19. januar 2023
Franchise er en forretningsform, hvor du starter en forretning under et allerede eksisterende og etableret varemærke. Læs mere om franchise og konceptets fordele og ulemper her.
Franchise er en forretningsform, hvor du har mulighed for at etablere din egen forretning under et eksisterende varemærke. Det vil sige, at både koncept og brand allerede er etableret, og det benytter du dig af, når du starter din forretning. Dit udgangspunkt er dermed markant anderledes, end hvis du selv skal starte en virksomhed fra bunden.
Hvis du går og barsler med en selvstændig forretningsdrivende i maven, men har svært ved at komme på det rigtige koncept til din forretning, kan du overveje at blive franchisetager.
En række kæder, danske som internationale, drives som franchises i Danmark. Den danskejede restaurantkæde Sunset Boulevard bliver eksempelvis drevet som franchise. Men også velkendte internationale burgerkæder som Burger King og McDonald’s er to gode eksempler på forretninger, der i høj grad bliver drevet som franchises i Danmark.
McDonald’s anslår, at det er omkring 91 procent (2022) af restauranterne i de nordiske lande, der bliver drevet som selvstændige franchises. 7-Eleven er et andet udbredt koncept inden for franchise.
Der findes ikke særskilt lovgivning for at starte en franchise i Danmark, og du er derfor underlagt almindelig dansk lovgivning på de områder, der er relevante for at drive forretning.
Danmarks officielle franchiseforening har dog udarbejdet et etisk regelsæt, som baserer sig på det europæiske kodeks for franchising. Hvis du skal være medlem af Danske Franchise Forening, forpligter du dig til at overholde dette regelsæt.
Der er mange måder, du kan blive franchisetager på.Typisk er det bestemt af franchisegiveren. Oftest kan det være en god idé at rådføre sig med en rådgiver, der har specialiseret sig i franchising.
I langt de fleste tilfælde skal du betale et startbeløb ved køb af en franchise. Efterfølgende vil franchisetagere typisk også skulle betale en procentdel af overskuddet til franchisegiveren. Alt dette vil fremgå af franchisekontrakten, som typisk varer minimum fem år.
Udover det økonomiske vil franchisegiver formentligt også vurdere din erfaring og person for at vurdere, om samarbejdet kan blive godt for begge parter. Franchisegivere kan også stille krav om, at franchisetagere skal gennemgå kurser og uddannelse i forbindelse med køb af et koncept.
En af fordelene ved at drive franchise er, at det ofte vil være mere sikkert end at starte fra bunden med et helt nyt koncept. Kendskabet til kæden, værdien af brandet og dermed kundebasen er allerede etableret.
Der vil også være mulighed for at indgå i netværk med andre franchisetagere og dermed mulighed for at udvikle jeres forretninger sammen. Du skal heller ikke nytænke markedsføringskoncepter, da mange af disse bliver styret fra central hånd. Indkøbsaftaler er også allerede etablerede, og produkterne er også udviklede. Dermed kan du fokusere på driften af din forretning.
Mange af de ovennævnte fordele ved at være franchisetager indeholder også en del ulemper. De giver et begrænset spillerum til selv at præge din forretning i lige præcis den retning, du ønsker.
Som franchisetager er du underlagt en del retningslinjer fra central hånd. Dem skal du følge, og det efterlader typisk ikke meget plads til egne ønsker. Hvis en anden franchisetager får et negativt omdømme, kan det også have et negativt aftryk på din forretning.
For at starte en virksomhed og modtage et CVR-nummer, skal virksomheden stiftes og registreres. Alt efter hvilken type virksomhed, du starter, skal der også bruges nogle forskellige dokumenter.
Se her, hvordan du selv nemt og hurtigt kan stifte en virksomhed med Legal Desk