Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00. | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Forening
dit dokument oprettes ...
15
Det tager 15 i reelt tidsforbrug

Vedtægter for foreninger

Ønsker du at stifte en forening, er det en god idé at udarbejde et sæt vedtægter. Det er ikke lovpligtigt, men dog et formelt krav, som skal opfyldes, hvis din forening i juridisk forstand skal anerkendes som værende en forening. Er du i tvivl om, hvad foreningens vedtægter skal indeholde, giver vi dig svaret her.

Kun 2.499,-

Ekskl. moms

Spar kr. 15.000,-

Ift. traditionel advokat

15 min.

I reelt tidsforbrug

Forening

Få styr på papirarbejdet på 15 minutter

Nem oprettelse

Alle dokumenter samlet ét sted

Inkl. registrering

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 60.000 selvstændige

4.234 anmeldelser

Legal Desk benyttes af over 230.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!

placeholder placeholder placeholder placeholder placeholder placeholder placeholder
placeholder placeholder placeholder placeholder placeholder
placeholder placeholder placeholder

4.234 anmeldelser

Kun 2.499,- Ekskl. moms

Spar kr. 15.000,-

Ift. traditionel advokat

15 min.

I reelt tidsforbrug

Forening

Få styr på papirarbejdet på 15 minutter

Nem oprettelse

Alle dokumenter samlet ét sted

Inkl. registrering

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 60.000 selvstændige

Indholdsfortegnelse

Hvorfor skal en forening have vedtægter?

Vedtægter er både vigtige og nødvendige af mange grunde. Vedtægter fungerer som din forenings interne retningslinjer og regler, hvilket er med til at skabe og bevare en struktur i foreningen. Hvis der f.eks. opstår et problem, er det vedtægterne, der skal beskrive, hvordan det løses. Sagt på en anden måde, udgør vedtægterne foreningens lov og regler.

Udarbejder du ikke et sæt vedtægter, bliver din forening ikke anerkendt som en juridisk person. Det vil betyde, at foreningen ikke kan påtage sig rettigheder og forpligtelser på lige fod med virksomheder og fysiske personer. Uden vedtægter kan foreningen f.eks. ikke optage et lån eller købe en ejendom, da det kræver, at foreningen anses som værende en juridisk person.

Vedtægter er også vigtige, hvis din forening ønsker at søge tilskud eller lignende økonomisk støtte fra det offentlige. Mange, hvis ikke alle, tilskudsmuligheder har som ét af deres krav, at der skal være udarbejdet et sæt vedtægter. Uden vedtægter vil din forening derfor med stor sandsynlighed ikke kunne modtage offentlig støtte.

Hvis du gerne vil slippe for at udarbejde foreningens vedtægter, kan du med fordel benytte Legal Desk, når du opretter din forening. Vi laver nemlig foreningens vedtægter i samme ombæring.

Opret din forening med Legal Desk her.

Hvad skal vedtægterne indeholde?

Der er ingen krav til, hvordan dine vedtægter skal udformes. Du bør derfor udarbejde dine vedtægter efter de formål og behov, som din forening har. Selvom der ikke er et direkte krav til indholdet af vedtægterne, er der nogle punkter, som altid bør fremgå. Disse punkter vil blive gennemgået nedenfor.

1. Foreningens formål

Som det første er det altid en god idé at skrive, hvad foreningens formål er. Beskriv hvad baggrunden for formålet er, og hvilke tanker der ellers ligger bag foreningens stiftelse.

2. Foreningens hjemsted

Det bør også tidligt fremgå, hvad foreningens hjemsted er. Hjemstedet vil typisk være adressen for klubhuset eller der, hvor aktiviteten foregår. Det er vigtigt at nedskrive hvilken kommune, som hjemstedet er beliggende i.

3. Medlemskab

Vedtægterne skal beskrive, hvem der kan optages som medlemmer i foreningen og hvilke kriterier, der derudover skal opfyldes, før at en person kan søge om medlemskab. 

4. Eksklusion

Der skal tages stilling til, hvornår et medlem af foreningen kan blive ekskluderet, så deres medlemskab frafalder. Det vil være naturligt at opstille en række kriterier, hvor en overtrædelse af disse, vil kunne give foreningen ret til at smide det pågældende medlem ud. Hvis der skal kunne gives advarsler inden eksklusion, skal dette også stå i vedtægterne.

5. Kontingent

Det skal fremgå klart og tydeligt af vedtægterne, hvis din forening skal opkræve kontingent fra dets medlemmer. Punktet bør udvides med en beskrivelse af, hvor meget, der skal betales i kontingent, og hvilke konsekvenser det har, hvis et medlem ikke betaler eller betaler for sent. 

6. Generalforsamling

Generalforsamlingen er typisk den øverste myndighed, både for foreninger og selskaber – dette skal bekræftes i vedtægterne. Det bør desuden også nedskrives, hvor og hvornår generalforsamlinger afholdes, hvem der har stemmeret og hvad jeres dagsorden generelt skal indeholde.

7. Bestyrelsen

Da de fleste foreninger har en bestyrelse, er det også vigtigt, at det fremgår af vedtægterne. I dette punkt skal det beskrives, hvem der kan være medlem af bestyrelsen, hvor mange bestyrelsesmedlemmer der skal være samt hvordan posterne fordeles i bestyrelsen. Herudover skal det fremgå, hvordan nogen bliver valgt ind i bestyrelsen, og hvor længe denne valgperiode gælder for.

8. Økonomi

Det er vigtigt, at der er faste retningslinjer for din forenings økonomi. Under økonomi skal det blandt andet beskrives, hvordan der aflægges regnskab og hvilket regnskabsår, foreningen følger. Andre vigtige punkter under økonomi er valg af revisor og hvilke tegningsregler, der gælder – altså hvem der kan underskrive på foreningens vegne ved økonomiske beslutninger såsom optag af lån.

9. Ændring af vedtægter

I takt med at foreningen udvikler sig, kan det være nødvendigt at lave ændringer i vedtægterne. Der skal derfor laves et punkt, som f.eks. fastlægger, hvilket beslutningsgrundlag, der skal til, før at et punkt eller en paragraf kan ændres. Med beslutningsgrundlag menes der, hvor mange af foreningens medlemmer, der som minimum skal stemme, og hvor stor en procentdel, der skal stemme for, før en ændring kan ske. 

10. Opløsning

Som det afsluttende punkt, bør der tages stilling til, hvordan foreningen kan blive opløst, og hvad der vil ske med foreningens formue i så fald. Selvom det måske virker fjernt nu og her, er det altid en god idé at have det klargjort, hvis en opløsning pludselig bliver aktuel.

Generelle anbefalinger til udarbejdelsen af vedtægter

Udarbejdelse af vedtægter kan være en stor mundfuld for alle medvirkende parter. Der er mange punkter, som skal diskuteres, hvilket kan give anledning til både frustrationer og utålmodighed. Vi vil derfor præsentere dig for nogle generelle anbefalinger, som kan gøre processen lidt lettere:

  • Planlæg arbejdet med vedtægterne
  • Gør vedtægterne simple og letforståelige
  • Vær enige om hvert punkt
  • Brug nok tid på hvert punkt
  • Sørg for at vedtægterne er tilpasset jeres forening
  • Sørg for at opdatere vedtægter indimellem
  • Sørg for at vedtægterne kan løse eventuelle konflikter og problemer.

Legal Desk laver vedtægterne for dig

Hvis du opretter din forening med Legal Desk, sørger vi også for at udarbejde et sæt vedtægter, der passer til din forenings behov. Vi sørger tilmed for at registrere din forening og sender dig dit CVR-nummer, så snart det er oprettet.

Med Legal Desk er du sikker på, at papirarbejdet er 100 % i orden, og du sparer samtidig 15.000 kr. sammenlignet med advokatprisen. Du udfylder blot vores formular, betaler og underskriver med MitID – resten klarer vi!

Klik ‘Opret forening nu’ nedenfor for at gå i gang med formularen allerede nu.

Forening

Få styr på papirarbejdet på 15 minutter

Nem oprettelse

Alle dokumenter samlet ét sted

Inkl. registrering

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 60.000 selvstændige

Kun 2.499,-

Ekskl. moms

Opret forening nu

Spar 15.000,- ift. traditionel advokat