Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

05. december 2023

Digital fuldmagt med MitID

Du kan give dine pårørende mulighed for at handle på dine vegne i en række af de offentlige selvbetjeningsløsninger ved hjælp af en digital fuldmagt. Det kan eksempelvis være en fuldmagt til at læse din sundhedsjournal eller melde en flytning. Her kan du læse mere om, hvordan du laver en digital fuldmagt.

Hvad er en digital fuldmagt?

Der kan være forskellige årsager til, at en person har eller får svært ved at betjene de mange digitale selvbetjeningsløsninger, som er nødvendige for at kunne navigere i det offentlige. Uanset årsagen kan du give en pårørende adgang til at overtage den digitale kontakt på dine vegne via digital fuldmagt.

Du bestemmer helt selv, hvem du vil give fuldmagten til. Det kræver blot, at du er over 15 år og i stand til at forstå og overskue konsekvenserne ved at oprette en fuldmagt. Du kan oprette fuldmagter til en lang række offentlige, digitale selvbetjeningsløsninger, men det er dog endnu ikke alle myndigheder, der tilbyder digital fuldmagt. Derfor anbefales det, at du altid undersøger, om der er en løsning til lige netop dit behov.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Sådan opretter du en digital fuldmagt

Du kan oprette en digital fuldmagt på borger.dk på to forskellige måder:

Hvis du ikke har MitID

  1. Hvis du ikke har MitID, kan den person, der skal modtage fuldmagten fra dig, anmode om den ved at logge på Digital Fuldmagt. Anmodningen kan være digital, men den kan også blive fremsendt fysisk med brevpost.
  2. Anmodningen bliver underskrevet af fuldmagtsgiver med MitID. Hvis anmodningen er fremsendt med brev, så underskrives den fysisk af fuldmagtsgiver.
  3. Er anmodningen underskrevet digitalt, kommer den automatisk til kommunen. Er der fremsendt fysisk post, så skal alle sider af brevet sendes retur til borgerservice i fuldmagtsgiverens kommune. Det er vigtigt, at alle sider bliver returneret, dato er angivet, og at brevet er underskrevet for, at fuldmagten kan blive oprettet.
  4. Når fuldmagten er oprettet, får fuldmagtshaveren en besked og kan handle på fuldmagtsgiverens vegne. Vær opmærksom på, at fuldmagten ikke nødvendigvis dækker, at fuldmagtshaveren må kontakte myndigheden telefonisk.

Hvis du har MitID

  1. Du kan også selv oprette fuldmagten på borger.dk. Her vælger du, hvem du giver fuldmagten til, hvad du giver fuldmagt til, og hvor længe den gælder. Herefter afslutter du og underskriver med MitID.
  2. Fuldmagtshaveren modtager derefter en besked i Digital Post og kan se, hvad pågældende har fået fuldmagt til at kunne gøre. Du modtager selv en kvittering på at have oprettet fuldmagten.
  3. Nu kan fuldmagtshaveren handle på dine vegne.

Hvornår ophører en digital fuldmagt?

Fuldmagten kan ophøre på en række forskellige måder. Den ophører først og fremmest automatisk, når fuldmagtsgiveren afgår ved døden.

Når fuldmagten bliver oprettet, skal du vælge en udløbsdato. Når udløbsdatoen er passeret, udløber fuldmagten automatisk. Er den oprettet elektronisk, kan fuldmagtsgiver forny den. Er den oprettet på baggrund af fysisk underskrift, skal fuldmagtshaver sende en ny anmodning til fuldmagtsgiver med brevpost.

Derudover kan både fuldmagtsgiver og fuldmagtshaver tilbagekalde fuldmagten online. Er den ikke digital, kan I tilbagekalde den ved henvendelse til kommunens borgerservice.

Hvilke slags fuldmagter findes der, og hvad kan du bruge dem til? Læs mere her