08. maj 2024
Det københavnske lejeboligmarked kan tage pusten fra de fleste, men selvom det kan være fristende at takke ja til et godt tilbud med det samme, skal du passe på ikke at gøre dig sårbar over for svindlere. I denne guide finder du de 12 vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du skal på lejeboligjagt.
Det lyder nemmere sagt end gjort, men der er en række faresignaler, som du altid bør være opmærksom på. Typiske faresignaler er, hvis annoncen:
En god måde at undgå svindlere på fra starten af er ved at undersøge, hvem der reelt ejer boligen via boligejer.dk eller tinglysning.dk. Du bør samtidig kræve at se dokumentation på ejerskabet fra udlejer, så du kan se, om det hele stemmer overens. Hvis du stadig er skeptisk, kan du også bede om at se billedlegitimation fra udlejer.
Hvis udlejer ikke har NemID eller benytter et udenlandsk nummer, skal du være særligt opmærksom på de øvrige punkter i denne guide, da det kan være en svindler, der hverken bor i Danmark eller ejer lejligheden, som de påstår, at de lejer ud.
Boligportaler såsom dba.dk og boligsurf.dk benytter eksempelvis NemID-validering til at sikre udlejers troværdighed.
Hvis du ikke ser boligen, før du underskriver og betaler, risikerer du ikke alene, at lejligheden er i dårligere stand end annonceret, men du kan også ende i en grim situation, hvor det viser sig, at der slet ikke er nogen lejelejlighed til dig. Derfor skal du også være mistænksom, hvis udlejer hævder, at de ikke har mulighed for at fremvise boligen for dig.
Hvis du ender med at få en fremvisning, så hold øje med, om navnet på postkassen og dørtelefonen stemmer overens med kontaktpersonens. Gør navnet ikke det, kan du med fordel gøre som beskrevet i punkt 2 eller prøve at tage kontakt til udlejers nabo.
Selvom det er en kliché, så er det stadig en af de nemmeste måder at undgå at blive snydt på. Hvis du pludselig støder på en lejelejlighed i Indre By til 4.000 kr. om måneden, er du enten Danmarks heldigste lejer eller også forsøger nogen at snyde dig.
Hvis du har fundet lejelejligheden ved hjælp af en udlejningsplatform, så benyt den samme platform til dialog og betaling med udlejer. Lad være med at acceptere, hvis udlejer pludselig vil have dig til at betale og kommunikere via andre platforme, da det kan gøre det svært at dokumentere, hvis du er blevet snydt.
De fleste udlejningsplatforme har også en række sikkerhedsprocedurer, der har til hensigt at beskytte dig mod svindel, hvilket kan være til stor hjælp.
Dette punkt er særligt vigtigt, da det kan være tegn på ulovlig udlejning, hvis udlejer nægter dig at få din nye adresse registreret, og du vil i så fald kunne blive smidt på gaden fra den ene dag til den anden. Hvis udlejer nægter, at du registrerer dig på adressen, bør du derfor takke nej til boligen med det samme.
Udlejer må maksimalt opkræve dig tre gange den månedlige husleje eksklusiv forbrug i depositum. Ved forudbetalt leje må udlejer maksimalt opkræve tre gange den månedlige husleje inklusiv forbrug. Hvis udlejer kræver mere end det tilladte, kan du klage til Huslejenævnet.
Desperation efter at få tag over hovedet, kan få mennesker til at gøre ting, som de ellers ikke ville gøre. En af dem er at forsøge at betale penge skattefrit under bordet for at komme foran i køen til en lejelejlighed. Dette er ulovligt, og du vil ikke kunne få dine penge retur, hvis noget går galt.
Når du har set lejligheden og har fået bekræftet, at udlejer er ejeren af boligen, så er næste skridt at få udarbejdet en gyldig lejekontrakt, inden du betaler. Denne skal underskrives af lejer og udlejer, men først efter, at du har læst kontrakten grundigt igennem. Føler du dig usikker på lejekontraktens indhold, så tag kontakt til en fagperson, der kan læse kontrakten igennem. Dette kunne eksempelvis være en boligadvokat.
Hvis udlejer bliver utålmodig og forsøger at presse dig til at underskrive, bør du tage det som et alvorligt faresignal.
Du kan lave en gyldig lejekontrakt med Legal Desk her
Hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en konto hos en udenlandsk bank eller betalingstjeneste såsom Western Union, PayPal eller lignende, bør du som udgangspunkt altid takke nej. Svindlere benytter nemlig tit udenlandske betalingstjenester til pengeoverførsler, hvor det ikke er muligt at tilbageføre transaktioner.
Når du skal overføre penge til forudbetalt leje, husleje eller depositum, så sørg for, at overførslen sker via et dansk pengeinstitut, så transaktionen bliver dokumenteret. Du skal naturligvis aldrig overføre penge uden at have været igennem de øvrige punkter i denne guide.
Når du lejer en lejlighed, bør der altid udarbejdes en lejekontrakt, der fastsætter rammerne for lejeforholdet. Hvis hverken udlejer eller lejer har de fornødne egenskaber til at udarbejde en lejekontrakt, kan I med fordel benytte Legal Desk. Her udfylder udlejer blot vores formular og på baggrund heraf, vil en juridisk gyldig lejekontrakt automatisk blive udarbejdet – klar til underskrift med NemID.