19. maj 2023
Et partnerselskab er en blanding af et aktieselskab og kommanditselskab/interessentselskab med flere juridiske og skattemæssige fordele. Der er dog flere vigtige faktorer, du skal være opmærksom på, når du stifter et partnerselskab. Vi gennemgår disse i denne artikel, så du ved, hvad du skal være opmærksom på, når du opretter dit partnerselskab.
Et partnerselskab, også kaldt et kommanditaktieselskab, er en blanding af et aktieselskab og et kommanditselskab/interessentskab. Det består af to forskellige selskabsdeltagere: en komplementar, som er den eller de personer, der hæfter personligt og ubegrænset, og en kommanditist, også kaldt kommanditaktionær, som hæfter begrænset. Det vil ofte være en fordel at lade et anpartsselskab (ApS) – som hæfter begrænset – være komplementar, da du på den måde undgår at hæfte personligt.
Du kan dermed stifte et partnerselskab og have den samme begrænsede hæftelse, som du ville have i et aktieselskab (A/S). Det vil sige, at du maksimalt risikerer den indskudte kapital i tilfælde af, at det går galt. Hvis du ikke benytter et ApS som komplementar, hæfter du personligt med alt, du ejer, såsom hus, bil og andre personlige ejendele.
Læs mere om, hvordan du stifter et anpartsselskab her.
Partnerselskaber har de samme skattefordele som et interessentselskab og er skattemæssigt transparent. Det vil sige, at al beskatning sker uden for selskabet, hvor det i stedet er de enkelte ejere, der bliver beskattet. Dette gøres ofte gennem en personligt ejet mindre virksomhed eller et holdingselskab ved at gøre brug af virksomhedsskatteordningen. Hvis du benytter virksomhedsskatteordningen, og din virksomhed har underskud, så kan du modregne underskuddet i din øvrige indkomst – og på den måde få skattefradrag.
Læs mere om, hvordan du kan stifte et holdingselskab her.
Et partnerselskab giver dig mulighed for at drage fordel af både aktieselskabets begrænsede hæftelse og interessentskabets skattefordele. Derudover har selskabsdeltagerne mulighed for at modregne et eventuelt underskud i anden indkomst. Det er især en fordel, da nystartede virksomheder ofte oplever underskud i de første år.
For at stifte et partnerselskab, kræver det – ligesom aktieselskaber – et indskud på mindst 400.000 kr. Det er dog muligt at foretage indbetalingen delvist, sådan at kravet til startkapital reduceres til 25 % (100.000 kr.). Ved delvis indbetaling skal det i stiftelsesdokumentet fremgå, hvordan resten af startkapitalen bliver indbetalt.
Når du stifter et partnerselskab, er der en række regler og krav, du skal leve op til. Disse omhandler de oplysninger, der skal fremgå af stiftelsesdokumentet og vedtægterne. Når du opretter et partnerselskab, skal stiftelsesdokumentet indeholde følgende:
Den eller de ansvarlige selskabsdeltageres fulde navn, bopæl og eventuelt CVR-nummer, hvis det er et holdingselskab.
Hvorvidt selskabsdeltagerne skal foretage indskud og i så fald, hvad beløbene for indskuddene er. Hvis hele indskuddet ikke er indbetalt, skal reglerne for den resterende indbetaling oplyses. Består indskuddet af andet end kontanter, skal der redegøres for vurderingsgrundlaget.
De regler, der gælder for komplementarens indflydelse i selskabet, nærmere betegnet, hvad vedkommende har beføjelse til økonomisk og forvaltningsmæssigt.
Vedtægterne for et partnerselskab skal opfylde de samme krav, som gælder for et aktieselskab. Derudover er der også særlige krav, der kun gælder for partnerselskaber, herunder de regler, der omhandler forholdet mellem kommanditisterne og komplementarerne og som skal indarbejdes i vedtægterne. Når du har et partnerselskab, har du også pligt til altid at benytte ”kommanditaktieselskab”,”partnerselskab” eller forkortelsen “P/S” i selskabsnavnet – det gælder også binavne.
I partnerselskabet kan der vælges imellem to forskellige former for ledelsesstruktur. I den ene model skal ledelsen bestå af en bestyrelse og en direktion, hvor bestyrelsen varetager den overordnede og strategiske ledelse af selskabet, mens direktionen står for det daglige ledelsesansvar. Alternativt skal både den strategiske og den daglige ledelse varetages af direktionen – dog skal der være et tilsynsråd, der fører tilsyn med direktionen.
Partnerselskaber er omfattet af årsregnskabsloven – det vil sige, at du skal udarbejde et årsregnskab hvert år. Årsregnskabet skal dække over en periode på 12 måneder og følger typisk kalenderåret.
Hvis du har fået blod på tanden og nu vil starte dit eget partnerselskab, kan du starte med at oprette et anpartsselskab (ApS), som du kan lade være komplementar. Så risikerer du ikke at miste hus og bil, hvis noget går galt.
Med Legal Desk har det aldrig været nemmere at stifte sit eget ApS. Bare følg vores vejledning til punkt og prikke, og så sørger vi for, at papirerne er 100 % juridisk gyldige.