Hvorvidt du kan sige op under ferie eller sygdom afhænger af, hvad der står i din ansættelseskontrakt eller overenskomst. Men hvilke regler gælder, når det ikke er nævnt i kontrakten eller overenskomsten? Få svaret i denne artikel, der også afklarer, hvordan du rent praktisk siger op – med Legal Desk kan du også helt gratis udarbejde en skriftlig opsigelse.
GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 250,-
Ift. traditionel advokat
5 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Skriftlig opsigelse
Lav og modtag på 5 minutter
Underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Få styr på formalia
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Pris: GRATIS
Hos Legal Desk
Spar kr. 250,-
Ift. traditionel advokat
5 min.
I reelt tidsforbrug
Skriftlig opsigelse
Lav og modtag på 5 minutter
Underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Få styr på formalia
Digital alt-i-en løsning
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Du har som udgangspunkt ret til at sige op under ferie på samme vilkår, som du normalt har ret til at sige op. Dette gælder dog kun, hvis ikke andet er aftalt i din ansættelseskontrakt eller overenskomst.
Du har som udgangspunkt også ret til at sige op, når du er sygemeldt på samme vilkår som normalt. Gælder der særlige regler for opsigelse under sygemelding, skal det fremgå af din kontrakt eller en gældende overenskomst, som du er omfattet af.
Da du som regel kan sige op under ferie eller sygdom på samme vilkår, som du normalt kan sige op, så vil opsigelsesvarslet være ens i begge situationer. Funktionærer, der er ansat på individuel kontrakt eller overenskomst, kan sige op under ferie eller sygdom med et varsel på minimum 1 måned og frem til udgangen af den følgende måned. Hvis du eksempelvis siger op den 20. april, så vil din opsigelsesperiode strække sig til og med den 31. maj. Tjenestemænd kan sige op under ferie eller sygdom med et varsel på minimum 3 måneder, men behøver ikke arbejde til udgangen af den tredje og sidste måned inden for opsigelsesperioden.
Du kan lave din skriftlige opsigelse gratis gennem Legal Desk ved at trykke her.
Der stilles almindeligvis ikke nogle krav til selve opsigelsen, og du kan derfor gøre det både mundtligt og skriftligt. Hvis du ønsker at sige op under ferie eller sygdom, vil det formentlig være svært for dig at træffe din arbejdsgiver og sige op mundtligt, hvilket kan være en god grund til at gøre det skriftligt. Uanset hvad er det altid en god idé at sige op skriftligt, da du ved en skriftlig opsigelse har et bevis på, at du rent faktisk har opsagt din stilling.
Du behøver ikke give en begrundelse for, hvorfor du siger op, og det vil være tilstrækkeligt, hvis du blot skriver, at du gerne vil opsige din stilling. Det er dog et krav, at du skriver datoen for opsigelsen, datoen for udløbet af dit opsigelsesvarsel – som er din sidste arbejdsdag – og at du underskriver dokumentet.
De fleste mennesker har sjældent brug for en skriftlig opsigelse, hvorfor rigtig mange er i tvivl om, hvordan den skal se ud, når de endelig får brug for den. Heldigvis kan du helt gratis oprette en skriftlig opsigelse med Legal Desk, der efterlever alle krav.
Du kan nemt gå i gang med vores formular ved at trykke ‘Lav opsigelse nu’ nedenfor.
Ja, som udgangspunkt har du ret til at sige op under ferie, medmindre andet er aftalt i din ansættelseskontrakt eller overenskomst.
Ja, du har som udgangspunkt ret til at sige op under sygemelding på samme vilkår som normalt, medmindre andet er aftalt i din kontrakt eller overenskomst.
Opsigelsesvarslet er det samme, som hvis du sagde op under normale omstændigheder.
For funktionærer er opsigelsesvarslet minimum en måned til udgangen af den følgende måned. Det betyder, at hvis du f.eks. siger op den 20. november, så vil din opsigelsesperiode strække sig til og med den 31. december.
For tjenestemænd er det minimum tre måneder, men tjenestemænd behøver ikke at arbejde til udgangen af den tredje og sidste måned inden for opsigelsesperioden.
Du kan sige op både mundtligt og skriftligt, men det anbefales altid at gøre det skriftligt for at have bevis for, at du rent faktisk har opsagt din stilling.
Nej, du behøver ikke give en begrundelse for din opsigelse.
Din skriftlige opsigelse skal indeholde datoen for opsigelsen, datoen for udløbet af dit opsigelsesvarsel (din sidste arbejdsdag) og din underskrift.
Hvis der gælder særlige regler for opsigelse under sygemelding, skal det fremgå af din kontrakt eller en gældende overenskomst.
Hvis der er specifikke regler i din kontrakt eller overenskomst, gælder disse regler. Du bør derfor tjekke din ansættelseskontrakt og en evt. overenskomst igennem, før du opsiger din stilling under ferie eller sygdom.