Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

23. april 2024

Tvister

En tvist er en uoverensstemmelse eller konflikt, som typisk søges løst ved enten forlig, voldgiftsret eller retssag. En tvist udspringer typisk af, at to eller flere parter har indgået en aftale, som ikke er blevet efterlevet. I denne artikel kan du læse om, hvad der kendetegner en tvist og de forskellige måder, hvorpå en tvist kan løses.

Hvad er en tvist?

En tvist er en uoverensstemmelse eller konflikt, som oftest søges løst gennem forhandlinger eller en retssag. Forud for tvisten vil der formentlig have været en aftale mellem parterne, som den ene part ikke mener er blevet efterlevet af den anden, hvilket har udløst konflikten.

Der kan eksempelvis opstå en tvist, hvis der er blevet indgået en købsaftale mellem to parter om, at en vare skal leveres. Hvis varen anses som mangelfuld af den modtagende part ved levering, kan der opstå tvivlsspørgsmål om, hvorvidt vedkommende har krav på omlevering, et afslag i prisen, ophævelse af aftalen eller noget helt tredje. Det er kun, hvis parterne ikke kan blive enige om en løsning, at der er tale om en tvist.

En god kontrakt tager derfor stilling til, hvordan eventuelle tvister skal løses mellem parterne – dette sker i et afsnit om værneting (uddybes i næste afsnit). Dette er især relevant at gøre ved længerevarende kontrakter (typisk 5-7 år), da risikoen for tvister i løbet af kontraktens løbetid her vil være større.

Hvis kontrakten ikke tager tilstrækkelig stilling, hvordan en tvist skal løses, falder I tilbage på de alment gældende regler om at løse tvister ved retssag, voldgiftsret eller forlig. Du kan læse mere om de forskellige muligheder for at løse en tvist nedenfor.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er værneting?

Værneting er et afsnit i kontrakten, der beskriver, hvorhenne en eventuel retssag skal anlægges, og hvordan den skal føres. Det kan eksempelvis stå noget om, at der ved tvister skal anlægges retssag ved en bestemt byret eller landsret, eller der kan stå, at parterne skal bruge en voldgiftsret til at løse tvister.

Hvad er et forlig?

Et forlig er betegnelsen for en situation, hvor parterne forhandler og herefter selv bliver enige om, hvordan tvisten skal løses. Et forlig kan både indgås af en godkendt domstol som en forligsmæssig løsning mellem parterne, hvorefter afgørelsen vil være bindende på samme måde som en dom. Derudover kan parterne også selv indgå forlig ved at udarbejde en kontrakt herom – denne vil ligeledes være bindende. 

Hvad er en voldgiftsret?

En voldgiftsret fungerer som den afgørende instans, når en tvist skal løses ved voldgift. At tvisten skal løses ved voldgift betyder, at en sagkyndig opmand (en uafhængig part, der mægler mellem de stridende parter) beslutter, hvordan sagen skal afgøres. Opmandens beslutning er bindende for begge parter. For at en sag kan løses ved voldgift, skal begge parter dog være enige herom.

En voldgiftsret kaldes også en privat ret, da parterne selv vælger en eller flere af de voldgiftsdommere, der optræder. Dernæst er afgørelsen af sagen ved voldgift en billigere og hurtigere løsning, og sagen vil efterfølgende ikke være offentlig tilgængelig – sidstnævnte er især grunden til, at voldgiftsret er foretrukket af virksomheder, som vil undgå den dårlige omtale, der er forbundet med at have en offentlig retssag kørende.

Hvad er en retssag?

En retssag er en sag, der bliver behandlet ved de danske domstole. For at en tvist skal løses ved domstolene, skal en af parterne anlægge en retssag ved at indlevere en stævning. At løse tvisten gennem en retssag kan være en langvarig proces, da selve retssagen kan tage mellem 6-18 måneder at afvikle. Det skyldes, at det er et længere forløb, hvor der skal afholdes flere retsmøder – det kan især blive en langtrukken proces, hvis sagen er kompliceret.

Taberen af retssagen skal betale omkostningerne – derfor bør du kun anlægge retssag efter nøje overvejelse. Derudover vil det ofte også være mere gunstigt for begge parter, hvis I kan nå til enighed gennem et forlig i stedet. Hvis tvisten ikke kan afgøres på andre måder, vil den altså i sidste ende skulle afgøres ved en retssag.