15. december 2022
Rigsarkivet indsamler og opbevarer historiske kilder til offentlig brug. Disse kilder angår typisk begivenheder af stor og vigtig historisk betydning for Danmark. Nogle af Rigsarkivets arkivalier er tilgængelige for alle, mens andre kræver særlig tilladelse. Læs mere om Rigsarkivet her.
Rigsarkivet – der frem til 2014 gik under betegnelsen Statens Arkiver – er et register, der opbevarer historiske kilder, som stilles til rådighed for offentligheden. Rigsarkivets samlinger dokumenterer den danske historie med fokus på de store begivenheder, der har haft væsentlig historisk betydning.
Derudover dokumenterer Rigsarkivets arkivalier også store personligheder, der har haft indvirkning på dansk historie i årenes løb. Arkivalierne indeholder både ord og billeder, og Rigsarkivets arkiver kan findes rundt omkring i Danmark – blandt andet i dets læsesal beliggende ved Slotsholmen i København.
Statens Arkiver var førhen den samlede betegnelse for de danske statslige arkiver. Statens Arkiver ændrede den 1. oktober 2014 navn til Rigsarkivet – opkaldt efter hovedarkivet i København. I dag er Rigsarkivet en offentlig institution, der hører under Kulturministeriet og huser dokumenter, der kan være mange hundrede år gamle.
Mens Statens Arkiver primært havde samlinger, der bestod af papirdokumenter, har Rigsarkivet i dag også samlinger, der består af elektroniske arkiver, som er blevet tilvejebragt af offentlige myndigheder og privatpersoner.
For at kunne benytte Rigsarkivets samlinger, skal du bestille dets arkivalier hjem. Dette gør du i praksis ved at oprette dig som bruger på arkivdatabasen Daisy. I arkivdatabasen kan du søge efter og få informationer om de ønskede arkivalier. Hvis de er blevet indscannet elektronisk, kan du se arkivalierne online. Hvis de ikke er blevet indscannet, må du nøjes med at bestille dem hjem til en læsesal, hvor du kan få adgang til dem.
Du skal være opmærksom på, at en række arkivalier ikke er tilgængelige for alle, da de er beskyttet af en særlig tilgængelighedsfrist. For at kunne se dette materiale, skal du søge om tilladelse. Dette gælder eksempelvis arkivalier, der indeholder fortrolige oplysninger såsom oplysninger om private forhold. Hvis et arkivalie kræver særlig tilladelse, vil du modtage en mail herom, når du prøver at bestille arkivaliet hjem til en læsesal.
Alle danskere kan som nævnt bestille arkivalier hjem fra Rigsarkivets samlinger, men det er typisk forskere, der skal bruge de pågældende arkivalier til at lave en dybdegående undersøgelse af et bestemt emne. Dernæst bliver samlingerne også tit benyttet af studerende i forbindelse med opgaveskrivning.