15. december 2022
Færdselsloven bestemmer rammerne for trafikanters adfærd i trafikken. Loven siger blandt andet noget om, hvilke hastighedsbegrænsninger der gælder, hvordan du skal færdes i trafikken med børn, og hvad føreren af et køretøj skal tage hensyn til. Bliv klogere på reglerne i færdselsloven her.
Færdselsloven er den lov, der bestemmer reglerne for færdsel i trafikken. Reglerne siger blandt andet noget om, hvor hurtigt motorkøretøjer må køre på de danske veje. Loven fastsætter også generelle retningslinjer for, hvordan du skal færdes i trafikken, herunder at du som trafikant skal udvise hensyn og agtpågivenhed.
Reglerne i færdselsloven gælder som udgangspunkt for færdsel på veje, som vi benytter til almindelig færdsel, så længe andet ikke er bestemt. Steder, hvor reglerne ikke gælder, er eksempelvis private parkeringspladser. Her gælder privat regulering, hvilket vil sige, at ejeren af parkeringspladsen fastsætter reglerne.
Der gælder bestemte regler for, hvordan du skal færdes i trafikken med børn i bilen. Reglerne siger blandt andet, at føreren af bilen har ansvaret for, at børn under 15 år er fastspændt i bilen under kørslen.
Reglerne siger også, at børn under tre år – samt børn med en højde på under 135 cm – skal sidde i barnestol eller med sikkerhedsudstyr, som passer til barnets højde og vægt. Du må ikke medbringe børn under tre år i bilen, hvis der ikke er sikkerhedsseler, der muliggør montering af særligt tilpasset sikkerhedsudstyr.
Ifølge færdselsloven skal alle passagerer have sikkerhedssele på under kørsel. Det betyder med andre ord, at du ikke må transportere flere mennesker i en personbil, end der er siddepladser med sikkerhedsseler til.
Der gælder forskellige hastighedsbegrænsninger, alt efter hvilken type vej du kører på. Du må køre 50 km/t, når du kører uden for tættere bebygget område, herunder byzoner. Ved kørsel på motortrafikvej eller landevej, må du køre 80 km/t, mens du må køre op til 130 km/t på en motorvej. Hastighedsbegrænsningerne gælder, hvor skiltningen ikke siger andet.
Dertil fastsætter færdselsloven en række generelle hastighedsregler, der siger, at du skal køre efter forholdene og tage hensyn til andres sikkerhed. Reglerne bestemmer blandt andet, at førere af køretøjer skal tage hensyn til følgende:
Reglerne siger, at trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed over for medtrafikanter, sådan at færdslen ikke bliver unødigt hindret eller forstyrret. Og du skal så vidt muligt forhindre, at der opstår fare, skade eller ulempe for andre trafikanter.
Du skal udvise særligt hensyn til børn, skolepatruljer, ældre mennesker og personer, der lider af svækket syn eller hørelse, legemlig mangel eller sygdom.
Derudover er du som trafikant forpligtet til at følge anvisninger fra færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg og lignende. Du kan blive straffet med bøde, hvis du ikke efterlever anvisningerne.
Færdselsloven opstiller generelle parkeringsregler, der siger, at du ikke må standse eller parkere dit køretøj på en måde, som er til fare eller ulempe for dine medtrafikanter eller færdslen som helhed.
Du må som udgangspunkt kun standse eller parkere din bil i højre side af vejen. Hvis du kører på en mindre befærdet vej eller en ensrettet vej, må du gerne standse eller parkere i venstre side.