Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Byggetilladelse

Hvis du skal i gang med et byggeprojekt, så skal du højst sandsynligt have en byggetilladelse, før du må gå i gang med byggeriet. Vi forklarer her, hvilke byggerier der kræver en byggetilladelse, hvordan man søger om byggetilladelse og hvad det koster at få en byggetilladelse.

Hvad er byggetilladelse?

En byggetilladelse er en godkendelse fra kommunen om, at du må gå i gang med et givent byggeprojekt. Byggeprojekter der kræver byggetilladelse, kan både være nybyggeri, ombygning, nedrivning eller tilbygning. Det er i Danmark lovpligtigt, at der skal søges om en byggetilladelse til alle nye byggerier, der har beboelse og erhverv til formål.

En byggetilladelse skal sikre, at alle byggetekniske krav overholdes, at der ikke placeres bygninger i fredet natur, at byggeriet ikke strider imod eksisterende lokalplaner, og at bebyggelsesprocenten overholdes.

Byggerier, der kræver byggetilladelse, er blandt andet:

  • Helårshus eller sommerhus

  • 1. sal

  • Tilbygning

  • Kvist og udnyttelse af tagetage

  • Udestue

  • Anneks

  • Ombygning eller større ændringer

  • Bad eller toilet i kælderen (grundet udvidelse af boligarealet)

  • Ændringer i anvendelse af et rum (fx erhvervslokaler til beboelse)

  • Ombygning i lejlighed (fx fjernelse af en bærende væg, hul til en ny dør og lignende ændringer i lejlighedens konstruktion.)

  • Garage, carporte, skure mm., hvis det samlede areal af “andre bygninger” er på mere end 50 kvm (20 kvm for rækkehuse), eller hvis andre krav ikke overholdes

Byggerier der ikke kræver byggetilladelse:

  • Ombygning i et fritliggende enfamiliehus, der ikke ændrer boligareal

  • Indvendig ombygning i et fritliggende enfamiliehus

Uanset hvilket byggeprojekt du skal i gang med, skal du altid overholde de kriterier, der er i det gældende bygningsreglementet, uanset om dit byggeprojekt kræver byggetilladelse eller ej. Det kan eksempelvis dreje sig om højde og afstand på byggeriet, krav til konstruktioner og isolering.

Se hvordan Legal Desk virker

Hvordan søger jeg om byggetilladelse?

Ansøgning om byggetilladelse skal sendes digitalt til den kommune, hvor byggeriet skal foregå. Dette gøres ved at udfylde en digital ansøgningsblanket, hvor du får taget stilling til alt, hvad der er relevant for dit byggeprojekt, og du vil herigennem automatisk finde ud af, hvad din ansøgning skal indeholde. Dermed får du oplyst og indsendt al nødvendig dokumentation, der kræves for ansøgningen. Ansøgningsblanketten finder du på Byg og Miljøs hjemmeside her, hvor du kan logge på med dit NemID.

Hvad koster en byggetilladelse?

Hvad en byggetilladelse koster, afhænger af byggeriets omfang og den enkelte kommune. Nogle kommune tager flere tusinde kroner i byggesagsgebyr, mens andre kommuner tager et par hundrede kroner.

Hvor lang tid tager det at få byggetilladelse?

Det afhænger af kommunen, hvor lang tid det tager at få en byggetilladelse. Der kan derfor gå alt fra et par dage til flere måneder. Ansøgninger der omhandler dispensation, har dog altid en længere behandlingstid. Typisk vil behandlingstiden fremgå på kommunens hjemmeside.

Konsekvenser ved manglende byggetilladelse

Hvis du bygger om uden at få en byggetilladelse til et byggeprojekt, hvor du burde have en byggetilladelse, kan du risikere at få en bøde og i værste fald blive tvunget til at rive byggeriet ned igen. Det er derfor vigtigt altid at tjekke op på, om dit byggeprojekt kræver en byggetilladelse eller ej.