En forening bliver stiftet ved en stiftende generalforsamling. Hvis I gerne vil afholde en stiftende generalforsamling, er der dog en række ting, I skal overveje inden. Denne artikel beskriver, hvad I skal tage stilling til, og hvad der bør ske under den stiftende generalforsamling. I kan også nemt stifte jeres forening med Legal Desk.
Kun 2.499,-
Ekskl. moms
Spar kr. 15.000,-
Ift. traditionel advokat
15 min.
I reelt tidsforbrug
Forening
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Nem oprettelse
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 2.499,- Ekskl. moms
Spar kr. 15.000,-
Ift. traditionel advokat
15 min.
I reelt tidsforbrug
Forening
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Nem oprettelse
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
En forening stiftes ved en stiftende generalforsamling. Denne begivenhed afholdes typisk på initiativ af de mennesker, der gerne vil stifte foreningen. Begivenheden er almindeligvis åben for, at alle interesserede kan deltage. Den eller de personer, der har haft til hensigt at stifte foreningen, har normalt også udarbejdet et udkast til foreningens vedtægter inden afholdelsen af den stiftende generalforsamling.
Hvis I stifter jeres forening med Legal Desk, kan I være sikre på, at foreningen lever op til alle krav. I modtager også et færdigudarbejdet sæt vedtægter og generalforsamlingsreferat, klar til underskrift, som dokumenterer stiftelsen af jeres forening.
Læs mere om, hvordan I stifter jeres forening med Legal Desk her.
Inden I vælger at afholde en stiftende generalforsamling, kan det være en god idé at overveje en række forhold. Først og fremmest bør I overveje, hvad formålet med jeres forening er, og hvorfor den skal sættes i verden. Dernæst hvilke visioner og mål foreningen skal have, og hvordan I vil organisere arbejdet og økonomien. Det kan også være en fordel at udarbejde et udkast til foreningens vedtægter inden den stiftende generalforsamling.
I kan tage stilling til disse forhold ved at afholde et orienteringsmøde, hvor I også kan invitere mulige medlemmer og andre interesserede.
Den stiftende generalforsamling kan afholdes umiddelbart efter orienteringsmødet, men kan også afholdes på et senere fastsat tidspunkt. Det vigtigste, der skal ske under den stiftende generalforsamling er, at der skal vedtages vedtægter. Den stiftende generalforsamling skal følge en på forhånd fastsat dagsorden, som deltagerne skal have modtaget før generalforsamlingen – hvor lang tid før fremgår typisk af foreningens vedtægter. Dagsordenen kan udformes på følgende måde:
Det første, der skal ske under den stiftende generalforsamling er, at der skal vælges en dirigent. Dirigenten fungerer som en slags ordstyrer, der skal sørge for, at alle dagsordenens punkter gennemgås. Derudover skal dirigenten styre generalforsamlingens diskussioner og sætte rammerne for afstemningerne.
Der skal også vælges en referent, der har til opgave at skrive alle generalforsamlingens vigtigste punkter ned. Referatet skal klart afspejle alle de ting, der blev konkluderet på mødet.
Inden den stiftende generalforsamling for alvor kan gå i gang, er det vigtigt at udpege stemmetællere blandt de fremmødte personer. Disse personer skal tælle antallet af stemmer under de afstemninger, der afholdes undervejs.
Efter dirigenten, referenten og stemmetællerne er blevet valgt, kan den stiftende generalforsamling indledes ved, at I redegører for, hvorfor I ønsker at stifte foreningen. Denne redegørelse kan inddrage de formål og visioner for foreningen, som blev drøftet under orienteringsmødet.
Det vigtigste punkt under den stiftende generalforsamling er vedtagelsen af vedtægter. Foreningens vedtægter er dens interne retningslinjer og regler, og vedtægterne bør derfor afspejle, hvad foreningen arbejder for, og hvordan I ønsker at drive foreningen.
For at I kan vedtage vedtægter for foreningen, skal der være et udkast til vedtægterne, som de fremmødte kan stemme for eller imod vedtagelsen af under den stiftende generalforsamling. De fremmødte kan også stemme for, at enkelte paragraffer i udkastet til vedtægterne skal ændres.
En vedtægt er blevet vedtaget, når der er et flertal blandt de deltagende, der stemmer for vedtagelsen. Når I er enige vedrørende vedtægternes formulering, er foreningen blevet stiftet.
Som det næste punkt under den stiftende generalforsamling, kan det drøftes, hvilke forslag, I har til aktiviteter, som I ønsker at afholde som forening.
Dernæst kan I drøfte foreningens økonomi, og hvilke forslag, I har til udarbejdelsen af foreningens budget. Her kan I også beslutte, hvad medlemskontingentet skal ligge på, hvis dette ikke allerede er blevet fastlagt i vedtægterne.
Under den stiftende generalforsamling bør foreningens bestyrelse vælges. Bestyrelsen skal stå for foreningens daglige drift og bør bestå af en formand, en næstformand, et bestemt antal bestyrelsesmedlemmer og en kasserer.
Som det sidste punkt under den stiftende generalforsamling, bør I udpege en revisor. Det er revisorens opgave at kontrollere foreningens regnskab årligt.
Hvis I stifter jeres forening med Legal Desk, behøver I ikke bekymre jer om, hvorvidt I gør noget forkert. Vi sørger for, at alting udføres korrekt, så I blot behøver tage stilling til, hvordan I ønsker jeres forening skal se ud.
I behøver blot udfylde vores formular, betale og underskrive generalforsamlingsreferatet, som I modtager straks herefter. Så registrerer vi jeres forening og sender jer foreningens CVR-nummer, når registreringen er fuldført.
Klik ‘Stift forening nu’ nedenfor for at gå i gang med formularen med det samme.