16. december 2022
I forbindelse med køb af en fast ejendom optræder begrebet ejerudgift ofte. Ejerudgift dækker over flere udgifter, og indgik tidligere i brutto/netto oversigten. Her forklarer vi, hvad ejerudgift dækker over og hvordan ejerudgiften beregnes.
Ejerudgifter dækker blandt andet over udgifter til grundejerforeningen, ejendomsskat, renovation, ejendomsforsikring og rottebekæmpelse. Ejerudgift er dermed en samlet betegnelse for en række af de faste udgifter, du som ejer af en bolig er forpligtet til at betale hver måned – uanset om du ejer hus, ejerlejlighed, andelsbolig eller sommerhus.
At ejerudgifterne er en fast udgift skal forstås på den måde, at denne udgift ikke ændrer sig eller er påvirket af, om du har købt boligen med eller uden et lån. Ejerudgifter er således tilknyttet boligen og ændrer sig således heller ikke afhængigt af, hvem der bor i boligen.
Ejerudgiften dækker ikke over, hvad det samlet set vil koste at eje boligen, da ejerudgifter ikke tager højde for selve finansiering af boligen og de eventuelle månedlige låneomkostninger hertil. Ud over ejerudgiften er det derfor også vigtigt at vide, hvilke yderligere omkostninger ejerudgiften ikke dækker over for at få et billede af, hvad det samlet vil koste i boligudgifter at eje boligen.
Typisk indgår følgende udgifter i ejerudgiften:
Ejendomsskat til kommunen (grundskyld)
Ejendomsværdiskat
Ejendomsforsikring (ikke indbo)
Renovation
Skorstensfejning m.v.
Fællesudgifter til ejerforening/grundejerforening
Rottebekæmpelse
Bidrag til antenneforening eller hybridnet
Bidrag til fællesanlæg og privat vej
Ydelser på eventuel gæld, der overtages af køber uden for købesummen
Andre eventuelle udgifter, der er pålagt den givne ejendom.
Som tidligere nævnt dækker ejerudgifterne alene over de faste omkostninger, der er forbundet med at eje en bolig, uanset hvem der er ejer. For at danne sig et overblik over, hvad dine samlede månedlige udgifter bliver, er det derfor også nødvendigt at tage højde for følgende udgifter, som også inkluderer forbrugsudgifter:
Realkreditlån
Banklån
El
Vand
Varme
Gas
Olie
Står du og skal købe en bolig, vil ejerudgifter typisk være noget af det første, du kigger på, sammen med selve købesummen. Ejerudgifterne vil altid være angivet i salgsopstillingen, men fremgår også typisk i sammenhæng med købesummen på boligsiden. Ejerudgifterne er et godt værktøj til at sammenligne lignende boliger i samme område, da det kan give en god fornemmelse af, hvor meget det vil koste om måneden at eje boligen i forhold til andre boliger.
Før 1. januar 2015 indgik ejerudgifterne i brutto/netto oversigten. Brutto/netto oversigten var en betegnelse for alle de samlede udgifter, der var i forbindelse med at købe og eje et hus, og omfattede derfor både ejerudgifterne og udgifterne til et boliglån.
Da reglerne er ændret, er det nu ikke længere tilladt for ejendomsmæglere at lægge ejerudgiften sammen med låneudgifterne. Det er derfor køberen selv, der skal finde frem til, hvad de samlede boligudgifter vil være.