Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.

19. maj 2023

Funktionærlovens § 2 a

Hvis du har været ansat som funktionær i samme virksomhed i 12 år eller mere, har du sandsynligvis krav på at få udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse, hvis din arbejdsgiver opsiger dig. Læs mere om, hvornår og i hvilket omfang du kan være berettiget til en godtgørelse.

Hvad er funktionærlovens § 2 a?

Funktionærloven regulerer funktionærers ansættelsesforhold. Lovens § 2 a giver dig som funktionær ret til en fratrædelsesgodtgørelse i en situation, hvor du bliver opsagt efter at have været ansat uafbrudt i samme virksomhed i henholdsvis 12 eller 17 år. Antallet af år er afgørende for godtgørelsens størrelse.

Reglen om fratrædelsesgodtgørelse kan ikke fraviges, hvis det er til ulempe for dig som funktionær. Der kan altså ikke på forhånd indgås en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, som gør dine vilkår dårligere end funktionærlovens bestemmelser. 

Formålet med godtgørelsen er at lette adgangen til ny beskæftigelse for dig, der sent i karrieren bliver afskediget efter at have været ansat i samme virksomhed i en lang årrække.

Hvad er en funktionær? Læs mere her

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad kan jeg få i fratrædelsesgodtgørelse?

Længden af din anciennitet er afgørende for dine muligheder for – og størrelsen på din – fratrædelsesgodtgørelse.

  • Har du været ansat i samme virksomhed i minimum 12 år, har du krav på en fratrædelsesgodtgørelse svarende til én måneds løn. 
  • Har du været ansat i 17 år eller mere, svarer fratrædelsesgodtgørelsen til tre måneders løn. 

Hvordan bliver godtgørelsen udregnet?

Godtgørelsen bliver beregnet efter lønnen, andre løndele og eventuelle løngoder på fratrædelsestidspunktet. 

Løngoder kan være værdier som eksempelvis fri bil, fri telefon og arbejdsgiverbetalt pension. Særlige ydelser som for eksempel overtidsbetaling bliver ikke medregnet i godtgørelsen, mens faste tillæg som tillæg for aften- og natarbejde medregnes. Der bliver ikke beregnet feriepenge af godtgørelsen.

Læs mere om, hvornår du skal betale skat af din godtgørelse

Hvordan bliver min anciennitet beregnet?

Ved beregningen af ancienniteten indgår perioden for opsigelsesvarslet. Ancienniteten bliver med andre ord målt fra selve fratrædelsestidspunktet.

Tiltrådte du eksempelvis din stilling 1. marts 2009, og blev opsagt med seks måneders varsel i august 2020 til fratræden ved udgangen af februar 2021, har du krav på fratrædelsesgodtgørelse på én måneds løn.

Opsigelse eller uberettiget bortvisning

Hvis du selv siger din stilling op, eller du bliver bortvist berettiget på grund af væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, har du ikke krav på fratrædelsesgodtgørelse.

Er bortvisningen derimod uberettiget, har du fortsat krav på fratrædelsesgodtgørelse. Din situation bliver dermed ligestillet med en situation, hvor du var blevet opsagt.

Kontraopsigelse

Hvis du som funktionær er blevet opsagt af din arbejdsgiver, kan du derefter vælge selv at opsige din stilling – kaldet at kontraopsige. Du har stadig krav på fratrædelsesgodtgørelsen, hvis du kontraopsiger, så længe du opfylder anciennitetskravet på det nye fratrædelsestidspunkt. I sådanne tilfælde bevares retten til fratrædelsesgodtgørelse under forudsætning af, at du har været ansat i minimum 12 år på fratrædelsestidspunktet.

Fratrædelsesgodtgørelse ved overgang til pension og efterløn

Fra den 1. februar 2015 blev reglerne forenklet sådan, at udbetalingen af godtgørelsen ikke længere blev påvirket af, at du som funktionær forlod arbejdsmarkedet for at gå på pension, efterløn eller lignende efter din opsigelse.

Ved alle opsigelser efter 1. februar 2015, kan der altså ikke stilles krav om, at du er erhvervsaktiv efter ansættelsesforholdets ophør. Ændringen blev hovedsageligt lavet af hensyn til at undgå aldersdiskrimination.

Vil du vide mere om funktionærloven? Bliv klogere her

OBS. Du skal ikke foretage dig noget for at få virksomhedstjekket. Det sker automatisk, når du køber et erhvervsprodukt hos Legal Desk.