Virksomhedsoverdragelsesloven regulerer, hvordan en overdragelse af en virksomhed skal foregå. Loven bestemmer blandt andet, at en overdragelse medfører visse pligter for køber og sælger af virksomheden. Her kan du læse mere om loven, og hvad det indebærer for dig, der enten skal overtage eller overdrage en virksomhed.
Kun 2.499,-
Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
15 - 20 min.
I reelt tidsforbrug
Virksomhedsoverdragelse
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Udfyld, modtag og underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 2.499,- Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
15 - 20 min.
I reelt tidsforbrug
Virksomhedsoverdragelse
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Udfyld, modtag og underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Loven om virksomhedsoverdragelse bestemmer, hvordan en overdragelse af en virksomhed skal foregå. Det er ikke alle former for virksomhedsoverdragelser, der er omfattet af loven – eksempelvis vil en overdragelse af aktier/anparter i henholdsvis et aktieselskab (A/S) eller anpartsselskab (ApS) ikke være en virksomhedsoverdragelse i lovens forstand.
Der gælder både regler for den sælger, der overdrager hele eller dele af sin virksomhed og for den køber, der får hele eller dele af virksomheden overdraget til sig.
Hvis hele virksomheden bliver overdraget til en anden, der dermed bliver ny ejer, er der tale om en virksomhedsoverdragelse, som er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.
Det er derimod svært at vurdere, hvornår en overdragelse er omfattet af loven, hvis kun en del af virksomheden bliver overdraget til en ny ejer.
Det afgørende er, at det er en tydeligt og klart afgrænset del af virksomheden, der bliver overdraget, hvor det eksempelvis også bliver defineret, hvilke medarbejdere der følger med overdragelsen. Hvis det er tilfældet, er der tale om en virksomhedsoverdragelse omfattet af loven. En klart afgrænset del betyder, at delen er afgrænset juridisk, økonomisk, teknisk eller organisatorisk.
Ifølge virksomhedsoverdragelsesloven har sælger en forhandlings- og informationspligt ved en omfattet overdragelse. Den indebærer, at sælger er forpligtet til at optræde loyalt under forhandlingerne med køber, herunder at vedkommende skal oplyse køber om de forhold ved virksomheden, som må antages at have betydning for købers vurdering af handlen.
Sælger er også forpligtet til at orientere berørte medarbejdere og eventuelle repræsentanter om en række forhold. Det gælder blandt andet:
Der følger også en række pligter for køber ved en virksomhedsoverdragelse, der er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven. Først og fremmest er køber forpligtet til at tage stilling til, om han/hun vil indtræde i den kollektive overenskomst, som er gældende mellem sælger og de ansatte. Hvis køber ikke ønsker dette, skal han/hun frasige sig overenskomsten inden en nærmere bestemt frist.
Det er derudover købers ansvar, at de overdragede medarbejdere får udarbejdet en ansættelseskontrakt, hvori der bliver taget stilling til eventuelle ændringer i ansættelsesforholdet. Køber må som udgangspunkt ikke afskedige eller ændre ansættelsesvilkårene for de overdragede medarbejdere blot på grund af virksomhedsoverdragelsen.
Køber er også forpligtet til at forhandle med og informere egne medarbejdere, der eventuelt bliver påvirket af virksomhedsoverdragelsen.
Når dele af eller hele virksomheder skal sælges, er det altid vigtigt, at der bliver lavet en overdragelsesaftale. Aftalen sikrer, at begge parter i overdragelsen er indforståede med betingelserne for salget. Dermed undgår parterne, at der opstår misforståelser og konflikter i processen. Med Legal Desk kan du nemt og billigt lave en overdragelsesaftale. Du kan med fordel kigge på vores vejledning til virksomhedsoverdragelse her.