15. december 2022
Den ekstraordinære situation i Danmark har medført, at 69 kommuner er blevet underlagt skærpede restriktioner, hvilket har store konsekvenser for det lokale erhvervsliv. Derfor er der vedtaget en ny midlertidig lønkompensationsordning, som du kan læse mere om i denne artikel.
Lønkompensationen fungerer således, at du som virksomhedsejer fortsætter med at betale fuld løn – inkl. eventuel pension – til de ansatte, der er blevet hjemsendt. Denne udgift bliver efterfølgende kompenseret af staten. På den måde kan flest muligt beholde deres arbejde, og du mister ikke dine ansatte. Dine medarbejdere er altså fortsat ansat hos dig og modtager løn som normalt – forskellen er “bare”, at de ikke er på arbejde.
Den nye lønkompensationsordning er vedtaget for at afhjælpe de private virksomheder, herunder også fonde og selvejende institutioner, der er blevet ramt af de lokale corona-restriktioner i de 69 kommuner, grundet det ekstraordinære udbrud af smittetilfælde i disse områder. Det karakteristiske ved den nye kompensationsordning er imidlertid, at retten til at søge kompensation tilkommer alle virksomheder i landet, der opfylder betingelserne for det - herunder også virksomheder i og uden for de 69 særligt berørte kommuner.
Ligesom den tidligere lønkompensationsordning tilbage i marts, er formålet med den nye ordning også, at give kompensation til betaling af løn til de medarbejdere, som de berørte virksomheder ellers ville være nødsaget til at afskedige. Ordningen træder i kraft fra den 9. december 2020 og gælder som udgangspunkt til og med den 3. januar 2021.
Den nye lønkompensation gælder som sagt for alle virksomheder i landet, herunder også dem, der ligger i og udenfor de 69 særligt berørte kommuner. Forudsætningen for, at din virksomhed kan søge om lønkompensation er imidlertid, at virksomheden opfylder betingelserne herfor.
Din virksomhed skal opfylde følgende betingelser, for at kunne få lønkompensation:
Den nye lønkompensationsordning er ikke til hinder for, at du opsiger ansatte forud for den dato, hvor virksomheden hjemsender ansatte, med henblik på at modtage lønkompensation. Med andre ord kan du altså godt opsige medarbejdere under normale omstændigheder, indtil du gør brug af ordningen.
Hertil skal du også være opmærksom på, at den nye lønkompensationsordning gør det muligt, at søge lønkompensation for virksomheden som helhed, eller pr. enkelte arbejdssted, som virksomheden har. Forudsætningen for at kunne søge lønkompensation pr. enkelte arbejdssted er dog, at betingelserne for det er opfyldt pr. arbejdssted.
Ifølge den nye lønkompensationsordning, stilles der - i modsætning til den gamle ordning i marts - ikke noget krav om, at medarbejderne skal afholde deres feriedage. Som arbejdsgiver kan du således ikke med forkortet varsel tilsige, at medarbejderne skal afholde ferie. Dog kan du aftale og varsle afholdelse af ferie med det almindelige varsel, ligesom at de ferier, som er blevet planlagt inden d. 9. december 2020, skal afholdes efter planen.
Dertil kommer, at du skal være opmærksom på, at din virksomhed ikke kan modtage lønkompensation for de tre dage i perioden 9. december 2020 til 3. januar 2021, hvor at virksomheder som regel holder ferielukket i julens anledning.
Du har ikke mulighed for at få 100 % lønkompensation for dine hjemsendte ansatte. Hvorvidt det er en fuldtidsansat eller timelønnet / ikke funktionæransat, der er blevet hjemsendt, har dog stadig en afgørende betydning for lønkompensationens størrelse:
Der er endnu ikke åbnet op for, at du kan søge om den midlertidige lønkompensationen. Så snart at det bliver muligt at søge, vil du kunne læse mere herom på virksomhedsguiden.dk.