Her får du overblik over virksomhedsformer og selskabstyper, samt hvilke fordele og ulemper de hver især har. Stifter du virksomhed gennem Legal Desk, klarer vi både registrering og bekræftelse af selskabskapital for dig, så du hurtigt kan modtage dit CVR-nummer.
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Få dit CVR-nummer nemt og hurtigt
Alt inkluderet – fra start til registrering
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Vi bekræfter din selskabskapital
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter 25% af ApS'er i Danmark
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Få dit CVR-nummer nemt og hurtigt
Alt inkluderet – fra start til registrering
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Vi bekræfter din selskabskapital
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter 25% af ApS'er i Danmark
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
De meste almindelige virksomhedsformer og selskabstyper er enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS) og aktieselskab (A/S). Du kan her læse, hvad der hver især karakteriserer de enkelte:
Et anpartsselskab (ApS) er den mest anvendte selskabstype i Danmark. Et anpartsselskab kan have én eller flere ejere og skal stiftes med et kapitalindskud på minimum 40.000 kr. Med et anpartsselskab hæfter ejeren kun for de penge, ejeren har valgt at skyde i selskabet i form af selskabskapitalen. I et anpartsselskab kan du selv vælge, om der kun skal være en direktion, eller om du også ønsker en bestyrelse. For at stifte et anpartsselskab skal du have et stiftelsesdokument og vedtægter.
Enkeltmandsvirksomheden er den mest enkle virksomhedsform, og kan stiftes uden at investere penge i virksomheden. I en enkeltmandsvirksomhed kan der kun være én ejer. Der er hverken direktion eller bestyrelse, men du har mulighed for at ansætte medarbejdere. Ejeren af en enkeltmandsvirksomhed hæfter personligt for alle virksomhedens forpligtelser - det vil sige også eventuel gæld, virksomheden har. SKAT betragter virksomhedens overskud som din personlige indkomst, og beskatter dig altså på den baggrund. Til gengæld vil du også kunne fradrage virksomhedens underskud i din personlige indkomst, og du vælger selv, hvordan du vil beskattes.
Opret din enkeltmandsvirksomhed her
Et aktieselskab stiftes af én eller flere ejere og kræver startkapital på mindst 400.000 kr. Derudover skal et aktieselskab have både bestyrelse og direktion, og er derfor underlagt flere krav end både anpartsselskabet og iværksætterselskabet. Ejerne hæfter kun med de penge, de har investeret i selskabet og hæfter altså ikke personligt. Et aktieselskab kræver et stiftelsesdokument og vedtægter.
Et interessentskab (eller I/S) minder om en enkeltmandsvirksomhed med undtagelse af, at der som minimum skal være to ejere af et interessentskab. Et interessentskab kan oprettes uden indskud af kapital, hvorfor det ikke er særligt ressourcekrævende at oprette.
Som ejer af et interessentskab skal du dog være opmærksom på, at du hæfter for selskabets gæld personligt med din egen formue ligesom ved en enkeltmandsvirksomhed. Selskabets overskud betragtes af SKAT som personlig indkomst, hvorfor det er dig selv, der bliver beskattet. Af denne grund kan du også fradrage eventuelt underskud i din personlige indkomst.
Læs mere om, hvordan du stifter et interessentskab her
En personligt ejet mindre virksomhed (eller PMV) er den mindste virksomhedsform i Danmark, da det her kun er stifteren selv, der kan være ejer af virksomheden. En PMV passer godt til dig, hvis du vil drive virksomhed som en fritidsbeskæftigelse eller som et deltidsjob.
På mange måder minder en PMV om en enkeltmandsvirksomhed, dog med visse vigtige forskelle. En PMV må eksempelvis ikke eksportere eller importere varer til og fra udlandet, og du skal genregistrere virksomheden hvert tredje år. Som ejer af en PMV hæfter du personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser, samtidig med at overskuddet bliver beskattet som din personlige indkomst.
Når du skal finde den virksomhedsform og selskabstype, der passer til dig, skal du tage udgangspunkt i din specifikke situation, og hvor meget kapital du ønsker at skyde i virksomheden. Vær opmærksom på at det er altid er muligt, at omdanne en mindre virksomhedsform til en større. Det vil sige, at du for eksempel kan omdanne dit iværksætterselskab til et anpartsselskab, hvis du ønsker dette på et senere tidspunkt. Et anpartsselskab kan så senere hen omdannes til et aktieselskab, men kan ikke omdannes den anden vej rundt. Du kan så at sige kun skalere op, ikke ned.
Uanset hvilken virksomhedsform, du ønsker at starte, skal din virksomhed registreres hos Erhvervsstyrelsen, så du kan få tildelt et CVR-nummer. Et CVR-nummer er unikt for virksomheden, ligesom et CPR-nummer er for en person, og bruges til at identificere din virksomhed. Din virksomhed skal have et CVR-nummer for bl.a. at kunne oprette bankkonto til erhverv og til at forsikre virksomheden.
Du kan nemt og hurtigt blive virksomhedsejer med Legal Desk. Du skal blot udfylde vores webformular, betale for dokumenterne og derefter vil du straks modtage selskabsdokumenterne – klar til underskrift.
Uanset hvilken virksomhedsform eller selskabstype, du vælger, skal virksomheden/selskabet registreres hos Erhvervsstyrelsen på Virk.dk – dette klarer Legal Desk for dig hvis du opretter virksomhed gennem os. Det inkluderer også bekræftelse af selskabskapital for ApS’er og A/S’er, hvilket ellers kan være en bøvlet proces, da selskabskapitalen skal bekræftes af en tredjepart.