08. maj 2024
Den gode gamle traver - innovation. Udsagnsordet er blevet brugt godt og grundigt de sidste mange år, og dets reelle betydning er blevet mudret i samme omfang. Ordet dækker over den proces, hvor en idé bliver omsat til praksis, og herigennem skaber værdi. Uden værdi kan innovation altså ikke eksistere. Og netop værdi - i både kvantitativ og filosofisk betydning - er, hvad to grupper studerende fra DTU tilbyder med deres projekter.
Som taget ud af en film blev idéen om VenomAid til i et laboratorium. De fem grundlæggere er alle medlemmer af Tropical Pharmacology Lab på DTU. Her forskes der i, hvordan bioteknologi kan løse sundhedsfaglige udfordringer i dele af verden, hvor slangebid er et problem der koster menneskeliv. I den forbindelse dukkede idéen op - og hvad der startede som et tankefrø blev til VenomAid.
VenomAid er et lille test-kit, der nemt kan medbringes i områder, hvor risikoen for slangebid er stor. Overordnet er VenomAid et resultat af innovativ tankegang; teknologien bag produktet, som er kendt fra simple graviditetstest, kan afhjælpe problemerne forbundet med en af verdens mest negligerede tropesygdomme. Diagnosen stilles gennem en lille blodprøve, som kan foretages med VenomAid. Gennem blodprøven måler VenomAid, om vedkommende er blevet bidt af en slange. Samtidig afgør VenomAid hvilken slangeart, offeret er blevet bidt af, og den rette behandling kan derfor sættes i gang straks. VenomAid kan altså redde både liv og lemmer hos ofrene.
I dag køres VenomAid på projektbasis af Cecilie Knudsen og Jonas A. Jürgensen der studerer Molecular Biomedicine på KU, og Alexander M. Haack, Rasmus U. W. Friis og Søren H. Dam der studerer Human Life Science Engineering på DTU. Men før VenomAid kan realiseres og produktionen sættes i gang, skal projektet fra tegnebræt til virksomhed.
“Der åbnede sig en mulighed i Legal Desk Legatet. Det gjorde processen overskuelig og satte helt sikkert gang i at få lavet de juridiske dokumenter.”
Som vindere af Legal Desk Legatet har VenomAid fri adgang til alle de juridiske dokumenter, der skal bruges for at starte virksomheden. Blandt andet skal VenomAid stiftes som et driftsselskab med holdingstruktur, og der skal udarbejdes ejeraftaler.
Nogle gange opstår en idé ud af et direkte behov. Dette er tilfældet med Amino Wool, hvor de to grundlæggere, Thea Kristensen og Cecilie Marie Hansen, manglede et alternativ til uld. De hørte om bæredygtig uld første gang i forbindelse med et program på DTU Skylab. De troede begge to på idéen i en sådan grad, at de i marts 2017 valgte at satse alle arbejdstimer på projektet i forbindelse med DTU Skylab Ignite. Motivationen kom fra deres veganske overbevisning og generelle bekymring for miljøet. Hvad bedre end at prøve at løse problemet selv?
Produktionen af Amino Wool er baseret på rapskageprotein og er derfor 100% vegansk. Det betyder, at produktionen er langt mere bæredygtig, hvorimod produktionen af uld er ansvarlig for en stor del af den globale forurening.
Andre produktionsmaterialer, såsom hamp, akryl og bambus, lever heller ikke op til kravene om, at produktionen både skal være bæredygtig og vegansk, samt kravet om, at produktet skal besidde samme egenskaber som uld.
Det handler altså om at skabe materialer via bæredygtig og innovativ bioteknologi. Og i dette felt er de to stiftere velbevandrede. Thea Kristensen er uddannet i Sustainable Biotechnology (AAU) og studerer lige nu Bioteknologi på DTU. Cecilie Marie Hansen er uddannet i Design og Innovation (DTU) og studerer nu Materials and Manufacturing Engineering på DTU.
For Amino Wool har det været en udfordring at skaffe de rette kemikalier, og det har gjort det svært for projektets overlevelse. Der er begrænsninger på anskaffelse af eksempelvis saltsyre, når man ikke har et CVR-nummer. Det har Legal Desk Legatet ændret på, da Amino Wool nu kan løftes fra projekt til forretning, der med eget CVR-nummer, sender et signal om seriøsitet og ballast.
“At få et CVR-nummer betyder, at vi nu kan starte funding - og vi kan bringe projektet videre. Det gav os et boost, at Legal Desk troede på os, og vi arbejder nu endnu hårdere på, at det skal lykkes.”
Amino Wool skal stiftes som driftsselskab med en holdingstruktur, og der skal udarbejdes ejeraftaler og direktørkontrakter. Alt sammen inkluderet i Legal Desk Legatet.