16. december 2022
Det kan være forbundet med stor usikkerhed at skrive under på en købsaftale uden at have solgt sin egen nuværende bolig. Derfor kan det være en god idé at oprette en købsaftale, der er betinget af eget salg. Læs mere om betinget købsaftale i denne artikel.
En betinget købsaftale fungerer på mange måder som en almindelig købsaftale, dog med den forskel, at købsaftalen kun er bindende, hvis køber får solgt sin egen bolig inden for en aftalt periode mellem køber og sælger. En sådan aftalt periode vil typisk være på mellem to og seks måneder. I en betinget købsaftale gælder fortrydelsesretten og advokatforbeholdet på samme måde som ved en almindelig købsaftale. En betinget købsaftale bliver også oprettet på samme måde som en almindelig købsaftale.
Det er meget normalt at indgå en betinget købsaftale, hvis du er nødt til først at sælge din egen bolig, før du kan købe en ny. Bor du derimod til leje eller lignende, vil der sjældent være behov for en betinget købsaftale.
Som tillæg til en betinget købsaftale, er der også mulighed for at indgå en fuldt betinget købsaftale, hvor du som køber vil være sikret boligen, uanset om andre interesserede købere skulle byde over dig – men kun såfremt du får solgt din egen bolig inden for den aftalte tidsperiode.
Læs mere om almindelige købsaftaler her
Der er fordele for både køber og sælger ved en betinget købsaftale – disse gennemgås herunder:
Fordele for køber:
Fordele for sælger:
Det er typisk en fordel for sælger, at den betingede købsaftale alene giver køber fortrinsret. På den måde har sælger mulighed for at sælge til andre potentielle købere, der måtte dukke op i ventetiden. For køber er det dog en af de helt klare ulemper, idet køber ved en betinget købsaftale risikerer, at den udsete bolig bliver solgt til anden side. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis en anden køber kommer med et højere bud i perioden, hvor den oprindelige køber forsøger at sælge sit eget hus.
Det kan også være til ulempe for køber at indgå en betinget købsaftale, da det giver sælger mulighed for at presse prisen op overfor andre interesseret købere. Som køber er du samtidig forpligtet til at betale den aftalte pris, selvom boligmarkedet skulle falde i mellemtiden.
En ulempe for sælger er, at salget af boligen er bundet til salget af købers bolig. Det er således ikke en garanti, at din bolig bliver solgt til den aftalte pris. Indgår du som sælger en fuldt betinget købsaftale, vil det også kunne være en ulempe, da du hermed er bundet af prisen, hvis køber får solgt boligen i den aftalte tid. Dette gælder også selvom andre købere skulle komme med et højere bud.
Et boligkøb er for de fleste en af de største investeringer, de træffer i livet og kan dermed være en svær beslutning at træffe. Som køber af fast ejendom, har du dog ret til at fortryde handlen. Når købsaftalen er underskrevet af begge parter, har køber seks hverdage til at fortryde købet. Dette er gældende, uanset om købsaftalen er en betinget købsaftale eller ej. Hvis køber fortryder handlen, skal køber dog betale en godtgørelse til sælger, der svarer til 1 % af den aftalte købesum.
Et advokatforbehold betyder, at købsaftalen kun er bindende, hvis din advokat kan godkende handlen i sin helhed. Det er normalt at få skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalens vilkår.
En advokat vil normalt have op til seks hverdage til at gennemgå købsaftalen og skrive til ejendomsmægleren om godkendelse af aftalen med eventuelle indsigelser. Vælger advokaten at afvise handlen, bliver købsaftalen annulleret, uden at køberen skal betale godtgørelse til sælgeren. Et advokatforbehold fungerer således som en ekstra beskyttelse for din som køber, hvis der skulle være afgørende detaljer i købsaftalen, som du ikke har bidt mærke i.