Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Købsaftale til hund

Det er en rigtig god idé at udarbejde en købsaftale, hvis du skal købe hund. Det er nemlig vigtigt, at du som køber er bekendt med alle forhold vedrørende hundens helbred og baggrund, inden handlen går igennem. Derudover kan en købsaftale også være med til at mindske risikoen for, at der opstår uoverensstemmelser mellem køber og sælger senere hen.

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er en aftale om at købe noget helt bestemt såsom en hund eller en brugt bil. En købsaftale kan indgås mundtligt såvel som skriftligt, da aftalen i begge tilfælde vil være juridisk bindende for parterne. Det kan dog af bevismæssige årsager være vanskeligt at håndhæve en aftale, som er blevet indgået mundtligt, hvorfor det anbefales, at du indgår købsaftaler på skrift.

Når du skal købe en hund, vil det ofte være en god idé at udarbejde en købsaftale til at sikre, at alle relevante punkter er blevet gennemgået med sælger, inden købet er endeligt. I den forbindelse giver vi her vores bud på en skabelon til købsaftale til hund. 

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Skabelon til købsaftale til hund 

  1. Parter og dato 

  2. Pris

  3. Formål

  4. Sundhedsattest

  5. Vaccinationer

  6. Stamtavle

  7. Reklamation

  8. Mangler

1. Parter og dato

Når du skal udarbejde en købsaftale, er det indledningsvis vigtigt at fastslå, hvem parterne er, og hvornår aftalen er blevet indgået. Her kan det også afklares, hvorvidt sælger handler som privat eller erhvervsdrivende. Det er væsentligt at skelne mellem de to, da de almindelige regler for forbrugerkøb vil gælde, hvis sælger er erhvervsdrivende. Det gør de ikke, hvis der er tale om køb og salg mellem private parter.

2. Pris

Herefter bør det angives, hvor meget køber skal betale for hunden. Her kan der også stå, hvilken betalingsmetode parterne vil gøre brug af, herunder om hele købesummen betales på én gang, eller om den skal betales i rater.

3. Formål

Det næste punkt i købsaftalen bør  beskrive formålet med købet. Hermed menes, at det skal afklares, hvad hunden skal bruges til, eksempelvis om hunden skal tjene som familiehund eller benyttes til avl. 

4. Sundhedsattest

Det kan også være fordelagtigt at inkludere et punkt i købsaftalen, der omhandler hundens sundhedsattest. Hertil skal det dog bemærkes, at det ikke er alle sælgere, der har fået udarbejdet en sundhedsattest hos en dyrlæge. Hvis sælger imidlertid har en sundhedsattest, kan du være sikker på, at du køber en hund, der har fået vurderet sin sundhedsmæssige tilstand af en, der er fagligt kvalificeret til det.

5. Vaccinationer

Købsaftalen bør også indeholde en beskrivelse af hundens vaccinationer. Her skal der konkret stå, hvilke vaccinationer, som hunden har fået, så du kan få et overblik. 

6. Stamtavle

Det kan også være en fordel at inkludere et punkt, der omhandler hundens stamtavle. En stamtavle er hundens stamtræ gennem flere generationer. Når du køber en hund med en stamtavle, får du hele overblikket over hundens race, da du derigennem kan følge hundens avl.

7. Reklamation

Derudover kan købsaftalen også beskrive købers reklamationsret og sælgers eventuelle garanti. Her kan der eksempelvis stå, at køber har en bestemt frist til at reklamere over eventuelle mangler ved hunden. Hvis sælger giver køber en garanti, kan dette også nævnes her. 

8. Mangler

Afslutningsvis bør hundens tilstand og eventuelle mangler beskrives. På den måde er sælger sikker på, at køber ikke senere vender tilbage og klager over mangler ved hunden, som vedkommende ikke var gjort bekendt med under handlen. De mangler, som ikke er nævnt i afsnittet, må antages at være noget, som køber først er blevet gjort bekendt med senere. I et sådant tilfælde vil køber formentlig have mulighed for at reklamere.