Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

04. september 2024

Konkursordenen

Når en kurator har behandlet et konkursbo, og alle værdierne er opgjort, skal pengene fordeles blandt kreditorerne i konkursboet. Fordelingen sker efter konkursordenen, som du kan læse mere om i denne artikel.

Hvad er en konkursorden?

Konkursordenen er et udtryk for den rækkefølge, som kreditorer bliver betalt i ved en konkurs.

Konkurs sker, når en virksomhed ikke har flere penge, og den dermed ikke kan betale forpligtelser som eksempelvis regninger, løn og skat. Ofte er det sådan, at der ved et konkursbos opgørelse og afslutning ikke er penge nok i virksomheden til at betale alle kreditorer fuldt ud.

Derfor er der i konkursloven en helt klar konkursorden, hvor de forskellige typer af kreditorer inddeles i prioriterede klasser. På den måde har nogle kreditorer førsteret til betaling frem for andre. Det er lavet sådan, fordi loven anser enkelte kreditorer som mere beskyttelsesværdige end andre.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvordan ser konkursordenen ud?

Her kan du se rækkefølgen for alle krav, og dermed hvilke kreditorer der skal have betaling først:

  • Klasse 1 – Massekrav
  • Klasse 2 – Rekonstruktionskrav
  • Klasse 3 – Lønmodtagerkrav
  • Klasse 4 – Leverandørkrav vedrørende visse punktafgifter
  • Klasse 5 – Simple krav
  • Klasse 6 – Efterstillede krav

Klasse 1 – Massekrav

Inden de andre krav bliver fordelt, bliver omkostninger ved selve konkursen og konkursboets behandling samt gæld, som konkursboet har pådraget sig under konkursbehandlingen, afregnet. Denne type krav bliver kaldt massekrav.

Er der ikke flere penge i konkursboet, når massekravet er dækket, bliver boet afsluttet uden penge til de resterende kreditorer.

Klasse 2 – Rekonstruktionskrav

I klasse 2 afregnes krav til forsøg på rekonstruktion, likvidation og andre forsøg på at undgå konkursbehandling, herunder gældssanering. Derudover bliver retsafgiften for konkursbehandlingen også afregnet her.

Klasse 3 – Lønmodtagerkrav

Hvis der er flere aktiver i konkursboet, så er det angivet i konkursloven, hvordan de skal fordeles. Her bliver penge til dækning af krav på løn og feriegodtgørelse omfattet. Det gælder også andre krav, der er relateret til vederlag for arbejde for det konkursramte selskab, eksempelvis godtgørelse for opsigelse.

Klasse 4 – Leverandørkrav vedrørende visse punktafgifter

Næste krav i konkursordenen omhandler forskellige afgifter til staten. Dette er blandt andet afgifter på øl, vin, tobak, chokolade- og sukkervarer, stenkul og spiritus.

Klasse 5 – Simple krav

De næstsidste krav omhandler alle andre krav end de førnævnte – de såkaldte simple krav. Disse krav dækker over almindelige fakturakrav for indkøb af forskellige varer.

Det er sjældent, at der er penge nok i et konkursbo til at betale andet end en mindre del til denne type kreditorer. Ofte er der slet ikke dækning til disse kreditorer, som dermed ikke bliver betalt.

Klasse 6 – Efterstillede krav

Sidst i konkursordenen kommer de efterstillede krav. Her er der tale om krav på eksempelvis renter, der er påløbet efter konkursdekretet (skifterettens meddelelse til offentligheden om at en person eller en virksomhed tages under konkursbehandling), krav på bøder, gaveløfter og enkelte krav i henhold til leasingaftaler.

Skat har lavet en udførlig oversigt over indholdet af konkursordenen. Den kan du se her.

Skal du lukke din virksomhed?

Det kan være hårdt, når din virksomhed må dreje nøglen om, men med Legal Desk kan du slippe for at stå med den lange og besværlige proces, der følger med. Du kan nemt og billigt få Legal Desk til at lukke dit kapitalselskab med betalingserklæring fra dig – det inkluderer afmeldelse af pligter, indhentelse af skattekvittance og meget mere.

Læs mere om lukning af virksomhed her