30. september 2024
Equity crowdfunding er en populær metode til at rejse kapital – særligt for små og mellemstore virksomheder og iværksættere. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad equity crowdfunding er, og hvordan det fungerer for anpartsselskaber.
Equity crowdfunding er en finansieringsform, hvor virksomheder rejser kapital ved at sælge ejerandele til offentligheden, typisk via online platforme. Det betyder, at mange små investorer får mulighed for at investere i en virksomhed mod at få en andel af ejerskabet. Modsat traditionelle investeringsmodeller, som ofte kræver store beløb fra enkeltpersoner eller investorer, gør equity crowdfunding det muligt for virksomheder at tiltrække risikovillig kapital fra mange mindre investorer.
Equity crowdfunding kaldes også crowdinvesting, investment crowdfunding og crowd equity.
Der er flere årsager til, at equity crowdfunding kan være fordelagtigt nystartede virksomheder og virksomheder med ambitioner om at vækste:
Hvis du ønsker at rejse kapital gennem equity crowdfunding forløber det typisk således:
Det har hidtil ikke været tilladt for anpartsselskaber at benytte equity crowdfunding, men det bliver ændret, når en kommende lovændring af selskabsloven træder i kraft.
Lovændringen indebærer nemlig en ophævelse af det nuværende forbud mod offentligt udbud af anparter, men under specifikke betingelser, herunder fritagelse fra prospektpligt for udbud under en vis værdi. Prospektpligten er en regel, der kræver, at virksomheder, som udbyder værdipapirer til offentligheden, udarbejder et detaljeret prospekt med information om virksomheden, udbuddet, risici og økonomiske forhold.
Ved at fritage fra prospektpligten for mindre udbud kan privatpersoner deltage i crowdfunding og investere i iværksættervirksomheder, hvilket gør det lettere og mere fleksibelt for anpartsselskaber at rejse kapital. Dette tiltag vil åbne nye muligheder for iværksættere og små virksomheder, som får nemmere adgang til finansiering gennem offentlige investeringer.
For iværksættere og mindre virksomheder giver equity crowdfunding mulighed for at rejse kapital uden at skulle gå gennem traditionelle og ofte mere restriktive finansieringskanaler såsom banker eller store venturekapitalfonde. Det gør det også muligt at engagere investorer mere direkte, da mange crowdfundere ikke kun er investorer, men også ambassadører, der aktivt hjælper med at promovere virksomheden.
Selvom equity crowdfunding fremover bliver muligt for anpartsselskaber, er der en række begrænsninger og betingelser, som virksomheder og investorer skal være opmærksomme på:
Anpartsselskaber må ikke optage deres kapitalandele til handel på regulerede markeder eller multilaterale handelsfaciliteter. Det betyder, at der ikke må gøres brug af officielt overvågede børsplatforme som Nasdaq Copenhagen eller privatejede handelsplatforme som First North. Dette skal sikre, at investeringerne forbliver i unoterede selskaber.
Udbud af anparter må ikke overstige en samlet værdi af 5 mio. euro over en periode på 12 måneder. Dette skal sikre, at udbuddet holdes inden for rammerne af mindre kapitalrejsninger, der passer til equity crowdfunding-modellen.
Hvis udbuddet overstiger grænsen på 5 mio. euro, skal én af følgende betingelser være opfyldt:
Lovforslaget forventes at blive fremsat for Folketinget i november 2024. Lovændringen bestemmer, at de nye regler skal træde i kraft den 1. januar 2025.