18. januar 2023
Storbritannien besluttede sig i 2016 for at melde sig ud af EU – denne handling blev døbt brexit (“british” + “exit” = brexit). Men hvad betyder et brexit for britiske statsborgere, der opholder sig i Danmark? Og hvad med de danske forbrugere, der bestiller varer hjem fra Storbritannien? Få svarene her.
Brexit er betegnelsen for det forhold, at Storbritannien har forladt den Europæiske Union (EU) – ordet brexit er en sammentrækning af de engelske ord “british” og “exit”.
Beslutningen herom blev taget den 23. juni 2016, da 51,89 % af den britiske befolkning stemte for, at Storbritannien skulle forlade EU. Storbritannien forlod dog først EU rigtigt den 31. januar 2020. Brexit har haft og har stadig vidtgående konsekvenser for de lande, der fortsat er medlemmer af EU, herunder Danmark.
Brexit har blandt andet betydet, at EU’s regler vedrørende fri bevægelighed ikke længere gælder i Storbritannien og dermed heller ikke gælder for de britiske statsborgere, der varigt opholder sig i øvrige EU-medlemslande – inklusiv Danmark.
EU’s regler vedrørende fri bevægelighed er blandt andet reglerne om, at unionsborgere (statsborgere i EU-medlemslande) frit kan bevæge sig over grænserne og søge arbejde inden for unionens område. Det indebærer ligeledes reglerne om, at varer skal kunne bevæge sig frit hen over unionens grænser (gennem import og eksport), uden at de pålægges afgifter såsom told.
Brexit har derfor stor betydning for britiske statsborgeres muligheder for at tage ophold i Danmark og omvendt, ligesom det besværliggøre import og eksport af varer mellem Storbritannien og Danmark.
På grund af brexit, vil britiske statsborgere i Danmark ikke længere opnå retten til lovligt ophold i Danmark som naturlig følge af EU’s regler om fri bevægelighed. Der er dog forhandlinger i gang om en udtrædelsesaftale, der skal sikre rettighederne for de britiske statsborgere, som opholder sig i øvrige EU-medlemslande, samt for de unionsborgere, der hidtil har opholdt sig varigt i Storbritannien.
Hvis du er britisk statsborger og opholder dig varigt i Danmark uden et EU-registreringsbevis, opfordres du til at søge et EU-registreringsbevis inden udgangen af 2020, da overgangsperioden udløber i 2021. Hvis du er familiemedlem til en herboende britisk statsborger og endnu ikke har søgt opholdskort, opfordres du ligeledes til at få gjort det inden udgangen af 2020.
Da der stadig forhandles om, hvordan brexit skal forholde sig til de britiske statsborgere, der har taget ophold i øvrige EU-medlemslande, kan der ikke gives et entydigt svar på disses retsstilling. Du kan imidlertid læse mere om de gældende regler og udviklingen af forhandlingerne på Udenrigsministeriets hjemmeside Um.dk.
På trods af at Storbritannien forlader EU, og EU’s regler vedrørende fri bevægelighed ikke længere kommer til at gælde for Storbritannien, vil du som dansk statsborger, der hidtil har været bosiddende i Storbritannien, formentlig kunne blive boende. Dette forudsætter dog, at du søger om opholdstilladelse i overensstemmelse med reglerne i ‘EU Settlement Scheme’, hvilket du kan gøre frem til den 30. juni 2021.
Du kan læse mere om reglerne vedrørende dine rettigheder som dansk statsborger i Storbritannien på Um.dk.
Idet at reglerne vedrørende varernes fri bevægelighed i EU ikke længere kommer til at finde anvendelse for britisk importerede varer, vil det formentlig blive dyrere for dig at bestille britiske varer hjem til Danmark. Det skyldes, at der ved udgangen af 2020 vil blive pålagt told og moms på britiske varer. Du kan læse mere om, hvordan dette konkret vil påvirke dig som forbruger på Um.dk.