16. december 2022
En byggesagkyndig er en person, som er byggeteknisk uddannet og blandt andet besidder de faglige kvalifikationer til at kunne udarbejde en tilstandsrapport i forbindelse med salg af fast ejendom. Læs mere om, hvad en byggesagkyndig laver her og få svar på, hvorfor en tilstandsrapport er vigtig.
En byggesagkyndig er en person, som er byggeteknisk uddannet og beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Byggesagkyndige kan være specialiserede inden for bestemte områder såsom udarbejdelse af energimærker, el-rapporter eller tilstandsrapporter. Et kendetegn for alle byggesagkyndige er dog, at de er fagligt kvalificerede til at kunne gennemføre ordentlige eftersyn af ejendommes tilstande i forbindelse med salg.
Det er en god idé at bruge en byggesagkyndig i forbindelse med køb af bolig, da den byggesagkyndige kan finde eventuelle fejl og mangler ved boligen, som du formentlig ikke selv vil opdage som almindelig køber. Ved at få boligen synet af en byggesagkyndig, undgår du formentligt at få en grim overraskelse ved overtagelsen af boligen. Dertil undgår du også at købe en bolig, der på grund af eventuelle mangler ikke falder i din smag alligevel.
Hvad en byggesagkyndig koster varierer meget, afhængigt af hvilket arbejde vedkommende skal udføre, og hvor stor den givne bolig er. Gennemsnitligt vil en byggesagkyndig koste mellem 4.000 og 5.000 kr., hvis vedkommende skal udarbejde en tilstandsrapport. Den byggesagkyndiges arbejde kan dog være dyrere, hvis vedkommende eksempelvis skal energimærke huset, da dette som regel koster mellem 6.000 og 7.000 kr., afhængigt af husets størrelse.
Den vigtigste del af den byggesagkyndiges arbejde er som regel udarbejdelsen af tilstandsrapport ved salg af fast ejendom. En tilstandsrapport er en udførlig rapport, der indeholder en detaljeret beskrivelse af boligens stand. I tilstandsrapporten vil der stå, hvilke mangler og fejl boligen har, som den byggesagkyndige har opdaget ved et almindeligt eftersyn. I rapporten vil der formentlig stå oplysninger omkring:
synlige fejl og mangler ved boligen
reparationer og ombygninger i boligen
øvrige forhold ved boligen, som kan blive problematiske på længere sigt.
Det er ikke et krav, at der skal udarbejdes en tilstandsrapport i forbindelse med salg af en bolig, og det er derfor noget som sælger kan gøre frivilligt, inden ejendommen sættes til salg. Gennem udarbejdelsen af en tilstandsrapport, sikrer sælger sig dog mod, at køber senere hen kommer og reklamerer over mangler – som vedkommende allerede kendte til ved aftalens indgåelse – på grund af tilstandsrapporten. Det kan derfor være fordelagtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport for både køber og sælger.