08. maj 2024
Du har nok hørt om bruttofortjeneste før, men hvad er det helt præcist, det betyder? Det kan være svært at finde hoved og hale i økonomiske betegnelser, hvorfor vi i denne artikel vil gøre dig klogere på, hvad bruttofortjeneste er, og hvordan det beregnes.
Bruttofortjeneste, også kaldt bruttoavance, er et centralt regnskabstal for virksomheder. Tallet viser, hvor mange penge, du har tilbage af salget, også kaldt omsætningen, efter omkostningerne er fratrukket. Helt basalt viser bruttofortjenesten differencen mellem indkøbs- eller produktionsprisen og salgsprisen.
Der hvor bruttofortjeneste bliver lidt mere indviklet er, at det ikke er alle omkostningerne, der skal trækkes fra omsætningen, men kun nogle af dem. De omkostninger, der trækkes fra omsætningen, er kun vareforbruget (hvis du har en handelsvirksomhed) eller produktionsomkostningerne (hvis du har en produktionsvirksomhed).
Vareforbrug er værdien af de varer, som du har forbrugt i regnskabsperioden. Dette skal forstås på den måde, at det er de omkostninger, som du har haft ved at købe de varer, som du sælger videre. Sagt med andre ord, så er vareforbrug din samlede indkøbspris på varerne.
Ved produktionsomkostninger forstås de omkostninger, du har haft ved at fremstille den vare, som du sælger. Dette kan eksempelvis være prisen på råvarer, komponenter, emballage og arbejdskraft.
Bruttofortjenesten beregnes på to forskellige måder afhængigt af, om du driver en handels- eller produktionsvirksomhed. Da servicevirksomheder ofte ikke har variable omkostninger, men kun faste omkostninger, er bruttofortjeneste ikke lige så relevant for disse virksomhedstyper. Bruttofortjeneste beregnes ud fra følgende formel:
Handelsvirksomhed: Omsætning – vareforbrug = bruttofortjeneste
Produktionsvirksomhed: Omsætning – produktionsomkostninger = bruttofortjeneste
Eksempel for handelsvirksomhed: Du har solgt 5.000 par sko til en pris på 500 kr. Dette giver en omsætning på 2.500.000 kr. Du har indkøbt disse sko til en pris på 350 kr., hvorfor dit vareforbrug udgør 1.750.000. Ved at trække de 2.500.000 kr. fra de 1.750.000 kr., får du 750.000 kr. som dermed er bruttofortjenesten.
Eksempel for produktionsvirksomhed: Du sælger stole, som du selv producerer fra bunden. Du har solgt stole for samlet 900.000 kr. og brugt 200.000 kr. på træ og jern, som stolene er lavet af og 150.000 kr. på en medarbejder, som har hjulpet til med at producere stolene. Din bruttofortjeneste bliver hermed 550.000 kr.
Bruttofortjeneste er ikke det samme som overskud. Overskud er det endelige resultat af din virksomheds indtjening, efter at samtlige omkostninger inklusiv skat er fratrukket. Bruttofortjeneste er ikke et beløb, som du kan disponere over, men i bund og grund blot en mellemregning i regnskabet, der viser dig, om du tjener penge på selve salget. Overskud kan du derimod godt disponere over, enten ved at trække pengene ud til dig selv eller investere dem i din egenkapital.
Du kan læse mere om overskud og overskudsgrad her.
Ja. Der er reelt ikke forskel på termerne bruttofortjeneste og bruttoavance. De er begge to termer for det beløb, du får, når du trækker dine omkostninger fra din omsætning. Hvilken term, du vælger, er op til dig.
I princippet er bruttofortjeneste og bruttoresultat det samme, da det udregnes på samme måde. Forskellen ligger i, at bruttofortjeneste pr. definition må være et positivt tal, hvor bruttoresultat både kan være positivt og negativt. Termen bruttoresultat bruges som regel i relation til en virksomheds årsregnskab – derfor kan man også argumentere for, at forskellen på de to termer også ligger i den sammenhæng, de benyttes.
Du udregner din bruttoomsætning ved at lægge salg og moms sammen. Det er dermed ikke kun din produkt- eller ydelsespris, men prisen plus moms. Med andre ord er det beløbet, du modtager, når du sender en faktura.
Hos Legal Desk kan du oprette din egen virksomhed eller dit eget selskab. Det er både nemt, billigt og sikkert at anvende Legal Desk til selskabsstiftelse. Vores online platform fungerer i døgndrift, hvorfor du på ethvert tidspunkt har mulighed for at oprette og tilgå dine dokumenter.
Opret din enkeltmandsvirksomhed her
Opret dit anpartsselskab (ApS) her
Opret dit aktieselskab (A/S) her