29. december 2022
Måske er du selvudnævnt krudtmester og fyrværkerientutiast, som altid står for indkøb af fyrværkeri til nytårsfesten. Måske er dit forhold til fyrværkeri lidt mere køligt, og du har det egentlig bedst bag en anden festdeltager - eller endnu bedre, bag et vindue. Uanset hvad er der nogle ting, du skal være opmærksom på for at få en sikker oplevelse med fyrværkeri - både som indkøber og tilskuer.
I 2014 blev fyrværkeriloven ændret, så perioden for salg af fyrværkeri blev indskrænket. Det betyder, at du nu kun må købe fyrværkeri/krudt i perioden fra d. 15. december til og med d. 31. december.
Hvis du køber fyrværkeri uden for denne periode, er der risiko for at fyrværkeriet er ulovligt, og du risikerer derfor ikke alene en bøde, men også at gå ind i det nye år med en finger mindre på hånden - og det er knap så festligt.
Det er kun lovligt at fyre fyrværkeri af i perioden 27. december til og med 1. januar. Så selvom du kan købe fyrværkeri fra d. 15 december, må du først tænde lunten d. 27 december, og den sidste raket skal senest affyres om natten mellem d. 1. og 2. januar. Du har altså seks dage til at få fyret dit fyrværkeri af. Den indskrænkede periode er af hensyn til personer og dyr, der bliver bange for fyrværkeri.
Hvis du er kendt som kvarterets fyrværkerimester og skal imponere alle endnu en gang, skal du lige huske hvor meget fyrværkeri, du må have som ikke-professionnel (også selvom naboer siger, at du er den mest professionelle i kvarteret). Som forbruger må du i en privat personbil transportere op til 5 kilo fyrværkeri, hvilket er samme mængde du må opbevare i din bolig. Det er dog meget vigtigt, at du opbevarer fyrværkeriet forsvarligt, således at det er utilgængeligt for børn og ligger placeret på et mørkt og tørt sted, væk fra elektriske apparater.
Som virksomhed er der mulighed for at gøre undtagelse til den generelle regel om 5 kg under visse forudsætninger. Du kan læse mere om erhvervsmæssig transport af farligt gods på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.
Først og fremmest anbefaler vi, at du køber dit fyrværkeri gennem autoriserede forhandlere, hvor du også selv kan tjekke lovligheden af produktet. Hvis du eksempelvis køber fyrværkeri gennem en af de mange facebookgrupper, er der stor sandsynlighed for, at produktet er ulovligt. I den forbindelse har du ofte heller ikke mulighed for, at tjekke om produktet er lovligt, før du har betalt og modtaget det.
Du kan tjekke om dit fyrværkeri er lovligt via det SIK-nummer eller CE-mærkning, der skal være på produktet for, at det er lovligt - og dermed også sikkert at bruge. Du kan læse mere om CE-mærkning her.
Du skal i øvrigt være opmærksom på, at det er ulovligt at indføre udenlandsk fyrværkeri i Danmark - også selvom det er CE-mærket.
Pas på dig selv og godt nytår!