Support har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten er åben 9 - 16.30
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

08. januar 2024

Fordele og ulemper ved SU-lån

Selvom du modtager SU, kan det være svært at få økonomien til at løbe rundt, når du er studerende. Derfor fristes mange unge også af muligheden for at tage et SU-lån, der kan lette det økonomiske pres og give mere overskud til at studere. Det er dog vigtigt at forstå konsekvenserne ved et SU-lån, før du vælger at optage et. Læs om fordele og ulemper ved SU-lån her.

Hvad er SU-lån?

Da livet på SU ikke altid er en dans på roser, tilbyder staten alle studerende en mulighed for at optage et SU-lån, så de kan få flere penge mellem hænderne. Et SU-lån er et specielt lån, som du kun har mulighed for at optage, hvis du modtager almindelig SU. Et SU-lån afløser ikke din almindelige SU, men anses som et supplement hertil.

Hvad er renten på et SU-lån?

Et SU-lån er ikke gratis, da der tilskrives renter på det lånte beløb. Der tilskrives en rente på 4 pct. om året i perioden, hvor du stadig er studerende. Når du afslutter din uddannelse, vil renten være på 3,6 % om året (gældende fra 15. september 2024), indtil lånet er indfriet.

Der er både fordele og ulemper ved at optage et SU-lån, men inden du tager en beslutning, bør du tænke grundigt igennem, hvorvidt du reelt har brug for pengene. For at skabe et overblik, har vi samlet de fordele og ulemper, der er ved at optage et SU-lån, så du har de rette vilkår til at træffe den rigtige beslutning for dig.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Fordele ved SU-lån

  • Et SU-lån kan give dig ro til at fokusere på dit studie og ikke at stresse over økonomien.
  • Et SU-lån er den billigste måde at låne penge på, da renten er meget lav.
  • Du starter først afbetalingen på SU-lånet ét år efter din uddannelse, hvor du måske har fundet dig et fuldtidsjob og er bedre økonomisk stillet.
  • Du kan tilpasse dit SU-lån således, at du selv vælger, hvor meget du vil låne og i hvor mange måneder, du vil låne penge (dog maks. 3.489 kr. (2024) pr. måned).
  • Der udarbejdes automatisk en tilbagebetalingsplan for dig, men du har også mulighed for at skræddersy din egen plan.

Ulemper ved SU-lån

  • Det er aldrig en rar følelse at skylde penge, hvilket kan have den omvendte effekt og i stedet blive til en stressfaktor frem for noget, der giver ro.
  • Et SU-lån kan begrænse dine muligheder for at låne penge andre steder, eksempelvis når du senere hen skal låne penge til en bolig, hvor SU-lånet vil indgå i vurderingen af, hvor mange penge banken vil låne dig.
  • Et SU-lån kan løbe op i mange penge – især hvis du trækker dit studie ud – og dermed blive til en stor gæld.
  • Selvom et SU-lån ikke er dyrt rentemæssigt i forhold til andre lån, så betaler du stadig en betydelig sum penge over tid for at have et lån, da beløbet du skylder vokser sig større og større, indtil du starter afbetalingen.
  • Tager du orlov fra studiet, kan du ikke modtage SU-lån, før du genoptager det igen.
  • Et SU-lån som alternativ til et studiejob, kan skade dine fremtidige jobmuligheder, da du ikke får erhvervserfaring.

Hvor meget kan jeg låne med SU-lån?

Du kan låne op til 3.489 kr. (2024) pr. måned med et SU-lån ved siden af din almindelige SU. Du kan optage et SU-lån når som helst under dine studier, og du kan selv vælge hvilke og hvor mange måneder, du ønsker at låne penge i. Er du forsørger til et barn, kan du låne yderligere 1.745 kr. (2024) pr. måned.

Er du stadig i gang med dit studie, men har opbrugt alle dine almindelige SU-klip, kan du heller ikke modtage SU-lån. Du kan til gengæld optage et slutlån, hvor du i de sidste 12 måneder af din uddannelse kan låne op til 9.001 kr. (2024) pr. måned. Her gælder de samme regler for renter og tilbagebetaling som ved SU-lån.

Hvornår skal jeg betale SU-lånet tilbage?

Tilbagebetaling af SU-lån starter den 1. januar ét år efter udgangen af det kalenderår, hvor du afsluttede din uddannelse. Afslutter du din uddannelse i juni 2022, starter tilbagebetalingen altså den 1. januar 2024. Som udgangspunkt er tilbagebetalingstiden mellem 7 og 15 år, men den kan også være kortere, da du kan indfri lånet når som helst. Du kan se en oversigt over, hvor mange år dit SU-lån skal afdrages over på Borger.dk.

Et muligt alternativ til SU-lån – familielån

Et langt mere fordelagtigt alternativ til et SU-lån er et familielån. Det kræver dog, at nogen i din familie eller omgangskreds er villige til at låne dig pengene. Fordelen ved et familielån er, at det ikke er nødvendigt at tilskrive renter, samt at I selv kan bestemme tilbagebetalingsperioden. Långiveren tjener dermed ikke noget på at give lånet, men vil stadig få alle sine penge tilbage over tid.

For at oprette et familielån, skal der udarbejdes en skriftlig låneaftale, som tager stilling til lånets vilkår og betingelser.

Du kan læse mere om, hvordan du laver et familielån her