Stiftelse og registrering af ApS
Når du gerne vil starte et ApS, er det vigtigt, at du både får det stiftet og registreret ordentligt - For en stiftelse og en registrering er faktisk ikke helt det samme, selvom det måske kan lyde sådan. De to ting hænger til gengæld uløseligt sammen, da din stiftelse ikke er gyldig, hvis den ikke registreres.
Selve stiftelsen af dit ApS sker ved oprettelse og underskrivelse af stiftelsesdokument og vedtægter. Når disse to ting er klaret, er dit ApS i princippet stiftet.
Men hvis du også gerne vil have et gyldigt ApS, skal stiftelsen registreres hos Erhvervsstyrelsen. Dit ApS er simpelthen ikke gyldigt, før det er blevet registreret hos Erhvervsstyrelsen, hvorfra du også modtager dit CVR-nummer.
Vi vil gerne gøre det lettere for dig, og vi har derfor lavet en udførlig guide til, hvordan du gør. Hvis du vil slippe for selv at skulle stå for registreringen, kan du med fordel vælge at stifte dit Aps gennem Legal Desk – så klarer vi registreringen for dig.
Regler og krav til et ApS
Inden du når til stiftelse og registrering af dit ApS, skal du selvfølgelig kende til de regler og krav, der følger selskabsformen, så du er helt sikker på, at du overholder disse, og at ApS er en rigtige selskabsform for dig.
Disse regler og krav bør du kende:
- Du skal kunne stille minimum 40.000 kr. i startkapital
- Et ApS kan stiftes alene eller sammen med flere anpartshavere
- Et ApS har ‘begrænset hæftelse’. Det vil sige, at du kun hæfter med den kapital, du har indskudt i selskabet (f.eks. startkapitalen)
- Som ApS skal man årligt udarbejde en offentlig tilgængelig årsrapport
- Afhængig af størrelsen på dit ApS, kan der være revisionspligt
Læs mere om ApS som selskabsform her.
Hvad koster det at starte et ApS?
Udover kravet om minimum 40.000 kr. i startkapital, koster det 670 kr. i gebyr til Erhvervsstyrelsen, når man skal stifte sit ApS.
Samlet pris for selskabsstiftelse med registreringsservice:
Guide: Sådan registrerer du selv stiftelsen af dit ApS
1. Selskabsdokumenter
Først skal du udarbejde alle de nødvendige selskabsdokumenter til stiftelsen af dit selskab. Det drejer sig dels om et stiftelsesdokument, dels et sæt vedtægter, hvilket vil sige de dokumenter, som angiver hvilke regler, der skal gælde for selskabet og dets ejer(e).
2. Gå til Erhvervsstyrelsens IT-system (Virk.dk)
Først går du ind på Erhvervsstyrelsens IT-system (følg linket), og trykker “Start”:
3. Log ind
Log ind med dit MitID, og acceptér derefter betingelserne for brug af systemet:
4. Vælg den virksomhedsform du vil starte
Klik på fanen "IVS, ApS, A/S, P/S og SE-selskab". Når fanen har foldet sig ud, klikker du på "Vælg" i afsnittet for enten "Anpartsselskab (ApS)" eller "Aktieselskab (A/S)" alt afhængigt af, hvilken selskabstype du vil stifte:
5. Udfyld stamdata
Under denne fane skal du udfylde de obligatoriske oplysninger (stamdata), det vil sige selskabets navn, hjemstedsadresse, samt stiftelsesdatoen. Disse oplysninger kan du finde i dit stiftelsesdokument. Det er ikke påkrævet at udfylde de øvrige felter, såsom hjemmeside og kontaktinformation:
6. Angiv selskabets stiftere
Her skal du angive selskabets stiftere og ledelsesmedlemmer. Disse oplysninger kan du også finde i dit stiftelsesdokument. Hvis der er stiftere eller ledelsesmedlemmer, med andet statsborgerskab end dansk, skal du uploade en kopi af gyldig legitimation, såsom pas eller kørekort:
7. Angiv selskabets formål, tegningsregel og branche
Under denne fane skal du udfylde selskabets formål og tegningsregel. Du kan finde dit selskabs formål og tegningsregel i dine vedtægter under henholdsvis punkt 2 og 10. Du skal også angive selskabets branchekode, som du finder ved at søge i søgefeltet:
8. Udfyld kapital, regnskabsår og revision
Her skal du angive oplysninger om selskabskapital, som du kan finde i dit stiftelsesdokument. Hvis selskabskapitalen skal godkendes af en advokat eller revisor, skal du vælge “Kontant Klientkonto”. Skal selskabskapitalen derimod godkendes af din bank, skal du vælge “Kontant Pengeinstitut”. Du kan læse mere om bekræftelse af selskabskapital her.
Herefter klikker du på "Hent godkendelse af kapital", hvorefter du vil kunne indtaste e-mailen på den person, der skal godkende kapitalen, f.eks. din revisor, advokat eller bank.
Herudover skal du oplyse selskabets regnskabsår, hvilket fremgår af dine vedtægters punkt 11. Endelig skal du vælge, om du vil have revisor, hvilket også fremgår af dit stiftelsesdokument. Hvis du fravælger revision, skal du bekræfte at dit selskab ikke er underlagt revisionspligt:
9. Udfyld ejerforhold
Her skal du oplyse omkring selskabets ejere. Alle personer, som ejer mere end 5% af anparterne skal angives:
Den enkelte ejers navn, stemmeandel og kapitalandel skal angives. For selskaber stiftet med Legal Desk vil stemmeandelen og kapitalandelen være identisk:
10. Upload dokumentation
Her skal du uploade en underskrevet kopi af henholdsvis dit stiftelsesdokument og dine vedtægter.
11. Kontrollér oplysningerne
Her får du en opsummering af alle de oplysninger, du har angivet om dit selskab. Det er vigtigt, at du kontrollerer, at alle oplysninger er korrekte. Herefter klikker du på knappen "Godkend" i bunden af siden:
12. Afvent godkendelse af selskabskapital
Nu skal du bare afvente, at din selskabskapital bliver godkendt af den, du har sendt godkendelsen til (advokat, revisor eller bank). Du skal derfor gemme din registrering ved at klikke "Gem og vent" i bunden af siden.
Der vil blive gemt en kladde, så du kan logge ind, når du får besked om godkendelsen af selskabskapitalen. Når det er sket, vil du kunne godkende indberetningen og skal derefter betale gebyret på 670 kr.
Registreringen bliver dernæst indsendt til Erhvervsstyrelsen, og du vil i den forbindelse modtage en kvittering for din indberetning.
Læs mere om stiftelse og registrering af andre virksomhedsformer
Hvis du gerne vil blive klogere på andre virksomhedsformer, herunder hvordan de stiftes og registreres, er du hos de helt rigtige. Hos Legal Desk kan du bl.a. blive klogere på A/S, enkeltmandsvirksomheder, holdingselskaber og foreninger. Uanset hvilken virksomhedsform du gerne vil stifte, kan vi hjælpe dig med hele processen, så du undgår for meget besvær og papirnusseri.