Hvornår er jeg en reel ejer?
Du anses som reel ejer, når du i sidste ende har en vis bestemmende indflydelse over selskabet. Selvom det lyder simpelt, kan det være svært at finde frem til, hvornår dette gælder. Der findes nemlig ikke en generel regel, som direkte angiver, hvornår du er reel ejer. Derfor tages der udgangspunkt i fire formodninger, der tilsammen afgør, hvornår retssystemet ser dig som reel ejer.
Du anses som værende reel ejer, når du: 1) Er en fysisk person, som 2) enten direkte eller indirekte 3) ejer eller kontrollere 4) en tilstrækkelig del af ejerandele eller stemmerettigheder eller udøver kontrol via andre midler.
1) Er en fysisk person
For at være reel ejer, skal du for det første være en fysisk person. Dette udelukker, at andre selskaber eller foreninger kan registreres som reel ejer. Dette er også tilfældet, selvom selskabet er en del af en koncern, hvor moderselskabet ejer størstedelen af selskabet. I sådanne tilfælde er den reelle ejer den samme person (eller personer), som den person, der er reel ejer af moderselskabet.
2) Direkte eller indirekte
Du kan være reel ejer på to forskellige måder. Direkte ejerskab er, når du personligt ejer ejerandele eller stemmerettigheder i det pågældende selskab og dermed har anparter direkte i det pågældende selskab. Indirekte ejerskab er derimod, når du har ejerandele eller stemmerettigheder i det pågældende selskab igennem et eller flere selskaber – sådan at du ejer det pågældende selskab igennem et andet selskab (f.eks. et holdingselskab).
3) Ejer eller kontrollere
Reelle ejere registreres typisk på baggrund af deres ejer- eller stemmeandel, men kan også i visse tilfælde registreres på baggrund af deres kontrol over virksomheden. Kontrol betyder, at du har en kontrol over det pågældende selskabs ledelse. Det kan f.eks. være, hvis du har særlige rettigheder i en ejeraftale og derfor kan udpege flertallet i bestyrelsen.
4) Tilstrækkelig del af ejerandele eller stemmerettigheder eller anden kontrol
Her lægges op til en diskussion af, hvad “tilstrækkelig” er. Hvis du direkte eller indirekte ejer mere end 25 % af ejerandelene eller stemmerettighederne i selskabet, så er dette punkt som udgangspunkt opfyldt. Der er dog som sagt kun tale om et udgangspunkt, hvorfor de 25 % ikke kan anvendes som et fast kriterium for alle selskaber, da nogle selskaber kan variere meget i deres opbygning.
Hvad hvis der ikke er nogen reel ejer?
Det er ikke altid, at en reel ejer enten eksisterer eller kan identificeres. Det er f.eks. tilfældet, hvis et selskab ejes af en erhvervsdrivende fond, er børsnoteret eller har en anden ejerstruktur, hvor der ikke eksisterer nogen reel ejer.
Der skal altid registreres reelle ejere hos Erhvervsstyrelsen, hvorfor du ikke kan undlade at registrere reelle ejere uanset ejerstrukturen. Selskabet vil altså kunne blive sendt til tvangsopløsning, hvis der ikke er registreret reelle ejere, også selvom der ikke er nogle reelle ejere. Du skal derfor indsætte selskabets ledelse som reelle ejere, hvis det ikke er muligt at identificere nogen reel ejer.
Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.
Hvorfor er de reelle ejere vigtige?
Kravet om reelle ejere har til formål at skabe gennemsigtighed omkring, hvem der reelt ejer selskaber i Danmark. Reelle ejere er derfor en væsentlig del af de lovkrav, der gælder ift. bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. De reelle ejere er derfor vigtige, da det er et lovkrav, at disse registreres. Det er altså ikke bare en valgfri mulighed, men derimod noget, du er pålagt at tage stilling til.
Der er kommet mere fokus på registrering af reelle ejere i kølvandet på de senere års hvidvaskskandaler, da myndighederne ønsker mere gennemsigtighed i selskaber og koncerner, så risikoen for hvidvask af penge formindskes. Det medvirker bl.a. til, at bankerne i samarbejde med Erhvervsstyrelsen får bedre mulighed for at se, hvem der reelt er ejere af de selskaber, som er kunder hos dem.
Nye regler om reelle ejere fra januar 2020
Det forøgede fokus på registrering af reelle ejere har bl.a. ført til nye regler, der gælder fra den 10. januar 2020, hvorefter alle virksomheder har pligt til at oplyse, hvem der er dens reelle ejere efter anmodning fra personer eller virksomheder, der udfører kundekendskabsprocedurer efter hvidvaskloven.
Derudover skal virksomheder årligt foretage en undersøgelse af, om der er sket ændringer i de registrerede oplysninger om de reelle ejere. Undersøgelsen skal præsenteres på det møde, hvor årsrapporten godkendes af ledelsen. Af denne grund er det også vigtigt, at undersøgelsen foretages i god tid inden.
Erhvervsstyrelsens adgang til at tvangsopløse selskaber ved skifteretten er desuden blevet udvidet. Hvis Erhvervsstyrelsen mener, at registreringen af informationer om de reelle ejere eller opbevaringen af dokumentationen er utilstrækkelig, kan de vælge at opløse selskabet ved skifteretten.
Hvor registrerer jeg reelle ejere?
Du skal registrere reelle ejere på Virk.dk – du kan finde det direkte link her. Du skal have dit Nem-ID klar, da du skal bruge det for at logge ind. Du kan finde vores vejledning til, hvordan du registrerer reelle ejere på Virk.dk her.
Overhold reglerne med Legal Desk
Du kan nemt og billigt stifte dit selskab med Legal Desk og derigennem være sikker på, at du overholder alle reglerne. Vores online formular stiller dig alle de spørgsmål, du skal tage stilling til, så du kan være sikker på, at intet bliver overset – heriblandt spørgsmål vedrørende selskabets reelle ejere.
Klik ‘Stift selskab nu’ nedenfor for at gå i gang nu.