Generalforsamlingen er den øverste myndighed i et selskab, hvor selskabets ejere mødes og kan få information og indflydelse på selskabets forhold. På selskabets ordinære årlige generalforsamling godkender generalforsamlingen årsrapporten, disponerer over selskabets overskud eller underskud og vælger selskabets ledelse.
Kun 1.199,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Beslutningsreferat
Lav beslutningsreferat på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.199,- Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Beslutningsreferat
Lav beslutningsreferat på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Da en generalforsamling er et møde for selskabets ejere, skal alle ejere indkaldes, så de har mulighed for at tilkendegive deres mening og stemme på de forskellige punkter på dagsordenen.
Ejerne skal modtage indkaldelsen senest to uger før generalforsamlingen afholdes. Indkaldelsen må omvendt heller ikke sendes ud tidligere end fire uger før generalforsamlingen, medmindre selskabets vedtægter bestemmer noget andet. Indkaldelsen skal indeholde tid og sted for generalforsamlingen, samt hvilke punkter, der skal behandles på generalforsamlingen.
Selskabets ejere kan dog vælge, at der ikke behøves at blive udsendt en formel indkaldelse til generalforsamlingen. Dette kræver, at alle selskabets ejere er enige herom. Hvis blot én ejer ønsker, at der skal udsendes indkaldelse, er selskabets ledelse forpligtet til at gøre det. Det er ikke lovligt kun at sende indkaldelse til nogle af selskabets ejere.
Reglerne i Selskabsloven er ofte henvendt til virksomheder med en større ejerkreds (mange aktionærer eller anpartshavere). I de fleste virksomheder er ejerkredsen dog så lille og tæt knyttet til virksomheden og dens drift, at der ikke er behov for en ligeså formel generalforsamling.
Derfor bruger mange mindre virksomheder det, der kaldes en ”skrivebordsgeneralforsamling”. Det betyder, at alle ejerne bliver enige om, at det ikke er nødvendigt med indkaldelse til en formel generalforsamling (som beskrevet ovenfor). I stedet kan ejerne nøjes med at aftale hvordan og hvornår beslutningerne skal træffes endeligt.
Ved en skrivebordsgeneralforsamling er det nemlig ikke et krav, at ejerne mødes. I stedet sendes et udkast til generalforsamlingsreferat rundt til alle ejere. Når alle har accepteret referatet, bliver det underskrevet af dirigenten, der herefter registrerer beslutningerne i Erhvervsstyrelsens IT-system (hvis det er nødvendigt).
Generalforsamlingen styres af dirigenten, der er ansvarlig for afholdelsen af generalforsamlingen. Ved skrivebordsgeneralforsamlingen er det dirigentens ansvar, dels at alle selskabets ejere er enige om indholdet af det referat, der udarbejdes over generalforsamlingen,dels at referatet om nødvendigt registreres i Erhvervsstyrelsens system. Dirigenten bliver valgt af generalforsamlingen (ejerne), medmindre der er bestemt noget andet i vedtægterne.
Generalforsamlingen (ejerne) stemmer om punkterne på dagsordenen. Medmindre der er bestemt noget andet i selskabets vedtægter eller i loven, er det et simpelt flertal, der afgør beslutninger (flere stemmer for end imod).
Når generalforsamlingen er overstået, skal der laves et generalforsamlingsreferat (også kaldet protokollat). Referatet skal beskrive alle beslutninger, der er vedtaget på generalforsamlingen. Referatet skal underskrives af dirigenten, der er ansvarlig for, at referatets indhold er korrekt.
Hvis det på generalforsamlingen er bestemt, at der skal ændres ting i forhold til selskabets registrerede forhold eller vedtægter, skal disse ændringer registreres i Erhvervsstyrelsens IT-system. Det kan for eksempel være beslutninger om:
Vedtægtsændringer generelt
Navneændring (også optagelse af binavne)
Ændring af selskabskapital (forhøjelse og nedsættelse)
Ændring af ledelse (direktion og bestyrelse)
Ændring af revisor (hvis angivet i vedtægter)
Registrering af generalforsamlingsprotokollatet i Erhvervsstyrelsens IT-system skal ske senest 14 dage efter at generalforsamlingen er afholdt.
Uanset om dit selskab skal ændre navn, oprette bestyrelse eller have nye vedtægter, kan du nemt og hurtigt foretage ændringen med Legal Desk. Vi har samlet det hele i én formular, så du frit kan vælge, hvilke selskabsændringer, du vil gennemføre – prisen er den samme, uanset hvor mange ændringer, du vælger at gennemføre på én gang.
Vælg frit mellem følgende selskabsændringer:
Når du har betalt og modtaget dine dokumenter, sørger vi for at registrere ændringerne hos Erhvervsstyrelsen inden for ca. 48 timer på hverdage, så snart beslutningsreferatet er underskrevet.
En generalforsamling er et møde, hvor selskabets ejere træffer vigtige beslutninger om selskabet. På ordinære generalforsamlinger træffer selskabets ledelse beslutninger om bl.a. årsrapporten og dækning af underskud eller håndtering af overskud.
Ejere (aktionærer eller anpartshavere) i selskabet samt eventuelt selskabets ledelse og revisor kan deltage i generalforsamlingen.
Selskabets ejere skal indkaldes senest to uger og tidligst fire uger før generalforsamlingen afholdes. Selskabets vedtægter kan dog godt bestemme noget andet.
Det er muligt at afholde en såkaldt skrivebordsgeneralforsamling, så længe alle ejerne er enige om de beslutninger, der skal træffes. I stedet for at mødes fysisk, kan der blot udarbejdes et beslutningsreferat, som skal accepteres af ejerne og underskrives af dirigenten.
Beslutninger, der træffes på generalforsamlingen, skal nedskrives i et beslutningsreferat, som underskrives af dirigenten.
Dirigenten vælges typisk blandt deltagerne og har til opgave at lede generalforsamlingen og sikre, at mødet afvikles korrekt. Det er dirigentens ansvar at underskrive beslutningsreferatet og sørge for, at beslutningerne registreres hos Erhvervsstyrelsen.
Der er ordinære generalforsamlinger, der skal afholdes årligt, og ekstraordinære generalforsamlinger, der kan indkaldes ved behov for vigtige beslutninger.
Beslutninger træffes ved afstemning, og medmindre andet er bestemt i selskabets vedtægter eller loven, skal der et simpelt flertal til for at træffe en beslutning.
Ja, hvis der træffes beslutninger, som ændrer selskabets registrerede oplysninger, skal dette indberettes til Erhvervsstyrelsen. Det gøres ved at registrere oplysningerne via Virk.dk senest to uger efter generalforsamlingen er afholdt.