En forkøbsret er en selskabsejers førsteret til at købe ejerandele i selskabet, hvis en anden ejer ønsker at sælge sine ejerandele. Du kan her læse om, hvordan en forkøbsret aftales samt hvordan den udnyttes.
Kun 999,-
Ekskl. moms
Spar kr. 10.000,-
Ift. traditionel advokat
15 min.
I reelt tidsforbrug
Ejeraftale
Beskytter ejer og virksomhed
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 230.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 999,- Ekskl. moms
Spar kr. 10.000,-
Ift. traditionel advokat
15 min.
I reelt tidsforbrug
Ejeraftale
Beskytter ejer og virksomhed
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
En forkøbsret er en betegnelse for, at et selskabs ejere har førsteret til at købe ejerandele, hvis en anden ejer ønsker at sælge sine ejerandele i selskabet. På den måde sikrer ejerne sig, at de får førsteret ved ethvert salg af selskabets ejerandele. En ejer kan derved undgå, at medejerne frit kan sælge nogle eller alle deres ejerandele til hvem som helst.
Lav din ejeraftale med Legal Desk og indsæt nemt en bestemmelse om forkøbsret.
Som medejer af et selskab har du ikke som udgangspunkt en forkøbsret til de andre medejeres ejerandele, hvis de ønsker at sælge dem. Du kan derfor kun få en forkøbsret, hvis dette aftales mellem selskabets ejere i en ejeraftale. Hvis der ikke er aftalt en forkøbsret, vil ejerne i selskabet frit kunne sælge deres ejerandele, til hvem de vil, uden først at tilbyde dem til de andre ejere. Forkøbsret er derfor en meget almindelig ret at give til et selskabs ejere, hvorfor den vil findes i langt de fleste ejeraftaler – også i Legal Desks ejeraftale.
Hvis der er en medejer, der ønsker at sælge sine ejerandele, og der er flere tilbageværende ejere, vil den sælgende ejers ejerandele fordeles forholdsmæssigt. Det betyder, at ejerandelene bliver fordelt i forhold til, hvor meget de tilbageværende ejere hver især ejer.
Eksempel: Adam, Bjarke og Caroline ejer et anpartsselskab med en selskabskapital på 60.000 kr. sammen, hvor der gælder en forkøbsret. Adam har ejerandele for 10.000 kr., Bjarke 10.000 kr. og Caroline 40.000 kr. Da Adam gerne vil sælge, og både Bjarke og Caroline ønsker at udnytte deres forkøbsret, vil Adam’s ejerandele for 10.000 kr. blive fordelt med 2.000 kr. til Bjarke (⅕ eller 20% af den samlede resterende selskabskapital på 50.000 kr.), mens Caroline vil modtage selskabskapital for 8.000 kr. (⅘ eller 80% af den samlede resterende selskabskapital på 50.000 kr.). På den måde sikrer man også, at den forholdsmæssige fordeling af selskabets ejerskab ikke ændrer sig (Bjarke ⅕ eller 20% og Caroline ⅘ eller 80%).
En forkøbsret er en ret og ikke en pligt. Det betyder, at man, som tilbageværende ejer, ikke er forpligtet til at købe en udtrædende medejers ejerandele.
Hvis der ikke er nogen, der ønsker at gøre deres forkøbsret gældende, vil den sælgende ejer have ret til at sælge ejerandelen til hvem, denne ønsker. Det vil dog som regel være forbudt at sælge sine ejerandele til konkurrenter, medmindre de andre ejere har sagt god for det.
Hvordan prisen fastsættes for ejerandelene, der skal sælges, vil oftest være beskrevet i vilkårene for forkøbsretten. Det vil dog som regel være gældende, at hvis en ejer har fået et bindende tilbud fra en ikke-ejer, er det denne pris, som som de øvrige ejere skal betale, hvis de ønsker at udnytte deres forkøbsret.
Du kan nemt og billigt lave en ejeraftale med forkøbsret, hvis du benytter Legal Desk. Så sparer du samtidig op til 10.000 kr. på advokaten og kan gå i gang med det samme.
Det kræver kun, at du udfylder vores formular, betaler og underskriver ejeraftale, du straks herefter vil modtage- Når ejeraftalen er underskrevet, er den gyldig, og du behøver således ikke gøre yderligere.
Klik ‘Lav ejeraftale nu’ nedenfor for at gå i gang allerede nu.