23. april 2024
Retsplejeloven er en lov, der indeholder regler for rettens pleje. Loven sætter blandt meget andet rammerne for domstolenes behandling af straffesager og civile sager, og for hvornår og hvordan politiet må efterforske forbrydelser. Læs videre for at blive klogere på retsplejeloven.
Retsplejeloven indeholder, som navnet indikerer, regler i forhold til rettens pleje. Det betyder, at retsplejeloven sætter rammerne for, hvordan domstolene, politiet og anklagemyndigheden skal fungere. Loven indeholder regler for domstolenes behandling af straffesager og civile sager, men også regler for hvordan politiet må efterforske mulige forbrydelser.
Loven regulerer derudover reglerne for udøvelse af advokatvirksomhed. Og med en meget bred vifte af andre offentlige forhold regulerer retsplejeloven over 1.000 bestemmelser.
Retsplejeloven sætter rammerne for, hvordan domstolenes behandling af straffesager og civile sager skal foregå. Dette gør loven ved at definere, hvem de almindelige domstole er, herunder hvor sagerne skal rejses og behandles.
De almindelige domstole er Højesteret, landsretterne, byretterne, Sø- og Handelsretten og Tinglysningsretten. Behandlingen af en almindelig sag starter som regel i en af byretterne, hvorefter sagen kan ankes hele vejen op til Højesteret, der er sidste instans. Det betyder, at Højesterets afgørelse er bindende, og at den ikke kan ankes videre.
Der er desuden nogle type sager, der i stedet bliver behandlet ved Sø- og Handelsretten eller Tinglysningsretten, hvis sagen falder inden for en af retternes område.
Retsplejeloven siger, at politiet må iværksætte efterforskning af en forbrydelse, når der er rimelig grund til at tro, at der er blevet begået noget strafbart.
Formålet med efterforskningen skal være at finde ud af, om betingelserne for at straffe den relevante person er opfyldt. Dog er formålet også at forberede sagen og tilvejebringe oplysninger, som skal bruges ved dens afgørelse. Politiet skal udforme en rapport, der dokumenterer og beskriver alle de efterforskningsskridt, som de har foretaget.
Til sidst skal det nævnes, at retsplejeloven også indeholder reglerne for, hvem der må udøve advokatvirksomhed, herunder hvilke krav du skal opfylde for at kunne blive beskikket som advokat.
For at blive beskikket skal du opfylde følgende betingelser: