15. december 2022
Den 1. juli 2021 trådte den nye kattelov i kraft. De nye regler betyder, at enhver lovligt kan tage ejerskab over din kat, hvis den færdes uden for din bopæl og ikke er mærket og registreret. For at sikre ejerskab over din kat, er det således vigtigt at få den mærket og registreret hurtigst muligt. Bliv klogere på den nye kattelov her.
De nye regler for katte trådte i kraft den 1. juli 2021, hvorefter det kan få store konsekvenser for dig og din kat, hvis den ikke er mærket og registreret. Færdes din kat frit omkring i området uden at være mærket og registreret, kan alle og enhver lovligt tage ejerskab over din kat – helt uden varsel eller lignende. Med andre ord mister du retten og ejerskabet over din kat, hvis en anden finder katten og tager den med sig.
Der gjaldt tidligere en afhentningsfrist på 72 timer fra det tidspunkt, hvor en umærket kat blev fremlyst til, at den kunne blive videreformidlet til en ny ejer. Med de nye regler er denne afhentningsfrist ophævet, hvorfor ejerskabet over en kat automatisk kan overgå til den person, der finder en umærket kat på gaden eller lignende.
De nye regler for katte indeholder ikke en direkte pligt til at mærke og registrere sin kat, men skal derimod fungere som incitamentsordning, hvor frygten for pludseligt at miste sin kat skal sikre, at du vælger at mærke og registrere katten. Vælger du ikke at registrere din kat, skal du derfor være klar på, at ejerskabet over din kat kan skifte på et øjeblik.
Den nye kattelov betyder helt konkret, at:
Finder du en kat, der er øremærket og registreret, har du pligt til at kontakte ejeren inden for 24 timer. Bærer katten ikke halsbånd med navn og/eller telefonnummer, kan du kontakte nærmeste dyrlæge, der kan finde den retmæssige ejer i et katteregister. Ejeren af katten skal herefter afhente katten inden for 24 timer fra underretningstidspunktet. Afhentes katten ikke inden for denne tidsrammer, kan ejerskabet overgå til dig, der finder katten.
Finder du derimod en kat, der hverken er mærket eller registreret, kan du efter de nye regler vælge selv at tage ejerskab over katten. Vælger du dette, skal du selv huske at få katten mærket og registreret, så du sikrer dit eget ejerskab over katten. Ønsker du ikke at beholde katten, kan du aflevere den på en politistation eller hos et internat.
Når din kat skal mærkes og registreres, skal det gøres af en dyrlæge, så processen foretages korrekt og ikke mindst sikkert for din kat. Mærkningen sker typisk ved, at katten får tatoveret et nummer i øret, et såkaldt øremærke, eller får sat en chip under huden på halsen. Når katten er mærket, skal den registreres, således at det er muligt at finde frem til dig som retmæssig ejer, hvis din kat bliver væk. Registrering kan ske i Det Danske Katteregister eller Dansk Katteregister.