører ofte under en hovedorganisation, som kan sammenlignes med en stor paraply, hvor foreningerne er samlet. Arbejdsgiverforeningerne fordeler sig på to hovedorganisationer på det private område og tre arbejdsgiversammenslutninger i den offentlige sektor.
Den private sektor:
Den offentlige sektor:
På det offentlige område er alle arbejdsgivere medlem af enten KL, Danske Regioner eller underlagt Finansministeriet – de dækker omkring hver tredje af de beskæftigede på hele arbejdsmarkedet. På det private arbejdsmarked er omkring halvdelen af lønmodtagerne ansat på en arbejdsplads, der er medlem af en arbejdsgiverforening.
Hovedorganisationernes opgave er:
Med Legal Desk kan du nemt og gratis udarbejde en ansættelseskontrakt. Du kan både lave ansættelseskontrakter til måneds- og timelønnede og tilpasse dem nøjagtigt efter dine behov – på både dansk og engelsk.