Flere og flere lønmodtagere bliver i dag ansat på funktionærlignende vilkår. Men hvad indebærer det, og i hvilke situationer kan det være relevant at overveje at ansætte en medarbejder på funktionærlignende vilkår? Det kan du læse mere om i denne artikel.
GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Pris: GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 1.400,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Funktionærloven indeholder en række særlige tryghedsgoder for funktionæransatte, som andre lønmodtagere ikke nyder på samme måde i kraft af lovgivning. Der er blandt andet tale om lange opsigelsesvarsler, fratrædelsesgodtgørelse ved opsigelse, fuld løn under sygdom og meget andet. Der er tale om beskyttelsesregler, som man ikke kan aftale sig ud af. Det kan du læse mere om i vores artikel om funktionærloven.
Der er tre betingelser, der skal være opfyldt, for at du er omfattet af funktionærloven:
Dog findes der typer af handelsrejsende (sælgere), som er undtaget funktionærloven. Det skyldes, at de arbejder så selvstændigt, at du ikke kan sige, at de arbejder efter instruktion fra arbejdsgiveren. Beskæftigelse med teknisk og klinisk bistandsydelse omfatter lønmodtagere som laboranter og klinikassistenter, men ikke hjemmehjælpere, lærere og pædagoger.
Lav gratis ansættelseskontrakt for månedslønnet funktionær her
Du kan være ansat i en funktionærlignende ansættelse, hvis du er lønmodtager, der ikke udfører funktionærarbejde, men der alligevel er aftalt vilkår, som følger funktionærloven helt eller delvist. Det afhænger af den konkrete aftale, hvor mange af rettighederne fra funktionærloven, du er sikret.
Det kan give god mening at ansætte medarbejdere under funktionærlignende vilkår, hvis de er timelønnet, og hvis arbejdsgiver betragter de ansatte som absolutte nøglemedarbejdere.
Tildelingen af funktionærlignende vilkår kan dog også være relevant, hvis arbejdsgiver står i en situation, hvor der ikke er økonomisk råderum til at regulere en medarbejders løn. Som alternativ til lønregulering kan arbejdsgiver give større tryghed i ansættelsen ved beskyttelsesreglerne i funktionærloven, så som længere opsigelsesvarsel eller ret til løn under sygdom.
Hvis du som medarbejder har en overenskomstmæssig ret til at få en årlig regulering af din løn, kan dette dog ikke fraviges ved, at din arbejdsgiver giver dig funktionærlignende vilkår.
Det er almindeligt, at parterne i en kollektiv overenskomst henviser til funktionærlovens regler, selv om de ikke er omfattet af lovens anvendelsesområde. En række lønmodtagergrupper inden for det offentlige er tillagt funktionærstatus i kraft af kollektive overenskomster, selv om de klart falder uden for funktionærbegrebet, eksempelvis hjemmehjælpere eller de pædagogiske lønmodtagergrupper.
Man kan godt aftale sig ud af funktionærloven, når der er tale om en funktionærlignende ansættelse. Det er derfor meget almindeligt, at en overenskomst/aftale kun henviser til udvalgte regler i funktionærloven, så som længere opsigelsesvarsel og løn under sygdom.
Husk, at hvis du delvist henviser til funktionærlovens regler, så kan de blive lagt til grund ved en fortolkningen af overenskomsten/aftalens tilsvarende regel – medmindre den anden part kan godtgøre en anden forståelse af bestemmelsen i overenskomsten/aftalen.
Fordelen ved at indsætte en udtrykkelig henvisning til funktionærloven er, at parterne kan undgå den usikkerhed, der kan være i en række tilfælde. Det gælder eksempelvis hvorvidt en direktør anses som værende funktionæransat.
Det kan være relevant at anvende disse elementer fra en funktionærlignende ansættelse:
Andre bestemmelser fra funktionærloven, som du også kan bruge:
Du kan være ansat i en funktionærlignende ansættelse, hvis du er en lønmodtager, som ikke udfører funktionærarbejde, men du alligevel er ansat under vilkår, som følger funktionærloven helt eller delvist.
En funktionær er omfattet af funktionærlovens regler. En funktionærlignende ansat har kun de rettigheder, som er aftalt individuelt med arbejdsgiveren.
Det kan give god mening at ansætte medarbejdere under funktionærlignende vilkår, hvis de er timelønnet og betragtes som nogle af de absolut vigtigste medarbejdere.
Det kan også være en god ide, hvis arbejdsgiveren ikke har råd til at regulere en medarbejders løn. I stedet for lønregulering kan arbejdsgiveren give større tryghed til den ansatte ved at gøre brug af beskyttelsesreglerne i funktionærloven.
Det er frivilligt og skal aftales mellem arbejdsgiver og medarbejder.
Det afhænger af den konkrete aftale mellem dig og din arbejdsgiver. I kan f.eks. aftale længere opsigelsesvarsel, løn under sygdom, fratrædelsesgodtgørelse, efterløn til efterladte, godtgørelse for usaglig opsigelse osv., som det står i funktionærloven.
At tilbyde bedre ansættelsesvilkår og øge medarbejderens jobtryghed.