Den 1. Juli 2023 trådte en lovændring i kraft, der skaber større gennemsigtighed omkring ansættelsesforhold mellem medarbejder og arbejdsgiver. Det betyder, at der fremadrettet stilles flere krav til indholdet i ansættelseskontrakter. Læs mere om de nye krav her.
Kun 199,-
Ekskl. moms
Spar kr. 1.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Tillæg til ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 199,- Ekskl. moms
Spar kr. 1.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Tillæg til ansættelseskontrakt
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Det primære formål med den nye lov er at sikre, at lønmodtagere får øget forudsigelighed i ansættelsen og større gennemsigtighed om deres arbejdsvilkår ved at tilbyde flere rettigheder til lønmodtagere. Den nye lov fremmer blandt andet gennemsigtighed omkring løn- og arbejdsforhold, samtidig med at den skærper kravene til, hvornår en medarbejder skal have en ansættelseskontrakt.
Det er arbejdsgiverens pligt at sikre, at ansættelseskontrakter for medarbejdere, der ansættes efter 1. juli 2023, opfylder de nye krav, som du kan læse om på siden her.
Medarbejdere, der blev ansat forinden, behøver ikke automatisk opgradering, men kan anmode om oplysninger i overensstemmelse med de nye regler. Som arbejdsgiver har du otte uger til at efterkomme anmodningen, hvorefter medarbejderen kan blive tildelt en godtgørelse.
Generelt gælder det, at du fra d. 1. Juli 2023 har krav på en ansættelseskontrakt, hvis du i gennemsnit arbejder mere end tre timer ugentligt. Det samme gælder, hvis det blot forventes, at du arbejder mere end tre timer om dagen i gennemsnit, eller hvis der ikke på forhånd er fastsat et garanteret antal arbejdstimer.
Hvis en medarbejders rettigheder er blevet krænket ifølge det vedtagne lovforslag, kan medarbejderen få en godtgørelse. Det kan f.eks. være, at du som ansat arbejder mere end tre timer om ugen, og fortsat ikke har fået en ansættelseskontrakt, eller har modtaget en kontrakt med manglende oplysninger.
Godtgørelsen kan være op til 13 ugers løn, og afhænger af sagens omstændigheder og hvordan medarbejderen er blevet påvirket af situationen. Godtgørelsen er skattefri for modtageren, og medarbejderen skal derfor ikke betale skat af beløbet.
I særligt alvorlige tilfælde kan godtgørelsen øges til op til 20 ugers løn. Hvis manglen er undskyldelig og ikke har haft konkret betydning for ansættelsesforholdet, kan godtgørelsen dog højst være 1.000 kr. Lovændringen bevarer det eksisterende niveau for godtgørelsen for arbejdsgiverens manglende overholdelse af oplysningspligten i ansættelsesbevisloven.
Hvis medarbejderens ansættelsesvilkår skal ændres for at opfylde de nye regler, kan du som arbejdsgiver lave et tillæg til den eksisterende ansættelseskontrakt frem for at lave en helt ny kontrakt.
Med Legal Desk kan du som arbejdsgiver nemt og sikkert oprette et tillæg til medarbejderens ansættelseskontrakt. Vi stiller dig relevante spørgsmål i en online formular, og efter betaling genereres tillægget automatisk. Du og medarbejderen kan underskrive tillægget med hver jeres MitID. Vær opmærksom på, at Legal Desks tillæg kun er egnet til funktionæransatte og ikke medarbejdere omfattet af overenskomster, hvor der typisk gælder særlige regler.
Den nye lov fremmer bl.a. gennemsigtighed omkring løn- og arbejdsforhold. Den skærper også kravene til, hvornår en medarbejder skal have en ansættelseskontrakt.
Hvis du i gennemsnit skal eller forventes at arbejde mere end tre timer om ugen i gennemsnit, eller hvis der ikke på forhånd er fastsat et garanteret antal arbejdstimer.
Efter den nye lov skal ansættelseskontrakten indeholde oplysninger om:
Nej, kun som udgangspunkt skal de nye krav kun opfyldes for nyansættelser. Eksisterende medarbejdere kan dog anmode om oplysninger i overensstemmelse med de nye regler.
Arbejdsgivere risikerer krav om godtgørelse.