Hvad er en folkeoplysende forening?
En folkeoplysende forening er en forening, der tilbyder undervisning og aktiviteter for børn, unge og voksne. Folkeoplysende foreninger kan søge om støtte fra kommunen. Denne støtte kan bestå i, at foreningen får adgang til kommunens lokaler og faciliteter, således at foreningen kan afholde sine arrangementer der. Støtten kan også være økonomisk, således at foreningen får tilskud fra kommunen til dens aktiviteter og generelle drift. Hvis din forening skal kunne søge om støtte, skal den opfylde betingelserne for en folkeoplysende forening.
Du kan læse mere om foreninger og starte din egen med Legal Desk her.
Hvilke krav stilles der til en folkeoplysende forening?
Hvis en forening skal kunne kalde sig en folkeoplysende forening, skal den opfylde en række krav. Kravene angår følgende:
- Vedtægter
- Folkeoplysende aktivitet
- Bestyrelse
- Medlemmer
- Kommune
- Almennyttigt formål
- Børneattester
1. Vedtægter
For at en forening kan kalde sig en folkeoplysende forening, stilles der først og fremmest et krav om, at den skal have et sæt vedtægter. Foreningens vedtægter er dens interne regler og retningslinjer for, hvordan driften af foreningen skal foregå. Der findes ingen foreningslov i Danmark, der bestemmer, hvilke krav der stilles til foreningens vedtægter. Vedtægter vil dog almindeligvis indeholde en række punkter, herunder foreningens formål, hjemsted, kontingent m.m.
2. Folkeoplysende aktivitet
Den aktivitet, som foreningen tilbyder medlemmerne, skal være folkeoplysende. En aktivitet er folkeoplysende, hvis den hjælper mennesker med at blive klogere på sig selv og andre. Hvis en forening eksempelvis tilbyder sprogundervisning eller idrætsaktiviteter, vil der klart være tale om en folkeoplysende aktivitet.
3. Bestyrelse
Der stilles også visse krav til foreningens bestyrelse. Foreningen skal først og fremmest have en bestyrelse, men denne skal også bestå af frivillige, som er blevet valgt demokratisk ind på en generalforsamling. Der stilles også et krav om, at alle medlemmer skal kunne vælges ind til bestyrelsen, og at bestyrelsen skal kunne tage beslutninger på vegne af foreningen.
4. Medlemmer
Foreningen skal bygge på et aktivt medlemskab med mindst 5 betalende medlemmer. Det er også et krav, at alle skal have mulighed for at melde sig ind i foreningen, hvis de tilslutter sig foreningens formål.
5. Kommune
Foreningen skal høre til i den kommune, hvori den søger godkendelse som folkeoplysende forening. Hvis foreningen vil søge støtte fra en kommune, er det også et krav, at støtten søges i den kommune, hvor foreningen er hjemmehørende.
6. Almennyttigt formål
Foreningens formål og aktiviteter skal være almennyttige. Med dette menes, at foreningens formål og aktiviteter skal være til gavn for en bred del af befolkningen og i almenhedens interesse generelt. Foreningens formål er ikke almennyttigt, hvis det er kommercielt, og foreningen søger at skabe økonomisk overskud.
7. Børneattester
Afslutningsvis er det et krav, at foreningen har indhentet børneattester fra sine medlemmer og kan underskrive en erklæring herom.
Start din egen folkeoplysende forening med Legal Desk
Det har aldrig været nemmere at starte sin egen forening end med Legal Desk. Du kan nemlig klare hele registreringen online til en brøkdel af advokatprisen. Du skal blot udfylde vores formular, betale og underskrive de dokumenter, du straks herefter modtager, med NemID.
Vi sørger for hele den efterfølgende registreringsproces og sender dig din nye forenings CVR-nummer, så snart vi modtager det. I mellemtiden kan du trygt læne dig tilbage vel vidende, at alle dine papirer er 100 % juridisk i orden.
Klik blot ‘Opret forening nu’ nedenfor for at komme i gang allerede i dag.