10. september 2024
Når du har lavet din fremtidsfuldmagt, skal den underskrives foran en notar for at blive gyldig. I denne vejledning forklarer vi dig, hvordan du gør – det er nemlig ikke så svært, som det lyder.
Når du har lavet din fremtidsfuldmagt, og den er registreret i fremtidsfuldmagtsregisteret, er din fremtidsfuldmagt klar til at blive underskrevet foran en notar.
Hvis du ikke er i stand til at betjene digitale systemer eller ikke har MitID, kan du blive fritaget for at underskrive din fremtidsfuldmagt med MitID. I stedet vil du kunne få lov til at underskrive en papirbaseret version hos Familieretshuset.
Du kan læse mere om, hvordan du underskriver din fremtidsfuldmagt uden MitID her
Du kan finde en notar ved at henvende dig til en hvilken som helst byret. Notarens opgave er at bekræfte gyldigheden af en underskrift og sikre, at underskriveren ved, hvad de skriver under på. Anvendelse af notar er et krav ved en ensidig erklæring som en fremtidsfuldmagt, hvor underskriveren overdrager rettigheder til en anden person.
Du bestemmer selv hvilken byret, du henvender dig til, men de fleste vælger den, der er nærmest på dem selv. Det er altså ikke et krav, at det skal være byretten i lige netop din retskreds.
Inde på Domstolsstyrelsens hjemmeside kan du finde en oversigt over landets byretter. Nogle byretter kræver, at du bestiller tid på forhånd, mens andre lader dig møde frit op indenfor et bestemt tidsrum. Hvad der gælder for den enkelte byret, kan du læse ved at klikke på en hvilken som helst byret her.
Du skal medbringe følgende, når du skal til notaren:
Sagsnummeret til den fremtidsfuldmagt, der skal underskrives. Sagsnummeret er navnet, du oplyste, da du lavede din fremtidsfuldmagt med Legal Desk.
Legitimation i form af pas, kørekort eller anden offentlig billedlegitimation. Hvis du ikke har nogen af delene, kan du spørge byretten, hvad de ellers kan acceptere som legitimation.
Penge til den obligatoriske retsafgift – prisen er 300 kr. pr. dokument. Bemærk at ikke alle byretter modtager Dankort, så det er en god idé at medbringe kontanter.
Når du ankommer til notaren, vil de først bekræfte din identitet og derefter høre dig, om du vedkender dig fremtidsfuldmagten. Notaren vil derefter notere, hvem der er til stede og lave en digital påtegning af fremtidsfuldmagten på tinglysning.dk. Når dette er gjort, kan Familieretshuset se, at fremtidsfuldmagten er gyldig, og den vil nu ligge i dvale indtil den dag, du anmoder Familieretshuset om, at den skal træde i kraft.
Hvis du er fysisk svagelig og derfor ikke har mulighed for at tage hen til en byret, kan du få en notar til at komme til dig. Det samme gælder, hvis du er indlagt på hospitalet, men i så fald skal det aftales nærmere med notaren i den retskreds, hvor hospitalet er placeret. I disse tilfælde skal du være opmærksom på, at du selv skal betale notarens transport.
Fra du har registreret din fremtidsfuldmagt i fremtidsfuldmagtsregisteret, har du seks måneder til at underskrive den foran en notar. Hvis fristen på seks måneder ikke overholdes, vil fremtidsfuldmagten blive slettet fra registreret, og du skal oprette en ny. Vi anbefaler, at du får det gjort, så kort tid efter registreringen som muligt, da det er en betingelse, at underskriften sker, mens fuldmagtsgiver stadig er ved “sine fulde fem”.