15. december 2022
Når du køber en hest, er det vigtigt at få udarbejdet en købsaftale, der beskriver alle relevante forhold såsom hestens helbred og stand. På den måde skabes der klare rammer for både køber og sælger. Købsaftalen udarbejdes skriftligt og vil være juridisk bindende for begge parter. Læs med her og se vores skabelon til købsaftale til hest.
En købsaftale tjener som juridisk dokumentation på, at du har købt noget helt specifikt såsom en hest. Den kan blive indgået både mundtligt og skriftligt, men vi anbefaler altid, at du gør det skriftligt. Det skyldes, at det kan være vanskeligt at bevise, hvad aftalens indhold er, når den ikke er på skrift.
Dette gør sig også gældende, når du køber en hest. Vi har derfor udarbejdet en skabelon til købsaftale, som du kan bruge, når du skal købe eller sælge en hest.
Parter og dato
Pris
Formål
Stand
Reklamation
Mangler
Det er først og fremmest vigtigt at fastslå, hvem parterne i aftalen er, og hvornår den er blevet indgået. Her bør det også nævnes, hvorvidt sælger handler som privat part, eller om vedkommende er erhvervsdrivende. Dette er relevant, da reglerne for forbrugerkøb gælder i førstnævnte tilfælde.
Prisen på hesten er naturligvis noget af det mest relevante. Under dette punkt kan I også beskrive betalingsmetoden, herunder om køber betaler hele købesummen på en gang eller i rater. Vær dog som køber opmærksom på, at købesummen oftest er den mindste udgift ved at have hest, da de efterfølgende udgifter til opstaldning, smed, udstyr, dyrlæge og eventuel undervisning formentlig bliver faste månedlige udgifter for køber.
Dernæst bør formålet med købet afklares. Dette punkt i købsaftalen skal tjene som en forventningsafstemning, så begge parter er på det rene med, hvad hesten skal kunne benyttes til. Her kan der eksempelvis stå, at hesten er en erfaren ridehest eller udelukkende er en hyggehest, der har gået på fold.
Et af de væsentligste punkter i købsaftalen vedrører hestens stand. Her bør hestens alder, talenter, højde, race, køn, afstamning, resultater og temperament stå beskrevet. Derudover skal praktiske informationer såsom hestens chip-nummer, farve, blis og sokker også oplyses under dette punkt. Disse oplysninger skal bruges, så køber med sikkerhed kan identificere den rette hest.
Der bør også være et punkt i købsaftalen, der omhandler købers reklamationsret og sælgers eventuelle garantier. Herunder kan det angives, om køber har en frist for at reklamere over mangler ved hesten. Der kan ligeledes stå noget om, hvorvidt sælger indestår for visse forhold ved hesten med garanti.
Til slut bør der være et punkt i købsaftalen, der omhandler eventuelle mangler ved hesten. Dette punkt vil til dels være baseret på punktet omkring hestens stand. Punktet om mangler skal sikre, at køber ikke senere kan vende tilbage, og reklamere over forhold, som vedkommende allerede kendte til, da handlen blev gennemført. Derudover skal det også tjene som en sikkerhed for køber, der udelukkende skal kunne acceptere de mangler, der er angivet i købsaftalen, og derfor formentlig vil kunne reklamere over alle øvrige mangler.