16. december 2022
Hvis nogen skylder dig penge, kan du få hjælp af fogedretten til at få pengene tilbage. Dette sker gennem et betalingspåkrav, hvor du kan få hjælp til at inddrive gæld på op til 100.000 kr. Læs mere om betalingspåkrav, og hvordan du laver et her.
Et betalingspåkrav er et juridisk dokument, nærmere bestemt en blanket, som du kan gøre brug af, hvis andre personer skylder dig penge, eller hvis du har penge til gode. Ved at anvende et betalingspåkrav får du fogedrettens hjælp til at få dine penge tilbage. Dette vil typisk have en bedre effekt, end hvis kravet om tilbagebetaling blot kommer fra dig selv. En anden fordel ved et betalingspåkrav er, at du kun skal rette henvendelse til fogedretten én gang, hvorefter de påtager sig din sag.
Et betalingspåkrav tages typisk kun i brug i situationer, hvor personen, der skylder dig penge, enten ikke betaler dig tilbage i rette tid, nægter at de skylder dig penge eller hvis der er uenigheder om beløbet, der skyldes. Et betalingspåkrav fungerer således som en endelig rykker til skyldneren om, at det skyldige beløb skal tilbagebetales inden for en vis tidsfrist, da der ellers vil blive foretaget udlæg i skyldnerens andre værdier – det vil sige inddragelse af eksempelvis skyldners løn, formue og/eller ejendele.
Du kan anvende et betalingspåkrav i alle situationer, hvor enten en virksomhed, fysisk person eller tredjepart skylder dig penge, uanset hvordan denne gæld er opstået. Det skyldige beløb må dog ikke være større end 100.000 kr. da beløb herover ikke kan inddrives med et betalingspåkrav.
Du kan finde selve blanketten til betalingspåkravet på domstol.dk, som du kan downloade og udfylde. Blanketten skal indeholde navn og adresse på dig selv og skyldneren, det skyldige beløb samt en kort beskrivelse af de faktiske og retlige omstændigheder, som kravet er begrundet med. På samme side finder du også en vejledning til blanketten, hvis du er yderligere i tvivl. Når du har udfyldt blanketten, skal du sende den til fogedretten, som herefter vil håndtere sagen for dig.
Du skal være opmærksom på, at du først kan indsende et betalingspåkrav til fogedretten, hvis du allerede har sendt et rykkerbrev til skyldneren omkring kravet. Du skal således have prøvet at løse konflikten selv, inden du kan foreligge kravet hos fogedretten.
Når du har sendt betalingspåkravet til fogedretten, starter en forenklet inkassoproces. Fogedretten foreligger kravet for skyldneren, der herefter har 14 dage til at komme med eventuelle indsigelser mod kravet. Gør skyldneren ikke indsigelser inden de 14 dage, får betalingspåkravet 2. påtegning, hvilket betyder, at kravet får samme virkning som en dom. Dette vil med andre ord sige, at du har et gyldigt fundament i fogedretten, samt at kravet får en forældelsesfrist på 10 år. Du og skyldneren vil herefter blive indkaldt til et møde i fogedretten om, hvordan kravet bliver indfriet. Efter mødet vil sagen normalt være afsluttet.
På blanketten kan du også tilvælge, at fogedretten automatisk skal iværksætte en retssag, hvis skyldneren kommer med indsigelser mod kravet. Denne mulighed skal som udgangspunkt kun tilvælges, hvis du har en begrundet mistanke om, at skyldneren ikke vil acceptere kravet, der forelægges af fogedretten.