Support har åbent man. - fre. kl. 10.00 - 15.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Den kriminelle lavalder

Hvad er den kriminelle lavalder i Danmark, og hvilke konsekvenser har det for børn og unge under den kriminelle lavalder at overtræde loven? Find svaret i denne artikel.

Hvad er den kriminelle lavalder?

Den kriminelle lavalder er en aldersgrænse, der bestemmer, hvor gammel man skal være før, at man kan blive straffet for at begå lovovertrædelser. I Danmark er den kriminelle lavalder 15 år. Det betyder, at børn og unge under 15 år, der begår kriminalitet, ikke kan blive straffet, uanset hvor grov lovovertrædelsen er. Det gælder både i forhold til bøder, betingede domme og tiltalefrafald. Der er overordnet to grunde til, at den kriminelle lavalder i Danmark er 15 år.

Disse grunde er, at:

  1. Børn og unge under 15 år mangler modenhed og forståelse for deres handlingers konsekvenser

  2. Ubetinget frihedsstraf kan have til skadelige virkninger på børnene

Selvom børn og unge under 15 år ikke kan dømmes, kan de dog stadig blive anholdt, afhørt og ransaget i tilfælde af mistanke om kriminalitet.

Hvilke konsekvenser har det, hvis børn under den kriminelle lavalder begår kriminalitet?

Hvis man begår kriminalitet, når man er under den kriminelle lavalder, kan man juridisk set ikke blive dømt, ligesom der heller ikke vil komme nogen plet på ens straffeattest.

Rets- og fængselsvæsenet har altså ikke ansvaret for den unge, men det er derimod de sociale myndigheder, som skal hjælpe den unge ud af kriminaliteten. I yderste konsekvens, kan det ske ved, at den unge anbringes på institution uden forældrenes samtykke.

Børn ned til 4 år er erstatningsansvarlige

Selvom kriminelle børn og unge under 15 år ikke kan dømmes, kan de alligevel stilles erstatningsansvarlige. Det er nemlig sådan, at børn helt ned til 4 år kan blive pålagt erstatningspligt for skader, som de er ansvarlige for. Dog skal barnet være ansvarlig for skaden og have handlet uagtsomt, det gælder derfor ikke, hvis der er tale om et uheld.

I tilfælde hvor et barn under 14 år begår en forbrydelse, der medfører erstatningspligt, hæfter barnets forældre for 7.500 kr. af skaden, resten dækker familiens ansvarsforsikring, hvis familien er dækket af sådan en. I tilfælde hvor et barn på 14 år begår en forbrydelse, der medfører erstatningspligt, betaler ansvarsforsikringen kun de 7.500 kr. og resten af erstatning skal barnet selv stå til ansvar for. Det er dog vigtigt at pointere at den enkelte sag sags karakter og barnets tilstand, er afgørende for, hvorvidt barnets stilles til ansvar for erstatning. Der er derfor mange sager, hvor erstatningen nedsættes eller helt bortfalder på baggrund af manglende udvikling og modenhed hos barnet samt andre specifikke omstændigheder.