Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

06. marts 2023

Hvad er EMRK?

EMRK er en forkortelse for den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det er en række regler, der ved lov beskytter mod overgreb på fundamentale menneske- og frihedsrettigheder. Læs mere om EMRK her.

Hvad er EMRK?

Du har måske hørt forkortelsen EMRK. Den står for den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konventionen, der er vedtaget af Europarådet, beskytter borgere i europæiske stater mod overgreb på menneske- og frihedsrettigheder.

De grundlæggende borgerlige og politiske rettigheder er:

  • Ytringsfrihed
  • Forsamlings- og foreningsfrihed
  • Religionsfrihed
  • Retten til frie valg
  • Retfærdig rettergang

Konventionen indeholder desuden en del, der handler om de begrænsninger i menneskerettighederne, som de enkelte lande kan foretage under særlige omstændigheder. Et eksempel kan være, at et land begrænser menneskerettighederne af hensyn til national sikkerhed. Men det kan også være i forhold til forebyggelse af uro og forbrydelser eller for at beskytte andres rettigheder og frihed.

Hvordan opstod EMRK?

Det første skridt på vejen mod EMRK var FN’s Verdenserklæring om menneskerettigheder. Den kom i 1948 på bagkant af Anden Verdenskrig. Erklæringen var dog ikke retligt bindende, og man kunne dermed ikke stille en enkelt stat til ansvar for at have overtrådt erklæringen.

Danmark og ni andre europæiske lande oprettede i 1949 Europarådet. Intentionen var at styrke grundlæggende frihedsrettigheder, demokrati og retssystemet. Hurtigt tiltrådte Grækenland og Tyrkiet, og de i alt tolv europæiske stater underskrev og tiltrådte konventionen. 

I 1959 blev Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) oprettet som en uafhængig domstol, man kunne indbringe sager overfor i tilfælde, hvor medlemsstaterne overtrådte rettighederne beskrevet i konventionen. Det er nu en betingelse for medlemskab af Europarådet, at du tiltræder EMRK, hvilket 47 stater har gjort.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad betyder EMRK for dansk lov?

Danmark er en af de stiftende stater i Europarådet og derfor blandt de første lande, der tiltrådte EMRK. I mange år spillede EMRK ikke den store rolle i Danmark, men det ændrede sig i 1970’erne og 1980’erne, hvor Danmark begyndte at blive indbragt for domstolen. 

I 1989 blev Danmark for første gang dømt for at overtræde EMRK i en dom, hvor Danmark blev kendt skyldig i at have overtrådt retten til retfærdig rettergang. Dommen medførte, at vi i 1992 inkorporerede EMRK i dansk lov. Hierarkisk ligger EMRK under Grundloven, men den finder oftere anvendelse end grundloven, når der skal skabes ny lov.

Hvem kan indbringe en sag for EMD?

Både personer, virksomheder og organisationer kan indbringe en sag for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, før det kan lade sig gøre. Og selv hvis de betingelser er opfyldt, er det ikke sikkert, at EMD tager sagen op.

Klagen skal vedrøre en overtrædelse af én eller flere af de rettigheder, der er beskrevet i EMRK. Og den skal være rettet mod en stat, der er tiltrådt konventionen. Klagen skal vedrøre forhold, der er sket, efter staten er tiltrådt EMRK. Derudover skal den også omhandle en offentlig myndigheds ansvar i en sag, da man ikke kan indbringe klager mod andre personer for EMD. Du skal være personligt og direkte berørt af den påståede overtrædelse af konventionen. Til sidst skal du have afprøvet nationale klage- og ankemuligheder. I dansk ret betyder det, at din sag enten skal have været behandlet i Højesteret, eller være blevet afvist af Procesbevillingsnævnet, da du forsøgte at bringe den til Højesteret.

Hvis alle betingelser er opfyldt, har du mulighed for at klage til EMD i fire måneder efter den endelige nationale afgørelse.