03. januar 2023
Almindelige forældrekøb har længe været populært blandt danskerne, når deres børn skal ud på boligmarkedet. Langt færre kender til den modsatte mulighed, hvor det er barnet, der køber en bolig, som udlejes til forældrene. Dette kaldes for omvendt forældrekøb. Læs mere om omvendt forældrekøb her.
Et omvendt forældrekøb er det samme som et almindeligt forældrekøb, bare hvor rollerne er byttet om. I stedet for at det er dine forældre, der køber en bolig til dig, er det dig, der køber en bolig, som du udlejer til dine forældre. Der opstår altså et lejeforhold, hvor du er udlejer, og dine forældre er lejere.
Det omvendte forældrekøb er en god mulighed for både forældrene og barnet, for at få nogle gunstige fordele, ligesom det er kendt fra almindelige forældrekøb. Det punkt, hvor det omvendte forældrekøb adskiller sig mest fra almindelige forældrekøb er, at der ved det omvendte forældrekøb er to muligheder:
Barnet kan købe forældrenes nuværende hus og udleje det tilbage til forældrene.
Barnet kan købe en ny bolig, hvor forældrene dermed sælger deres nuværende bolig.
Den første mulighed kan vælges i de tilfælde, hvor det er forældrene, der ønsker at give en fordel/gave til barnet, da bolighandel mellem børn og forældre kan handles på gunstige vilkår. Den anden mulighed vælges derimod typisk i de tilfælde, hvor det er barnet som ønsker at hjælpe forældrene med at komme tættere på familien i en ny bolig, som er billigere at bo i.
Hvis formålet med det omvendte forældrekøb er, at barnet skal købe forældrenes hus, kan forældrene sælge boligen til barnet til en pris, der svarer til den seneste offentlige ejendomsvurdering minus 20 %. Dette giver barnet den fordel, at de får anskaffet sig boligen til en væsentlige billigere pris, end hvad den ville kunne handles for på markedet. Barnet får altså overført en værdi i boligen, som ikke falder ind under arvebeskatning.
Hvis formålet med det omvendte forældrekøb derimod er, at få forældrene til at bo billigere et sted, som matcher deres behov, og måske komme tættere på familien, skal barnet købe en ny bolig, som udlejes til forældrene. Denne mulighed giver den fordel, at forældrene nu kan søge om boligsikring, da de bor til leje, mens børnene slipper for at betale ejendomsværdiskat og kan fratrække en vis procentsats af udgifter til renter, vedligeholdelse, vand, renovation, forsikring og ejendomsskat mv. fra i skat.
Ud over disse fordele, kan et omvendt forældrekøb på længere sigt også være en gunstig investering, da boligens værdi kan stige, hvorfor du som barn altså kan opnå en fortjeneste. Fortjeneste og gevinst på salg af boliger, som er købt med formål om udlejning, bliver dog beskattet, da købet har fungeret som udlejningsvirksomhed. Beskatning kan dog undgås, hvis barnet efterfølgende selv reelt flytter ind i boligen.
Investering i boliger er altid forbundet med risici. En uundgåelig risiko ved et omvendt forældrekøb er, at boligen kan risikere at falde i værdi, eller renterne kan stige. Dette kan medføre tab i formue og gevinst. En anden ulempe, eller udfordring, er at det kræver solid økonomi, før det kan betale sig at købe en bolig. Et omvendt forældrekøb kan kun betale sig, hvis boligen kan betales kontant eller via et realkreditlån.
Hvis det skulle ske, at forældrene skulle gå bort kort tid efter boligkøbet, kan det i visse tilfælde også være svært at finde en ny lejer. Hermed kan det risikeres, at boligen står tom i en vis periode. Når man køber en bolig, koster det mange penge i sagsbehandling og juridiske dokumenter, hvorfor det ofte kun kan betale sig, hvis man er sikker på, at eje boligen i en vis periode. Det er derfor altid en god ide at kontakte både bank og revisor/advokat, før man underskriver købsaftalen.