16. januar 2025
Et af de sidste og afgørende trin i en bolighandel er tinglysning af skødet. Ved tinglysning af skøde bliver køber officielt den retmæssige ejer af ejendommen. Læs mere om tinglysning af skøde her.
Når køber og sælger har underskrevet købsaftalen, og der er lavet et skøde, skal skødet tinglyses for, at køberen officielt bliver den retmæssige ejer af ejendommen. Bliver skødet ikke tinglyst, er handlen kun en aftale mellem dig og sælger, som ikke er juridisk gyldig. Konsekvensen er, at du som køber ikke kan bevise, at det er dig, der nu ejer boligen. Det betyder, at du ikke kan gøre krav på din ejendomsret, og derfor blandt andet ikke kan optage lån i boligen.
Når skødet tinglyses, bliver overdragelsen af ejerskabet registreret i Tingbogen, som er et offentligt register. Tinglysningen af skødet er altså et bevis på, hvem der er den retmæssige ejer af ejendommen.
Det er derfor et krav, at der udarbejdes og tinglyses et skøde i forbindelse med bolighandlen.
Tinglysning af skøder foregår online på tinglysning.dk. Det betyder også, at alle skøder i dag er digitale dokumenter, der udarbejdes, underskrives og tinglyses digitalt ved brug af MitID.
Der skal betales en tinglysningsafgift i forbindelse med tinglysning af skødet. For at få tinglyst et skøde, skal der betales en afgift på 0,6 pct. af ejendommens købspris samt et fast gebyr på 1.850 kr. Derfor varierer prisen på tinglysningen alt efter, hvad købsprisen på boligen er.
Eksempel: Søren og Mette har købt en ejendom til 1.000.000 kr., hvor de skal tinglyse skødet og betale tinglysningsafgiften. Tinglysningsafgiften vil være den variable afgift på 6.000 kr. (0,6 pct. af 1.000.000 kr.) og den faste tinglysningsafgift (1.850 kr.), der giver en samlet tinglysningsafgift på 7.850 kr. (6.000 kr. + 1.850 kr.).
Det er valgfrit, hvem der betaler for tinglysningen. Typisk betaler køber dog for skødet, men andre gange deles omkostningerne også mellem køber og sælger. Det skal blot være aftalt og angivet i købsaftalen.