04. december 2023
Dit rådighedsbeløb siger noget om, hvor sund din økonomi er. Og hvis du skal låne penge i banken eller i et realkreditinstitut, så vil banken typisk vurdere, hvorvidt du har en fornuftig økonomi ved netop at se på dit rådighedsbeløb. Her kan du læse mere om, hvad rådighedsbeløbet dækker over, og hvor stort det bør være.
Et rådighedsbeløb er det beløb, som du har til overs, når du har betalt skat, arbejdsmarkedsbidrag samt andre faste udgifter, som du betaler hver eneste måned.
Dine faste udgifter dækker over alle de udgifter, som mere eller mindre ligger fast i dit budget hver måned. Her er der eksempelvis tale om udgifter som husleje, afdrag på gæld, vand, varme, el, institutionsplads, A-kasse, fagforening og forsikringer.
Rådighedsbeløbet dækker over dine udgifter til forbrug. Det kan eksempelvis være udgifter til husholdning (mad, sko og tøj), fritidsinteresser, fornøjelser og gaver, ferier, personlige udgifter (frisør og medicin), opretholdelse af såkaldte varige forbrugsgoder (telefon, computer eller cykel), men det gælder også uforudsete udgifter som tandlægeregninger, reparation af vaskemaskinen og lignende.
Bankens krav til dit rådighedsbeløb afhænger meget af, hvordan din livssituation ser ud. Finanstilsynet har dog udarbejdet en vejledning til, hvordan rådighedsbeløbet for dig med en sund økonomi skal se ud:
For nogle mennesker kan rådighedsbeløbene virke små, mens andre kan leve for mindre. Der er derfor tale om en overordnet vurdering. Det er dog vigtigt ikke at have urealistiske forventninger til, hvor lidt du kan leve for.
Står du i en situation, hvor du har brug for at låne penge af et familiemedlem eller en ven, er det en rigtig god idé at lave en skriftlig låneaftale. Låneaftalen beskriver vilkårene for lånet, og er derfor I begge parters interesse. Aftalen sikrer faste rammer, så potentielle konflikter og misforståelser undgås.
Du kan nemt og hurtigt lave et familielån med Legal Desk. Læs mere og opret din låneaftale her.