Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

24. juli 2024

Hvornår skal jeg have en revisor?

Du kan som udgangspunkt selv vælge, hvorvidt din virksomhed skal have en revisor, hvis din virksomhed ikke er underlagt revisionspligt. En revisor gennemgår virksomhedens regnskab og rådgiver den om forskellige økonomiske anliggender. Derfor kan en revisor også være til stor hjælp, selv når det ikke er et krav. Læs mere om, hvad en revisor kan hjælpe dig med her.

Hvad er en revisor?

En revisor er en person, der gennemgår virksomhedens regnskab og rådgiver den omkring økonomiske anliggender. Det kan være relevant at benytte en revisor på forskellige tidspunkter i løbet af en virksomheds levetid såsom i opstartsfasen, eller hvis virksomheden er ved at fusionere med en anden virksomhed.

Hvad laver en revisor?

Revisorens primære arbejdsopgave er at kontrollere virksomhedens regnskab for at sikre sig, at alt er, som det skal være. Revisorer gennemgår således regnskabet for at tjekke, om det giver et retvisende billede af virksomhedens aktiver (ejendele) og passiver (gæld) og dermed også virksomhedens økonomiske situation. 

Hvad er forskellen på en bogholder og en revisor?

Forskellen på en revisor og bogholder er, at en bogholder som regel tager sig af den mere lavpraktiske del af virksomhedens økonomi såsom gennemgang og afstemning af bilag, betaling af moms m.v. En revisor vil derimod tage sig af de mere komplicerede økonomiske anliggender såsom finansieringen af stiftelsen, gennemgang af årsregnskabet m.v.

Læs mere om, hvornår du skal have en bogholder her.

Godkendt revisor

Hertil skal det bemærkes, at alle principielt kan kalde sig en revisor, da titlen ikke er beskyttet. Det er imidlertid kun en registreret eller statsautoriseret revisor, der er en godkendt revisor – og det er kun en godkendt revisor, der kan udføre den nødvendige revision for en revisionspligtig virksomhed.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvornår skal jeg have en revisor?

Alle større virksomheder er underlagt revisionspligt, dog gælder revisionspligten ikke for alle virksomheder, og nogle virksomheder kan derfor frit vælge, om de ønsker at have en revisor. Det vil dog som regel være en god idé uanset hvad at få en revisor til at udføre revision for virksomheden, da du derved sikrer dig, at alting er i orden. Et revideret regnskab kan for eksempel i nogle tilfælde være forudsætningen for, at virksomheden kan optage lån i banker og lignende.

I visse tilfælde kan det dog være lovpligtigt for dig at have en revisor. De selskabsformer, der obligatorisk skal have revision, omfatter:

  • Aktie- og anpartsselskaber
  • Statslige selskaber
  • Børsnoterede selskaber
  • Erhvervsdrivende fonde
  • Selskaber med begrænset ansvar, hvis de har en balancesum over 50 mio. kr. i to på hinanden følgende regnskabsår fra 2023 og frem.

Virksomheder i særlige risikobrancher med en årlig indtægt over 5 mio. kr. i to år på hinanden følgende regnskabsår fra 2023 skal have en revisorerklæring. 

Revision er også obligatorisk for statslige virksomheder samt aktieselskaber, anpartsselskaber og selskaber med begrænset ansvar. Hvis et revisionspligtigt selskab ikke har en registreret revisor, kan det føre til alvorlige konsekvenser, herunder tvangsopløsning.

Revisionspligt

Revisionspligt er en virksomheds pligt til at få foretaget revision af en revisor. Hvorvidt din virksomhed har revisionspligt, afhænger som udgangspunkt af virksomhedens størrelse og type.

Du kan læse mere om din virksomhed er underlagt revisionspligt her.

Enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber 

Hvis der er tale om en enkeltmandsvirksomhed, vil årsregnskabet ikke være underlagt revisionspligt, da enkeltmandsvirksomheder frit kan beslutte, hvorvidt de ønsker at udarbejde et årsregnskab. Det samme gælder for interessentskaber, medmindre alle ejerne af interessentskabet er kapitalselskaber, altså aktieselskaber (A/S) og/eller anpartsselskaber (ApS)

Kapitalselskaber 

Det er lovpligtigt for kapitalselskaber at udarbejde årsregnskab, og dette årsregnskab er som udgangspunkt underlagt revisionspligt, medmindre de er små selskaber. Hvis dit selskab er i regnskabsklasse B, kan du fravælge revision, hvis to af følgende betingelser er opfyldt:

  • Selskabet har en balancesum på op til 4 mio. kr. 
  • Selskabet har en nettoomsætning på op til 8 mio. kr. 
  • Selskabet har færre end 12 fuldtidsansatte. 

Fravalg af revision sker ikke automatisk og skal aktivt vælges enten efter det første regnskabsår eller ved selskabets stiftelse. Ved stiftelse kan du fravælge revision i stiftelsesdokumentet.

Lav selskabsændringer med Legal Desk

Uanset om dit selskab skal ændre navn, oprette bestyrelse eller have nye vedtægter, kan du nemt og hurtigt foretage ændringen med Legal Desk. Vi har samlet det hele i én formular, så du frit kan vælge, hvilke selskabsændringer, du vil gennemføre – prisen er den samme, uanset hvor mange ændringer, du vælger at gennemføre på én gang.

Vælg frit mellem følgende selskabsændringer:

Når du har betalt og modtaget dine dokumenter, sørger vi for at registrere ændringerne hos Erhvervsstyrelsen inden for ca. 48 timer på hverdage, så snart beslutningsreferatet er underskrevet.