Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Firmabil

En firmabil er en bil, som din arbejdsgiver har betalt for og stillet til rådighed for dig, så du kan benytte den i forbindelse med dit arbejde. Men hvad koster det egentlig at have firmabil? Og hvilke regler gælder der for beskatning af firmabil kontra privat bil? Læs med her og få svarene.

Hvad er en firmabil?

En firmabil er en bil, som din arbejdsgiver har stillet til rådighed for dig, og som du kan benytte dig af i forbindelse med dit arbejde. En firmabil kan være hvilken som helst bil, så det behøver altså ikke være en bil med firmalogo på – det afgørende er blot, at det er en bil, som din arbejdsgiver har betalt for.

Firmabiler har som regel særlige nummerplader, der adskiller sig fra almindelige nummerplader, idet omverdenen skal kunne skelne mellem firmabiler og privatbiler. Det skyldes, at der ikke gælder samme regler for brugen af firmabiler og privatbiler.

Hvad koster det mig at have firmabil?

Beskatning

Din arbejdsgiver betaler for bilen, hvilket betyder, at du ikke skal betale for at købe den, på trods af at det er dig, der benytter den. Firmabilens beskatningsgrundlag vil dog blive lagt til din bruttoløn. Det betyder, at du betaler for at benytte bilen gennem din skatteopkrævning. Hvis du har fået en firmabil til rådighed af din arbejdsgiver, vil din indkomst blive forhøjet svarende til den fordel, du opnår ved at have bilen til rådighed. På den måde betaler du altså mere i skat, når du har en firmabil til rådighed, da fordelen bliver modsvaret i din skat.

Der gælder særlige regler for beskatningen, hvis du har mulighed for at køre privat i firmabilen, da der i så fald vil være tale om en fri bil til rådighed. Læs mere om dette længere nede.

Benzin

Der gælder forskellige regler for, hvem der skal betale firmabilens benzinforbrug, afhængig af om bilen er ejet af arbejdsgiver eller af arbejdsgiver og dig i sameje. Hvis bilen kun er ejet af din arbejdsgiver, og du udelukkende benytter den i forbindelse med dit arbejde, så skal arbejdsgiver betale for bilens benzinforbrug. Arbejdsgiver kan betale for benzinen ved at give dig virksomhedens tankkort, som du herefter kan bruge ved tankning. Alternativt kan du lægge ud for benzinen og få pengene refunderet af arbejdsgiver ved fremvisning af en kvittering.

Hvis du ejer bilen i sameje med din arbejdsgiver, er det som udgangspunkt dig, der skal betale for benzinforbruget.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Regler for firmabil

Fri bil til rådighed

Hvis du har mulighed for at benytte firmabilen i privat øjemed, så er der tale om en fri bil til rådighed. Hvis du kører i fri bil, skal du betale skat af en procentdel af bilens samlede værdi. Skatten bliver som udgangspunkt beregnet på baggrund af bilens værdi, men den vil altid blive fastsat ud fra en minimumsværdi på 160.000 kr. – også selvom bilen er mindre værd. Her skal du være opmærksom på, at du sammen med skatten skal betale et miljøtillæg, og at skattens samlede størrelse er uafhængig af, hvor meget du kører i bilen. Der arbejdes med følgende skattetakster:

  • Hvis bilen er op til 300.000 kr. værd, skal du betale skat af 25 % af dens værdi + et miljøtillæg.
  • Hvis bilen er over 300.000 kr. værd, skal du betale skat af 25 % af de første 300.000 kr. og 20 % af bilens resterende værdi + et miljøtillæg.

Hertil skal du være opmærksom på, at du ikke er berettiget til kørselsfradrag eller kørselsgodtgørelse, hvis du har en fri bil.

Hvordan betaler jeg skat af min fri bil?

Det er som udgangspunkt din arbejdsgiver, der sørger for, at du betaler skat af den fri bil sammen med din løn. Skatten opkræves således løbende ligesom den almindelige skat, som du betaler af din løn, hvilket vil fremgå af din lønseddel. Du skal imidlertid selv sørge for at lægge værdien af din fri bil sammen med din løn og angive det i din forskudsopgørelse (felt 201).

Lav ansættelseskontrakt med firmabil hos Legal Desk

Når du laver din ansættelseskontrakt med Legal Desk, kan du blandt andet vælge, om medarbejderen skal have stillet firmabil til rådighed. Vores formularer er nemme og hurtige at udfylde, og hvis du løber ind i spørgsmål, kan du ringe til vores flinke kundeservice, der står klar til at hjælpe dig.

Læs mere og lav ansættelseskontrakt her