18. januar 2023
Provision er et beløb, du kan få udbetalt af din arbejdsgiver, fordi du har opnået et bestemt mål. Men hvad indebærer det at være provisionslønnet? Og hvordan adskiller provision sig fra en bonus? Få svarene i denne artikel, der også afklarer, om du kan få udbetalt provision under sygdom og opsigelsesperioden.
Provision er et beløb, der typisk betales til en ansat, som har været med til at få lukket en handel. Provision beregnes almindeligvis som en fastsat procentdel af handelens samlede værdi.
Hvis du er provisionslønnet, afhænger størrelsen på din løn af, hvad du præsterer på arbejde. For provisionslønnede, er det som regel kun en del af lønnen, der er provision, mens den anden del af lønnen er fastsat til et bestemt beløb hver måned. Når du er provisionslønnet, bliver du således ikke kun lønnet efter det antal timer, du har arbejdet, men opnår også et ekstra beløb per lønning, hvis du præsterer til et vist niveau.
Hvis du helt eller delvist skal aflønnes med provision, er det vigtigt, at du har en klar aftale med din arbejdsgiver, der fastsætter vilkårene. Det bør fremgå af din ansættelseskontrakt, hvordan provisionen beregnes, så du ikke er i tvivl om, hvordan du opnår provisionen.
På trods af, at både provision og bonus indebærer, at den ansatte ikke kun aflønnes ud fra det antal timer, som vedkommende har arbejdet, så er der alligevel forskel på de to aflønningsmetoder. Provisionen vil som regel udgøre en bestemt procentdel af f.eks. dine salg hver måned og vil derfor blive udbetalt oftere end en bonus. Det skyldes, at en bonus oftest kun bliver udbetalt, når du opnår et bestemt mål, som din arbejdsgiver har sat for dig eller hele virksomheden. En bonus udbetales som regel langt sjældnere end provision gør og typisk kun én gang om året.
SKAT betragter provision som løn, og derfor skal du betale skat og feriepenge af provisionen på samme måde, som du skal af din faste løn. Det betyder også, at du skal betale AM-bidrag af din provision.
Hvorvidt du skal have udbetalt provision under sygdom, afhænger af, om du hører under funktionærloven, eller om du er omfattet af en overenskomst. Hvis du er omfattet af en overenskomst, skal du tjekke, hvad denne siger om ansættelsesforholdet, for at finde ud af, om du er berettiget til provision under sygdom.
Hvis du hører under funktionærloven, har du ret til en løn af “sædvanlig” størrelse under sygdom. Det betyder, at din arbejdsgiver er forpligtet til at udbetale en løn, der er på niveau med din almindelige løn. I sygdomsperioden skal du derfor have udbetalt den provision, som det ville kunne forventes, at du ville tjene, såfremt du ikke var syg.
Hvis du bliver opsagt, eller selv opsiger din stilling, er du berettiget til at få udbetalt provision under opsigelsesperioden. Det gælder også, selvom du bliver fritstillet af din arbejdsgiver og derfor ikke skal møde på arbejde under opsigelsesperioden. I en sådan situation skal du blot have udbetalt din almindelige løn med den provision, som det ville kunne forventes, at du ville have optjent.